Borgåaktiv på förslag till Olympiska Kommittén

Nina Simosas är en av kandidaterna till Finlands Olympiska Kommitténs styrelse.

Finlands Svenska Idrott föreslår Nina Simosas till Finlands Olympiska Kommitténs styrelse
29.10.2020 10:25 UPPDATERAD 29.10.2020 13:52
Finlands Svenska Idrott (FSI) föreslår Nina Simosas till Finlands Olympiska Kommitténs styrelse, uppger förbundet i ett pressmeddelande.
Förbundet beskriver det som viktigt att man har en representant i styrelsen som värnar om den finlandssvenska idrotten och det svenska språket, och att det i flera år har saknats en svenskspråkig representant i styrelsen.
Nina Simosas är, nämner man, en aktiv och handlingskraftig ledare och motiverad att föra fram FSI:s intressen.

Bred erfarenhet

Simosas, som är utbildad skogsbruksingenjör och jobbar som fastighetsförmedlare, har en lång erfarenhet av idrottsledarskap och elitidrott från bland annat orientering. Hon är för tillfället Finlands Svenska Orienteringsförbunds styrelseordförande och styrelsemedlem i Finlands Svenska Idrott. Därtill sitter Nina Simosas i Finlands Orienteringsförbunds styrelse sedan 2017 och är aktiv inom den östnyländska orienteringsföreningen OK Trian.
Själv säger Simosas – som är Borgåbo – till ÖN att också hon ser det som viktigt att förbundet har en egen kandidat åtminstone som nominerad.
– Annars finns det åtminstone inte chanser att gå vidare i den frågan. Det är viktigt att vi är med så långt det går och att vi har en egen kandidat.
En omfattande process är nu att vänta, med ett antal nominerade kandidater som Olympiska Kommittén ska välja mellan på sitt höstmöte den 21 november – ett möte där man väljer såväl styrelse som ordförande.
Simosas beskriver ett namnstarkt fält som de olika förbunden har nominerat, och hon påpekar i samma andetag att hon ogärna spekulerar kring chanserna att bli invald. Oavsett är det en position som lockar, inte minst för att det erbjuder en chans att få en inblick i det nationella idrottsfältet.
– Det ger också en chans att lyfta fram det vi gör inom FSI. Bland de stora förbunden är vi ganska små, även om vi har många grenförbund och vi representerar ett brett fält.

Kompetensen är viktig

Finlands Svenska Idrott representerar cirka 100 000 aktiva idrottare. FSI nämner att det därför är viktigt med en representant i Olympiska Kommittén: "Vi ser det också som positivt att kunna föreslå en stark kvinnlig kandidat till Finlands Olympiska Kommitténs styrelse", uppger man i pressmeddelandet.
Själv vill inte Simosas lyfta fram frågor som kön eller språktillhörighet. Snarare handlar det, påpekar hon, om kompetens och vad man kan bidra med – även om det förvisso alltid finns bakomliggande faktorer som jämställdhet och svenskans ställning i Finland.
– Man kan säga att det ger en chans att representera det svenskspråkiga, även om vi har verksamhet över språkgränserna. Det är viktigt att vi får vår röst hörd. Men främst handlar det om vad vi kan bidra med för kompetenser. Inom FSI har man tittat på vem som vore lämplig och den här gången fastnade man för mig, och det får uppbackning från fältet. Nu gäller det att jobba och visa att vi har något att tillföra, säger Simosas.

ANDRA LÄSER