Lypaelever gör gott med sång och musik

Eleverna i Lyceiparkens skola sluter på fredag upp kring konserten Lypa vill väl på Kulturhuset Grand. Då kliver elever från alla årskurser upp på scenen och sjunger och musicerar elever för gott ändamål. Som draghjälp fungerar Klaus Suhonen och Paolo Ribaldini.

PROFFSIG SHOW. Heavyspecialisten Paolo Ribaldini, bekant från fjolårssäsongen av The Voice of Finland, gästspelar på fredagens välgörenhetskonsert Lypa vill väl på Grand. Tillsammans med niondeklassaren Julia Halttunen gör han bland annat låten Message In a Bottle och Over the Hills and Far Away.
Det har övats flitigt i musikklassen i Lyceiparkens skola under de senaste veckorna. Skolans elever har på bred front engagerat sig i välgörenhetskonserten Lypa vill väl som är en fortsättning på niondeklassarnas fokus på att lära sig mera om flyktingar. Niorna har inte bara suttit och präntat geografi och bekantat sig med flyktingströmmarnas rutter, de har också träffat inflyttare och bland annat bakat bullar och spelat spel tillsammans.
– Välgörenhetskonserten följer temat som eleverna valt att jobba med tidigare under året och intäkterna viks för flyktingar bosatta i Borgå. Tanken är till exempel att skaffa fram litteratur skriven på lätt finska och att bidra till transportkostnaderna till föräldramöten på flyktingbarnens skolor, säger musiklärare Magnus Strandvik.
Lyceiparkens skola har varje år ordnat ett tillfälle för eleverna att uppträda för publik. Då har helheten gått under namnet Lypa-kabaret men nu är det alltså Lypa vill väl som gäller och konsertsalen är inte skolans gymnastiksal utan Kulturhuset Grands scen. Elever från skolans alla årskurser kliver upp på scenen på fredag och bjuder på allt från virtuosa pianostycken till jazz, pop och rock'n roll.

Scenvana unga

Repertoaren har utformats av eleverna favoritstycken och bland annat bjuds publiken på I See You från succéfilmen Avatar, på Wheatland som görs av sjundeklassaren Amos Nordman och på You Raise Me Up, som blivit något av en klassiker i talangtävlingar, och som nu framförs av sjundeklassarna Amanda Eriksson och Tessa Petäjäinen.
Det är ett jätteungt gäng som gör konserten men de är otroligt duktiga som sångare och musiker.
Ett taktfast dunk, tunga basslingor och tuffa gitarriff kommer emot redan i trappuppgången då Östnyland i måndags gästade skolans musikklass. Magnus Strandvik på elgitarr har fått sällskap av lokala musikerna Roland Wikstén på bas och Mikael Snåre på trummor, men utropstecknet heter Oscar Björkell. Åttondeklassaren ger järnet i sin favoritlåt, Bon Jovi-hiten Runaway och tvekar inte att dra på för fullt ens i det riktigt svåra falsettpartiet. Men så har han också scenvana och har bland annat varit med i sångtävlingen Skidiskaba.
– "Oh, she's a little runaway", sjunger Oscar Björkell, klockrent, och en långhårig kille, uppflugen på en pulpet nickar gillande och stampar takten med foten.

Tungt gästspel

Killen, det är italienaren Paolo Ribaldini, bekant från fjolårssäsongen av The Voice of Finland, och gästande artist på Lypakonserten. Ribaldini har bott tre och ett halvt år i Finland och håller på att disputera i musikvetenskap vid Helsingfors universitet. Ämnet? Inget mindre än heavysång vilket också renderat honom smeknamnet "heavydoktorn". För honom var det en självklarhet att ställa upp då han fick frågan om att sjunga med Lypaeleverna i gott syfte.

Lypa vill väl

Lyceiparkens skolas välgörenhetskonsert på Kulturhuset Grand, fredagen den 8 april klockan 18.
Elever från skolans alla årskurser musicerar, gästartister är Paolo Ribaldini och Klaus Suhonen.
Biljetter 10 euro för vuxna och 5 euro för barn och ungdomar.
– Det är ett jätteungt gäng som gör konserten men de är otroligt duktiga som sångare och musiker. Modiga är de också, säger Ribaldini som själv kommer sjunga bland annat Message in a Bottle och Over the Hills and Far Away tillsammans med niondeklassarna Julia Halttunen och Mathilda Saarela.
I måndags var Paolo Ribaldini för första gången på plats i Lyceiparkens skola för att öva tillsammans med eleverna. Med Julia Halttunen vid mikrofonen och Frej Hedman på gitarr drog han för första gången igenom Police-låten skriven av Sting och resultatet var direkt imponerande.
– Lite spännande är det nog att sjunga tillsammans med en professionell musiker som Paolo, det känns lite annorlunda, säger Julia Halttunen som nog inte utåt visade prov på något nervdaller trots att hon inte övat låten alls i förväg.
Men så kommer hon också från en familj där musiken funnits med sedan barnsben – "vi sjunger alla" säger hon om sig och sina systrar som fått scenvanan innött bland annat via Skidiskaba.
På fredag ställer Julia Halttunen sig igen på stora scenen på Grand och den här gången sjunger hon för att tillsammans med sina skolkompisar, husbandet, Paolo Ribaldini och kvällens andra gästartist Klaus Suhonen hjälpa flyktingunga som landat i Borgå. Suhonen, bekant från Hans on the Bass gör land annat gör låten Sultans of Swing, tillsammans med åttondeklassaren Emilia Melén. Skolans kör hörs också under konserten.
ANDRA LÄSER