"Ett ode till vår vackra stad"

Flera av stadens välkända byggnader får ett nytt spektakulärt utseende under två kvällar i februari. Arrangörerna hoppas att Borgås första ljusfestival ska erbjuda många minnesvärda upplevelser.

HEMLIS. Arrangörerna Ulla Juselius, Jan Forsman, Katarina Broas och Kimmo Räsänen<b> </b>visar upp skisser från ljusfestivalen på en dator men de önskar att de inte publiceras. Dels handlar det om att alla detaljer ännu inte är spikade, dels att vill man inte förta wau-effekten. – Det lönar sig att vara på plats, lovar Broas.
– Stadshuset kommer att belysas från utsidan men vi kommer också att installera belysning inne i rummen. Det gäller också stadsdirektörens rum, men han är förvarnad om saken.
Kimmo Räsänen från företaget Broadway Finland som har hand om tekniken under festivalen Borgå ljus visar upp skisser på vad besökarna kan förvänta sig. Festivalen har formen av en promenadrutt med början vid domkyrkan och det är också här som arrangörerna bjuder till pressträff på måndagen.
Under festivalen blir byggnadens inre och yttre skådeplatsen för ett audiovisuellt spektakel som skapats av konstnärerna Aleksi Hakala och Frans Andersson. Dessutom kommer dockteatern Ofelias tre meter höga Fru Februari att ledsaga besökarna från kyrkogården.
Det är Borgå stads enhet för turism och marknadsföring som har hand om arrangemangen i samarbete med Borgå kyrkliga samfällighet. Tidpunkten för festivalen är vald med omsorg, berättar samfällighetens tjänsteförrättande kommunikationschef Ulla Juselius.
– Alla hjärtans dag infaller under samma veckoslut så vi tänkte att det skulle vara lämpligt med ljus och kärlek. Det här är också en tid då våren så småningom närmar sig och mörkret viker undan. Dessutom ordnas det då inte så många andra evenemang i Borgå.

Har redan väckt entusiasm

Evenemangsplanerare Katarina Broas från Borgå stad är glad över att festivalen väckt intresse bland många aktörer. Till exempel kommer man på servicestationen SEO i Hammars att ställa ut en klassisk bil upplyst av över fyratusen ledljus och om vädret tillåter utlovas också en lasershow från Sågholmarna.
– Här i centrum kommer över trettio aktörer att ha ledljus i sina fönster och affärerna längs med promenadrutten kommer att hålla öppet längre.
Marknadsförningsplanerare Jan Forsman säger att arrangörerna hoppas på att besökarna ska följa rutten.
– På det sättet får vi ett jämt flöde men så klart kan man också besöka attraktionerna i den ordning man önskar.
Broas säger att det verkar finnas en efterfrågan på ljusfestivaler, till exempel lockade Lux Helsinki i år en jättepublik.
– Borgå ljus är ett ode till vår vackra stad och jag hoppas att besökarna ska känna glädje, förtjusning och häpnad under rundvandringen. Och så klart hoppas jag att de vill se en ljusfestival även nästa år.

Festivalen Borgå ljus

Ordnas på fredag den 14 och på lördag den 15 februari, båda dagarna mellan klockan 18 och 21.
Sammanlagt består festivalen av nio attraktioner: 1. Ljud- och ljusshow vid domkyrkan. 2. Videoprojektioner på Gamla rådhuset skapade av konstskolans elever. 3. Ljusverket Bridge Over Beloved Water av Janne Koivulahti under Mannerheimgatans bro. 4. Jyrki Sinisalos ljuskonstverk i Finform. 5. Interaktiva ljusspel i Runebergsparken. 6. och 7. Lucia-smartbelysning vid Gångbron och västra åstranden. 8. Alexander Reichsteins ljusfigurer i Runebergs trädgård. 9. Torget där stadshuset lyses upp och ljuscirkusen Spektri uppträder på lördagen.
Gratisevenemanget är planerat för personer i alla åldrar.
Mera information och karta över vandringsleden: www.borgå.fi/borga-ljus