Pellinge Musikdagar får fortsättning – gästande artist är Stina Ekblad

För sjunde året i rad arrangeras de omtyckta Pellinge Musikdagarna. I år ligger fokus på finlandssvensk lyrik och nordisk romantik. Som gästartist deltar skådespelerskan Stina Ekblad.

Pellinge musikdagar. Arkivbild.

Pellinge musikdagar bjuder årligen på ett mångsidigt program där man uppmärksammar olika tonsättares jubileumsår, eller annars aktuella teman. De senaste två åren har programmet också inkluderat lättare repertoar som folkmusik, jazz och visor för att nå en bredare publik. På öppningskonserten i Skärgårdshemmet på Storpellinge den 4 augusti uppträder duon Emma Salokoski och Jarmo Saari.

Pellinge Musikdagar har i år lyckats engagera skådespelerskan Stina Ekblad för konserten Hjärtats sånger – nordisk lyrik i ord och ton. Ekblad kommer att medverka med uppläsning av finlandssvensk lyrik tillsammans med några sångare och en pianist. Fredagen den 5 augusti klockan 19 bjuds det på dikter kombinerat med vackra nordiska romanser av bland annat jubilaren Hugo Alfvén, Lars-Erik Larsson, Gunnar de Frumerie, Jean Sibelius, Edvard Grieg och Ture Rangström.

På den traditionella kaffekonserten spelar ”Á quatre” Brahms vokalkvartetter Liebesliederwalzer op. 52, med fyrhändigt pianoackompanjemang av pianisterna Emil Holmström och Kirill Kozlovski och fyra sångsolister i Solhälla. Konserten äger rum den 6 augusti klockan 14. På kvällen uppträder Kamus-kvartetten och Monica Groop klockan 19 i St. Olofs kapell Nordiskt ljus med musik av Edvard Grieg, Arvo Pärt och Carl Nielsen.

Musikdagarnas avslutningskonsert arrangeras i Borgå domkyrka söndagen den 7 augusti klockan 19. Konserten är ett samarbete med Ekenäs sommarkonserter. Där medverkar finländska kammarorkestern och Key-ensemblen i verket Förklädd Gud av Lars-Erik Larsson och text av Hjalmar Gullberg. Som solister medverkar Helena Juntunen, Gabriel Suovanen, recitatör Stina Ekblad och dirigent Jan Söderblom.

ANDRA LÄSER