Vilken by är bäst i Nyland? Tre östnyländska byar deltar i årets tävling om den hedersvärda titeln

Åtta byar anmälde sig till tävlingen om Årets nyländska by i år. Vinnaren avslöjas i december.

Förra året tog Kullo i Borgå hem titeln Årets Nyländska By. På bilden Kullo Bygård.
Var finns bästa byn i Nyland? Det klarnar när tävlingen Årets Nyländska By avgörs i december.
I år siktar åtta aktiva byar på titeln, meddelar föreningen Nylands Byar som arrangerar tävlingen tillsammans med Silmu.
Tre östnyländska orter deltar i år: Kimoböle i Lappträsk, Valkom i Lovisa, och Östanåparken i Sibbo.
Den övriga konkurrensen kommer från Pojo kyrkoby och Bromarv i Raseborg, Routio i Lojo, Valkjärvi i Nurmijärvi och Vihtijärvi i Vichtis.
Vinnaren offentliggörs i december, varefter byn presenteras i tidningen Nylands Byar och belönas med ett diplom. Segern ger – förutom den storartade berömmelsen – också möjligheten att delta i den riksomfattande tävlingen Årets By.
Vinnarbyn kan vara liten eller stor, och valrådet uppmärksammar speciellt hur man beaktat hållbar utveckling i verksamheten, hur man utvecklat gemenskapen och nätverksbildningen samt hur byn har lyckats med kommunikationen. Även smart anpassning – alltså hur service och aktiviteter fungerar i byn – ingår i valkriterierna.
Förra årets vinnare var Kullo i Borgå. I motiveringen skriver man så här: "Kullo är en gammal och traditionell by med cirka 1 100 invånare som ligger väster om Borgå, i östliga Nyland. Det livskraftiga byasamhället backas upp av en 100-årig förening som djärvt har förnyats under de senaste åren".
Till valrådet hör Nylands Byars byaombud och två av föreningens styrelsemedlemmar, Silmu-byars byarådgivare och två av byasektionens medlemmar samt två representanter från Nylands förbund. Tävlingen ordnas i samarbete av Nylands Byar och Silmu-byar.
ANDRA LÄSER