"The People's Radio": Musiken förenar folket på skeppsbron

DJ-trion Saltbodan Radio bidrar till Lovisas kulturliv med mångkulturellt musik som får både unga och gamla att dansa.

Fred Owren (vänster) och Robert "Ruby" Laakso (höger) dagen efter sommarens första Radio Saltbodan evenemang.
The Souljazz Orchestra, Sister Nancy, Free Youth. Denna samling av artister reflekterar mångsidigheten som Saltbodan Radio bjuder på. DJ-gruppen består av tre medlemmar: Fred Owren, Patrick "Pata" Hellsten och Robert "Ruby" Laakso. Tillsammans har de lyckats skapa ett unikt kulturellt fenomen i Lovisa där musiken tar över skeppsbron varje sommar.
Fenomenet fick sin början år 2008 då Owren och Hellsten grundade klubben Vinyl In The Mix på skeppsbron. Några år senare ändrades namnet till Saltbodan Radio och under åren 2012 till 2013 hoppade Laakso med i bilden. Evenemanget har blivit alltmer populärt under årens lopp och den har lyckats locka in folk från alla håll i Finland och även utomlands.
Lördagen den 19 juni var det dags igen för sommarens första Radio och som vanligt var dansgolven fylld trots att festen tog slut tidigare än vanligt på grund av de rådande restriktionerna.
Trion spelar endast vinylskivor med fokus på musik som största delen av publiken knappast känner. Under samma kväll kan man få dansa till reggae från Jamaica, funk från Nigeria eller 1980-talets hip-hop från Ghana.

Saltbodan Radio sommarens spelningar

19.6. Café Saltbodan, Lovisa
9.7. Surf Shack, Åbo
10.7. Café Saltbodan, Lovisa
17.7. Small Ship's Race, Lovisa
31.7. Café Saltbodan, Lovisa
21.8. Café Saltbodan, Lovisa
– Vi tycker om och mixa ihop olika stilar och spela mångsidigt musik, men ändå så att tempon är stark, säger Laakso.
Owren noterar också hur Dj:n i allmänhet brukar hålla sig till vissa stilar medan Radion är känd för att leverera ett brett musikutbud. Mångsidiga musikutbudet syns också i publiken som består av såväl ungt som gammalt folk.
– Varje år kommer människor från alla håll och hela tiden ser man nya ansikten på keikkan, konstaterar Laakso.

Samarbete med publiken

Det viktigaste för Dj:n är att kunna läsa publiken. Evenemangen brukar börja med lugnare reggaemusik, och så småningom lyfts tempon samtidigt som stilarna börjar variera i takt med att människor flyttar sig mot dansgolvet.
– Det handlar om att samarbeta med publiken och läsa fiilisen, att vara i konstant växelverkan. Det är publiken som gör festen och vi är lite som "The People's Radio", påpekar Owren och Laakso.
Musiken som spelas har också en stor roll i att skapa en positiv stämning. Både Laakso och Owren noterar hur sällan det brukar uppstå gräl eller bråk på Radios evenemang. Den positiva atmosfären som musiken skapar tycks förena folket på dansgolvet.
Owren förklarar också hur Radion ämnar bidra till Lovisas breda kulturella miljö. Musiken anses skapa en mångkulturell atmosfär som är unikt för en stad i Lovisas storlek.
Det är publiken som gör festen och vi är lite som 'The People's Radio'.

Olika inflytelser skapar mångsidighet

Numera består människors musikkonsumtion av diverse plattformar som Spotify och Apple Music. Men varken Laakso eller Owren använder dessa plattformar för att spela musik.
– Fysiska vinylskivor har sin egen fiilis. Keikkapengarna far nästan alltid till nya skivor, säger bägge två.
Owrens största intryck kommer från musikkulturen i Jamaica där artister skapar musik med sina så kallade mobila soundsystem. För Owren är "meddelandet" och lyriken i musiken det viktigaste: sexism och negativa teman i musiken är otrevligt och skapar dåligt atmosfär. Owrens senaste inköp är Joe Yorkes nyaste skiva Quicksand.
För Laakso är låtens stämning den avgörande faktorn. Hans influenser ligger starkt på hip-hopsidan och i funkmusiken.
– Det har egentligen ingen skillnad vilket språk som talas så länge fiilisen kan läsas från låten, noterar Laakso.

Radio Saltbodan expanderar sina vyer

Musiken som spelas lever också konstant. Varje gång kan man höra nya låtar som trion inte spelat tidigare. Men samtidigt finns det klassiker som You Don't Love Me (No, No, No) av Dawn Penn som kan höras nästan varje gång.
Fred Owren kollar på vinylskivor.
Under coronapandemin har trion också börjat fokusera mer på utvecklandet av det egna "soundet".
– Vi håller på och skapa eget sound mer och mer hela tiden. Det börjar fara åt det hållet att vi gör mera själv musik, vilket är helt sin egen värld, säger Owren.
Tills vidare har publiken inte fått höra trions egna låtar på skeppsbron, men kanske någon vacker kväll i framtiden.
Traditionellt spelar Saltbodan Radio fyra gånger om året på Skeppsbron, men i år har de ytterligare spelningar i Åbo på Surf Shack den 9 juli och på Small Ships Race i Lovisa den 17 juli. I somras har man alltså flera chanser att dansa då "The People's Radio" uppträder.

ANDRA LÄSER