Från lätt till rätt svårt – det fanns en klass för varje ryttare

I strålande solsken och på ett perfekt underlag tog dressyrekipage mått på varandra på tävlingsplanen i Kokon – för första gången på flera år också på nationell nivå.

Anna Niska och Tropic Night tog en fin tredje plats i juniorcupen på söndag.
Över två hundra dressyrekipage inledde sommaren i Borgå när ryttarföreningen Borgå Mustang ordnade tävlingar på planen i Kokon. Under lördagen tävlade ryttarna på regional nivå och på söndagen höjdes ribban lite och för första gången på flera år stod föreningen värd för nationella tävlingsklasser.
En deltävling i den nationella ponnycupen och en i juniorcupen stod på programmet. Både ponnyryttarna och juniorerna tävlar på lätt a-nivå, och Borgåryttaren Amandra Paju placerade sig på en fin femte plats bland ponnyerna med stoet M Quavante. Ekipaget fick 64,348 procent av totalpoängen. När prisutdelningen i juniorernas klass ordnades fanns två Borgåryttare med bland de placerade – Anna Niska och Tropic Night kom på tredje plats i klassen med 63,461 procent och Nessa Idström med Constance van´t Gotten på en femte plats med 63,026 procent.
– Det är roligt att så många ryttare anmälde sig till tävlingarna. Jag är glad över att så många av de östnyländska ryttarna gjorde så bra ifrån sig, säger Jenny Tomperi som fungerade som tävlingsledare under helgen.
Maria Kaariniemi vann klassen lätt A på lördagen med sitt sto Rose Garden. Kaariniemi startade genast på morgonen och klassen höll på flera timmar, så stoet fick åk hem till stallet efter prestationen. I stället lånade Maria Kaariniemi valacken Mecenas till prisutdelningen.
På grund av det rådande pandeminläget var ingen publik tillåten. Därför var det alltför få som fick njuta av de fina ritterna. Ett mastigt inslag stod finnhästarna för, när några ekipage från landets absoluta topp tog mått på varandra i sin egen klass. Hingsten Kulta-ahon Kasimir med sin ryttare Anna Kärkkäinen är vana att vinna, och gjorde det också överlägset i Borgå.
Den öppna medelsvår b-klassen lockade 30 ryttare och i den allra svåraste klassen, medelsvår A, deltog hela 18 ekipage.
– Man ser att nivån på ryttarna stigit när de svåraste klasserna har så många deltagare. För några år sedan såg det helt annorlunda ut, säger Tomperi.

Långa dagar

Under lördagen då de regionala klasserna avgjordes fick domarna jobba ordentligt då tre av de fyra klasserna hade över trettio deltagare. Ekipagen tävlade på olika svårighetsgrad från lätt b till medelsvår b och bland de placerade finns flera östnyländska ryttare.
För att minimera risken för smittospridning kallades endast de tre första till prisutdelning medan följande placerade fick hämta sina priser i tävlingskansliet. Förutom ryttarna premierades också deras hästskötare.
Hoppas att vi kan ha publik under nästa tävling.
– Man tänker på och uppmärksammar de tävlande ryttarna, ju höge nivå desto mera. Ändå är det hästskötarna som i många fall gör det möjligt för ryttarna att tävla. Jag hörde om ett liknande system på en annan ort och tyckte vi ska uppmärksamma skötarna också i Borgå, säger Susanna Kindstedt som tillsammans med Marko Kindstedt är köpmän i Citymarket i Borgå.
Det blev långa dagar också för arrangörerna, och föreningens ordförande Cecilia Ahlberg var nöjd med helgen.
– Det var överlag ett mycket lyckat veckoslut med många nöjda ekipage och vi såg fina prestationer. Det är också roligt att komma i gång med tävlingar efter en lång paus, och känns bra att vi igen kan ordna tävlingar på nationell nivå.
– Hoppas att vi kan ha publik under nästa tävling, säger Ahlberg.
Resultaten finns i sin helhet på online.equipe.com.

ANDRA LÄSER