Skynda långsamt när det är halt

Det omväxlande vädret i vinter har lett till att fler än normalt söker vård på grund av halkolyckor.

HJÄLPMEDEL. Allmänläkaren Iiro Välimäki testkör multifunktionella rollatorn Rolle. Lokal-Tapiolas Leila Rajala provåker.

I dag övergår de senaste dagarnas blidväder i kyla med isiga gator och vägar som följd. Allmänläkaren Iiro Välimäki på Borgå läkarcentral säger att risken för en olycka är som störst när vädret slår om och det fryser på.

Marknadsföringschef Christoffer Wickholm på Lokal-Tapiola säger att bolaget vill fästa människors uppmärksamhet vid hur vanligt det är med halkolyckor och hur enkelt det är att förebygga dem.

Ungefär hälften av de som halkar och ramlar omkull skadar sig på något sätt. Alltid behövs det inte läkarvård, men på Borgå läkarcentral har flera läkare reagerat på den stora mängden patienter som sökt hjälp i vinter på grund av att de fallit och slagit sig.

Den som halkar omkull kan slå i huvudet, eller skada handleder, armbågar eller axlar. Många slår också svanskotan, men Iiro Välimäki konstaterar att då det gäller skador på revben och svanskota så finns det inte så mycket man kan göra, utom att ta smärtstillande om det gör mycket ont.

Den som halkar omkull behöver inte nödvändigtvis läkarvård genast, men om den skadade kroppsdelen inte visar några tecken på att sluta ömma är det bäst att uppsöka läkare.

Halkskydd en bra försäkring

Särskilt äldre människor mår bra av att träna balansen och av muskelstärkande övningar eftersom risken för benbrott ökar i takt med åldern.

– När det gäller äldre människor kan det vara bra att överväga om det är nödvändigt att gå ut om det är riktigt halt, menar Iiro Välimäki.

Christoffer Wickholm och hans kollega, marknadsföringsassistenten Jesper Nyström, påminner om att olycksrisken ökar om man har bråttom.

Ett bra sätt att förebygga halkolyckor är att använda halkskydd som fästs på skorna. Den som löper eller promenerar kan med fördel välja löpskor med dubbar.

Eftersom en olycka händer så lätt donerade Lokal-Tapiola i går en multifunktionell rollator till läkarcentralen. Rollatorn har redan döpts till Rolle och den kan användas av patienter som har svårt att röra sig eller som inte alls kan gå.

Servicedirektör Kristina Lahtinen konstaterar att hon hade behövt den i somras efter att hon halkat och skadat foten på en våt beläggning.

Halkolyckor

40 procent av finländarna halkade och ramlade omkull i fjol vintras.

52 procent av dem skadade sig.

14 procent uppsökte läkare eller hälsovårdare.

5000 personer tvingas årligen tillbringa en natt på sjukhus till följd av en halkolycka på snö eller is.

Sjukhusvården kostar samhället mellan 26 och 28 miljoner euro årligen.