Öppna ungdomsgårdar är sällsynta ute i Europa

Ett år som frivilligarbetare i ett annat land kan kännas lockande, särskilt om man inte vet vad man vill göra efter gymnasiet. Melanie Schwenzig från Sydtyskland och Silvia Nicolussi från Norditalien tog för nio månader sedan chansen att få pröva på någonting nytt. De jobbar nu som ungdomsarbetare i Borgå.

Trivs i Borgå. Melanie Schwenzig<b> </b>och Silvia Nicolussi har inte ångrat att de kom till Finland för att jobba ett år här.
Melanie Schwenzig och Silvia Nicolussi berättar att deras förväntningar inte var högt ställda då de fick veta att de skulle komma på arbetsutbyte just till Finland.
– Alla mina vänner och bekanta gjorde mig rädd för Finland och finländarna – de är osociala och svåra att få kontakt med, fick jag höra, säger Melanie Schwenzig.
Hon valde dock att strunta i fördomarna och ta emot erbjudandet om utbyte, eftersom hon inte visste i vilken skola hon ville fortsätta hemma i Tyskland. Också Silvia Nicolussi hade också fått höra varnande ord om de slutna och svårbegripliga finländarna.
Alla ville hjälpa oss, och vi kände oss direkt som en del av Finland.
Men de två flickorna insåg snabbt att det de hört inte stämde. Silvia Nicolussi berättar att hon upplevt finländarna som väldigt vänliga och hjälpsamma.
De berättar att de sällan blivit så väl emottagna någonstans som de blev då de kom till Finland.
– Alla ville hjälpa oss, och vi kände oss direkt som en del av Finland.

Varför Finland?

Varför väljer man då Finland som utbytesland? Melanie Schwenzig säger att hon ville pröva på något som var rejält annorlunda.
– Mina släktingar trodde inte sina öron då jag berättade att vi på julafton badat bastu, säger hon med ett skratt.
Hon var på förhand rädd för att sakna sin familj under julen, men värdfamiljen fick henne att känna sig som en självklar del av den finländska julen, något hon är väldigt tacksam för.
Silvia Nicolussi tror att hon inte fått uppleva lika mycket om hon åkt till exempelvis Frankrike eller Spanien, länder som är väldigt lika hemlandet Italien. Hon är inte bara imponerad av människorna här, hon har även börjat uppskatta den finländska naturen.
Då de två tjejerna kom till Borgå i september var de lokala ungdomarna mycket intresserade av att veta vilka nykomlingarna var. I dag har de blivit nära vänner med många av de finländska ungdomarna, trots att det till en början var något svårt att komma in i gemenskapen.
– Det tog ett tag innan ungdomarna vågade tala och diskutera med oss på engelska, säger Nicolussi.
De upplever att de finländska ungdomarna är vänliga, trots att det kan ta ett tag innan man lär känna dem på djupet.
I Italien har vi inte råd med ungdomsgårdar som är lika välutrustade som dessa.

Fina ungdomsgårdar

De har jobbat på de olika ungdomsgårdarna i Borgå, och är imponerade av konceptet. Varken Italien eller Tyskland kan stoltsera med lika fina och välutrustade ungdomsgårdar, som dessutom är öppna för alla. Silvia Nicolussi lyfter fram de möjligheter till utövande av olika slags fritidssysselsättningar ungdomsgårdarna erbjuder.
– I Italien har vi inte råd med ungdomsgårdar som är lika välutrustade som dessa, säger Nicolussi.
De två ungdomarna har också bidragit med programpunkter. De har bland annat hållit kurser där de lärt finländska ungdomar laga mat från deras respektive hemländer – något som både varit roligt och uppskattat.
Utbytet har skett inom ramarna för organisationen EVL. Melanie Schwenzig berättar att hon inte bara fått minnen för livet genom sitt utbyte, utan att hon även fått många nya vänner, både från Finland och i andra länder. Hon rekommenderar ett utbyte i ett annat land åt alla som är intresserade.
– Jag vill tacka alla för att jag fått känna mig så välkommen i Finland. Om jag inte hade haft familj och vänner kvar därhemma, hade jag gärna stannat, säger Melanie Schwenzig, och får medhåll av Silvia Nicolussi.

ANDRA LÄSER