Nu kommer gipset som ska rena vattendragen

Det finns få saker som är bättre än att ta ett uppfriskande dopp under en varm sommardag. Men hur mår de östnyländska vattendragen? Det korta svaret är "inte så bra", men två nya storprojekt ska bjuda på lösningar.

Satelitbild av Svartsån i Borgå, tagen i slutet av april i år.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
24.05.2022 11:13
När man pratar om gips förs tankarna oftast till den där gången när man råkade ut för benbrott i armen för att man trodde att det var en bra idé att knyta sparkkälken till kusinens lättmotorcykel. Men gips har också andra ändamål.
Från och med början av juni kan jordbrukare i östra Nyland ansöka om att gå med i Kipsi-projektet (Gips-projektet, red. övers.). Det går ut på att sprida gips på åkrarna, vilket inte är så tokigt som det låter. Och det behövs: Vattendragens kvalitet i östra Nyland får medelmåttigt betyg.
– Miljöförvaltningen klassar vattendragens kvalitet på en skala från "utmärkt" till "dålig". I östra Nyland finns endast några som klassas som bra. Största delen av våra vattendrag klassas som att vara av tillfredsställande eller nöjaktig kvalitet. Det finns mycket jobb kvar att göra, säger Juha Niemi, ordförande i Föreningen vatten- och luftvård för Östra Nyland och Borgå å.

ANDRA LÄSER