HS: Minderårigas cannabisaffärer i Borgå pekar på ett oroande fenomen

På måndagen tweetade överkommissarie Jussi Huhtela om minderårigas cannabishandel som polisen stötte på i Borgå under förra veckan. 

Polisen stötte på minderårigas cannabisaffärer i Borgå.
Östnyland
30.08.2022 07:49
Polisen haffade två ungdomar i 14- och 15-årsåldern som försökte köpa cannabis. Det som gör fallet rätt så unikt är att också säljaren var en minderårig 16-åring. 
"Använder vuxna knarklangare barn för att sälja droger som i amerikanska tv-serier?", funderar överkommissarie Jussi Huhtela på Twitter.
Han uppger att minderåriga köpare inte är en ovanlig syn men att minderåriga försäljare hittills har varit ovanligt. Men eftersom minderåriga knappast har möjlighet att skaffa stora mängder cannabis så måste det finnas en vuxen någonstans i kedjan.
Till Helsingin Sanomat kommenterar kriminalkommissarie Mikko Minkkinen att polisen stöter på allt fler minderåriga inom knarkhandeln. En förklaring är sociala medier, där en stor del av knarkhandeln äger rum nu för tiden. Unga är väldigt bekväma på sociala medier vilket betyder att de också löper en risk att hamna in på dessa kanalers mörka sida, uppger Minkkinen.