Meat Districts fasad klarade sig rätt bra – rivningsarbetet närmar sig målrakan

Just nu pågår rivningsarbeten i det som var restaurang Meat District. När renoveringsarbetena så småningom är klara kommer huset som brann i augusti i Gamla stan att se ut nästan som förr.

Restaurangbyggnaden är inkapslad och rivningsarbetena pågår.
Jannika Lindénjannika.linden@ostnyland.fi
05.10.2022 06:58 UPPDATERAD 05.10.2022 08:10
Den 10 augusti brann det gamla huset i hörnet av Ågatan och Gabriel Hagerts gränd i Gamla stan. Restaurangen Meat District och kaféet Ani´s Café blev på en natt utan lokaler och det såg ut som att huset totalförstördes. 
Riktigt så illa gick det inte, även om renoverings- och reparationsarbetena är långdragna. Huset är nu täckt med presenningar
– Vi håller på med rivningsjobbet och tar bort skadade husdelar. En del av de gamla stockarna kan ändå räddas och de får nu torka, säger fastighetens ägare Riku Stenros.
Eftersom det gäller ett hus i Gamla stan är Museiverket involverat i renoveringsarbetena. Stenros räknar med att det tar några månader till innan alla rivningsarbeten är klara. Efter det kan man börja planera för återuppbyggnad.
– Vi gör upp noggranna byggplaner och sedan ska vi ansöka om bygglov. Jag hoppas det sedan kan beviljas i snabb takt, säger Stenros. 
– Husets fasad har klarat sig förvånansvärt bra ur branden, så huset kommer nästan att se lika ut som förr när allt är klart, fortsätter han. 
Stenros vill inte ens gissa när restaurangen kan öppna igen.
– Vi har avtalat om att hyra gatuavsnittet vid fastigheten fram till slutet av nästa år. Jag hoppas att vi inte behöver förnya det avtalet, säger han. 
Fasaden klarade sig förvånansvärt bra ur branden.

Brottsmisstanke

Genast efter branden började arbetet med att utreda brandorsaken. En förundersökning gällande orsaken inleddes för ett par veckor sedan.
– I samband med brandorsaksutredningen framkom saker som ledde till att polisen nu undersöker ärendet som grovt vållande av allmän fara, byggnadsförseelse, räddningsförseelse och miljöförseelse, skrev kriminalkommissarie Freddie Cederlund till ÖN i ett mail då.
Förundersökningen är inte klar, så polisen ger inte detaljerade uppgifter om ärendet i detta skede.

ANDRA LÄSER