Se video: Barnens bokfavorit avslöjades i direktsändning

Barnens eget litteraturpris, Runeberg Junior, delas ut i dag i en direktsänd prisceremoni från Borgå huvudbibliotek.

Barnen som läst och korat årets Runeberg Junior-vinnare firar år på distans i sina egna klasser. Prisceremonin med underhållning sänds direkt från biblioteket i Borgå.
Det är spännande tider för de nästan 200 intensivläsande Borgåbarnen som utsett årets Runeberg Junior-vinnare. Elevernas bokfavorit koras i den direktsända prisfesten från huvudbiblioteket i Borgå.
Starten går med en fanfar och efter det drar prisfesten i gång på allvar. Priskoordinator Catharina Latvala och Östnylands chefredaktör Helén Kurri avslöjar namnet på vilken författare som skrivit barnens favoritbok, ett hedersomnämnande delas ut och skådespelaren Paavo Kerosuo och musikern Hannu Risku bjuder på underhållning.
Den humoristiska duon bjuder bland annat på ett sångnummer där texten och musiken formas utifrån barnjurymedlemmarnas bokkommentarer.
Runeberg Junior-vinnaren deltar med en videohälsning till barnjurygrupperna, som i sin tur ser direktsändningen från bibban och firar läslustens stor dag var för sig i egen klass.
Barnens eget litteraturpris, Runeberg Junior-priset, har som syfte att uppmuntra barn att läsa mera. Priset på 10 000 euro delas ut till en finländsk författare som skriver för målgruppen 6–9-åringar.
Runeberg Junior-priset instiftades år 2017 av tidningen Östnyland och Borgå stad.

ANDRA LÄSER