Starka färger och naturteman dominerar i Strömfors bruk

Strömfors bruks utställningar drar igång igen. Den här gången medverkar 5 olika konstnärer i två gallerier. I det tredje galleriet arrangeras en välgörenhetsutställning med teckningar målade av ukrainska barn.

Strömfors bruks utställningar är färgstarka och naturkära.
Emilia Tallbergemilia.tallberg@ksfmedia.fi
12.05.2022 14:31
I Vindsgalleriet hålls utställningen Voimaa väreistä av konstnärsgruppen ARTS, som består av Saila Kurenmaa, Tiina Kuusisto och Rita Luukas. Gemensamt för dem alla är färgstarka målningar med naturteman. 
– Med våra intensiva och färgstarka verk vill vi påminna alla om naturens skönhet och vikten av människans och naturens samexistens. Vi är en del av naturen och naturen är en del av oss, säger gruppen i ett pressmeddelande.
Saila Kurenmaa säger att hennes verk visar den längtan och lekfullhet som kommer inifrån henne. Berättelser, ögonblick, möten, vardagliga småsaker och hennes egna känslor förmedlas i hennes naturbilder. I regel är bilderna målade med akryl-, pigment- och oljefärger.
– Att göra ett verk är alltid en liten resa in i sig själv och världen omkring oss. Resan fortsätter som en dialog mellan betraktaren och konstnären, säger Saila Kurenmaa i pressmeddelandet.
För Tiina Kuusisto är naturen en del av vardagen och går på något sätt med i allt hon gör. Hon vill ha naturen med sig i sina verk, för att avspegla förhållandet mellan människan och naturen.  Hon beskriver naturen som en resurs för sinnet och själen.
Liksom övriga gruppmedlemmar är Rita Luukas målningar också i naturteman, men hon har valt att fokusera mer på sin egen vardag. Genom konsten hämtar hon fram sin glädje hon har för att arbeta för hand, samt vardagens estetik. 
– Huvudfokus för min konst för tillfället är den estetiska njutningen och harmonin som kan uppnås med färger och målartekniker, säger Rita Luukas.
Rita Luukas verk Pysähdys, 2021.

Traditionell gobeläng

I Galleri V2 finns två separata utställningar av två olika konstnärer. Eeva-Kaisa Puuskari med sin utställning Kesän kertomaa och Eeva-Lotta Rikberg med utställningen Langan varassa.
Eeva-Kaisa Puuskari är en bildkonst entusiast från Valkeala. Konst har varit en del av hennes liv länge, ibland närmare, ibland med pauser. Konstnären använder akrylfärger, och hennes stil är rik och färgstark. För tillfället gillar Eeva-Kaisa att arbeta med en palettkniv, vilket gör trycket grovt och skiktat.
– Sommarens färger i naturen får inspirationen att vakna till liv. De vilda lupinerna och dunörternas klara färger i motsats till den gröna sommaren skapar en magisk atmosfär, säger Eeva-Kaisa Puuskari.
Eeva-Lotta Rikberg är bildkonstnär och lärare från Helsingfors. Hennes huvudsakliga teknik är gobeläng, en traditionell, om än sällsynt, textilvävningsteknik.
– Sällsyntheten kan bero på dess långsamhet; vävnaderna är tidskrävande och det kan ta månader för stora gobelänger att färdigställa. Det finns bara en handfull konstnärer i Finland vars huvudsakliga teknik är gobeläng, säger Eeva-Lotta Rikberg.
I Aulagalleriet hålls en välgörenhetsutställning med ukrainska barns teckningar.Intäkterna från de sålda teckningarna skänks till ukrainares flyktinggemenskap.

Ukrainska barns teckningar

I Aulagalleriet hålls en välgörenhetsutställning med ukrainska barns teckningar. Strömfors bruks galleri kontaktade ukrainska barn som flytt kriget och frågade om de ville rita eller måla teckningar. På basen av teckningarna gjordes utställningen Barnens värld. Intäkterna från de sålda teckningarna skänks till ukrainares flyktinggemenskap. Tack vare utställningen ger de även lokala invånare och andra utställningsgäster möjlighet att se tankarna på barn som flyr från kriget.
"För varje person och familj är förlusten av ett hem en enorm tragedi. Varje barn förtjänar en lycklig och fridfull barndom. Fred är inget vi hoppas på, det är det något vi bygger", skriver utställningens arrangörer.
Utställningarna kan besökas från och med 18 maj till 20 juni, tisdag – söndag kl. 10 – 17 på adressen Bruksvägen 10 F, 07970 Strömfors.

ANDRA LÄSER