Lurensdokumentär premiärvisas på Kino Marilyn

I november blir det Lurensnostalgi för hela slanten på Kino Marilyn då Mats Tuominens dokumentär Gemenskapens styrka visas.

Mats Tuominen har gjort dokumentärfilmen Gemenskapens styrka som handlar om Lurens sommarteater genom åren.
Östnyland
29.10.2022 09:57
Dokumentärfilmen Gemenskapens styrka av Mats Tuominen handlar om Lurens sommarteater. Dokumentärfilmen sträcker sig ända till teaterns uppkomst och bygger på både intervjuer och arkivmaterial. Sammanlagt har 28 personer intervjuats för filmen, främst skådespelare som inlett sin karriär på 1950-, 1960-, 1970- och 1980-talet. Övriga intervjuobjekt finns också med, till exempel regissörer, kapellmästare och kostymörer, är av senare datum för att ge publiken ett färskare perspektiv. Intervjuerna innehåller allt från objektiva analyser till dråpliga minnen.
– Filmen kan väcka starka känslor hos sådana som själva fått uppleva den så kallade Lurensandan. För andra kanske den ger en insikt i vad man med gemensamma krafter kan uppnå. Samtidigt visar dokumentären hur fin hobby amatörteatern är, säger Mats Tuominen i ett pressmeddelande.

Film och mingel

Den 85 minuter långa dokumentären är en del av Lurens digitaliserings- och arkiveringsprojekt som inleddes år 2018. Projektets målsättning är att digitalisera och katalogisera material såsom bilder, filmer, ljudband, tryckalster, pressklipp och minnen som berör Lurens sommarteater och sammanställa materialet till ett digitalt arkiv. Dokumentärintervjuerna resulterade i över 14 timmar videomaterial som också arkiveras. Filmen är gjord med stöd från Svenska kulturfonden och Aktiastiftelsen i Borgå.
Är man intresserad av att se filmen ska man förhandsanmäla sig till premiärvisningen, det finns ett begränsat antal platser. Premiären är lördagen den 12 november klockan 17 på Kino Marilyn, visningen är avgiftsfri. Efter filmen blir det tid för mingel i teaterns foajé och restaurang. Man anmäler sig till premiären via mejl till adressen info@lurens.fi eller per telefon på numret 019 532 412 på vardagar klockan 9–15.

ANDRA LÄSER