Hotellköpare och hotellkoncept avslöjas snart

På onsdag kommer Borgå stad att offentliggöra vem som får köpa Valtimohuset. Hotellkonceptet vägde lika tungt som priset, säger lokalitetsdirektör Börje Boström.

VALTIMOHUSET. Arkivbild.

Försäljningen av Valtimohuset kommer snart att behandlas i Borgå stadsstyrelse.

Den arbetsgrupp som har utvärderat anbuden har nu gjort sitt val och hotellföretagaren kommer att avslöjas på onsdag.

I den slutliga tävlingen deltog tre aktörer. Fyra godkända anbud lämnades in, men den samlingspartistiska riksdagsmannen och företagaren Eero Lehti drog tidigare tillbaka sitt anbud i protest mot hur hans planer på en stugby i Jackarby bemöttes i den politiska beslutsapparaten i Borgå.

– Hotellets verksamhetskoncept var lika avgörande som priset i den slutliga beslutsprocessen, säger lokalitetsdirektör Börje Boström.

– Det var inte den som bjöd det högsta priset som vann.

Dessutom vägdes affärsverksamhetskonceptet, referenser från motsvarande verksamhet och en bedömning av hotellverksamhetens regionala effekter på bland annat sysselsättningen.

Enligt stadsstyrelsens tidigare beslut kommer tomten att hyras ut med ett långvarigt hyresavtal. Samtidigt hyrs också en liten del av tomten som ligger bakom Valtimohuset.

Tomthyran ska bli en stadig inkomst för staden.

Över hundra år gammalt

Valtimohuset byggdes 1912, ursprungligen för bostadsändamål. Nu finns det affärslokaler i första våningen och i andra och tredje våningen finns för tillfället kontorslokaler.

Byggnaden har redan länge stått på stadens försäljningslista.

Lägenhetsytan är 2 396 kvadratmeter och helheten omfattar också en liten del av tomten bakom som nu fungerar som parkeringsområde för besökare. Byggrätten på besittningsområdet är 323 våningskvadratmeter.

Huset byggdes om 1982-84. Enligt en långsiktsplan som gjordes upp 2015 uppskattades renoveringsbehovet till drygt 2 miljoner euro.

ANDRA LÄSER