Explosion vid Domargårds avfallsstation – orsaken lär förbli oklar

Personer som råkade befinna sig i närheten av Domargårds avfallsstation i Borgå strax efter klockan 15 på tisdagseftermiddagen hörde en högljudd smäll.

Det exploderade när en grävmaskin höll på att gräva på avfallsstationens område.
Ivriga golfare fick sig en funderare när det plötsligt hördes en smäll från Domargårds avfallsstation. Ett larm om en explosion gick till Räddningsverket strax efter klockan 15.
När ÖN kontaktar polisen vid 16-tiden uppger man att en explosion ägde rum i samband med att det grävdes med en grävmaskin på avfallsstationens område.
Explosionen orsakade inga personskador, men grävskopan skadades. Polisens bombexperter åkte till Domargård medan polispatruller avspärrade området.

Oklar orsak till smällen

På onsdagseftermiddagen är orsaken till smällen ännu oklar, men bombexperterna undersöker fortfarande området.
– Det är svårt att säga vad smällen beror på, eftersom den var så pass kraftig, men det verkar inte ha rört sig om något slags krigstida bomb, säger kommissarie Jarmo Ojala.
Enligt Ojala kan smällen bero på att ett gammalt hus rivits och att resterna av huset förts till Domargård. När grävmaskinen sedan har kommit i kontakt med husresterna har något antänts och explosionen blev ett faktum.
– Det är möjligt att betongen från huset gav upphov till gnistor när grävskopan kom i kontakt med den, och det orsakade explosionen, men det är omöjligt att vara hundra procent säker. Det är möjligt att orsaken aldrig klarnar, säger Ojala.
Artikeln är uppdaterad onsdag den 15 juni med kommentarer från kommissarie Jarmo Ojala.