Två nordiska mästerskap i taekwondo till Borgå

Den 4–5 juni tävlades det om nordiska mästerskap i taekwondo-kamp och poomsae i Borlänge i Sverige.

Pinja Latvajärvi och Jenna Rämö är båda nordiska mästare.
Östnyland
09.06.2022 15:31
Taekwondo är en koreansk kampsport som har utvecklats från självförsvar till en egen kampart. Taekwondo är förutom en mångsidig hobby, en tävlingsidrott som utövas i över 180 länder runtom i världen.
Kamp-kategorierna är indelade i ålders- och viktklasser. Matchen består av tre ronder på 2 minuter och sparkar får riktas mot motståndarens väst och huvud. Vinnaren bestäms av systemet best of three, det vill säga vinnaren av två ronder.
I taekwondo kan man även tävla i poomsae-rörelsemönster. Poomsae kan beskrivas som en fiktiv kamp mot en osynlig motståndare. Tävlande utför två på förhand bestämda rörelsemönster. Uppvisningen poängsätts av domare och bedömningen baserar sig på teknisk färdighet samt presentation.

Flera goda resultat

Den 4 till 5 juni tävlades det om nordiska mästerskap i Taekwondo-kamp och poomsae i Borlänge i Sverige. I kamp-mästerskapen deltog cirka 300 personer och i poomsae 150 personer.
Jenna Rämö, 14 år – som tränar taekwondo i Borgå tog segern och nordiskt mästerskap i kamp, juniorflickor (U18) i viktklassen -42 kg, genom en överlägsen seger i finalmatchen mot motståndaren Vilja Fraser med poängtal 13–0 och 15–3 i två ronder.
13-åriga Pinja Latvajärvi, bosatt i Borgå, tränar också i taekwondo i Borgå trots att hon representerar föreningen Yong Taekwondo i Eura. Pinja deltog i två poomsaekategorier och vann nordiskt mästerskap i lag med tre tävlande, kadettflickor (U15), tillsammans med Nea Forsell och Ines Benaissa.
I den individuella kategorin för kadettflickor U15 tog Pinja brons.

ANDRA LÄSER