Från grusplan till Lovisas pärla: Dierk Kühn kämpar för Skeppsbron i Lovisa

Nästan alla som rört sig vid Skeppsbron i Lovisa känner igen Dierk Kühn som man ofta ser njuta av sitt kaffe vid Café Saltbodans terrass. Kühns sjömansaktiga aura syns starkt i Skeppsbrons omgivning.

Dierk Kühn är en central figur i verksamheten på Skeppsbron.
Dierk Kühn kom på idén att grunda Café Saltbodan efter en skidresa till Svartholm, och 35 år senare är kaféet Lovisas pärla. Tillsammans med sin fru Marja Kühn har de lyckats utveckla Skeppsbron till en av Lovisas viktigaste turistmål. Men vem är Dierk Kühn egentligen?
Kühn är ursprungligen från Tyskland, men han har spenderat största delen av sitt liv utanför hemlandet.
– På 1970-talet arbetade jag som skutskeppare på segelfartyg och Marja som kock i chartertrafik. Vi träffades på sjön och flyttade till en lägenhet i Stockholm med våra två barn. Lägenheten var litet för en familj på fyra och vi rymdes inte alla där. Så jag började leta efter lägenheter i Finland vilket var svårt som utlänning då man inte kunde ta lån.
Kühn ville inte heller flytta vart som helst i landet.
– Jag hade två kriterier: jag ville bo vid havet och jag ville kunna tala svenska i staden.
Lovisa fyllde båda kraven och familjen bosatte sig vid Drottninggatan norr om Saltbodtorget i början av 1980-talet. Men vad fick Kühn – som seglat runtom i världen – att stanna just i Lovisa?
– Jag stannade inte genast men hade hus i Nedre stan som krävde konstant renovering och arbete. Det blev ett så kallat evighetsprojekt som jag inte hade räknat med, berättar Kühn med ett leende på läpparna.
Innan kaféverksamheten var i gång livnärde han sig genom olika slags jobb.
– Jag var lärare och gjorde i princip all jobb som bara var tillgängliga. Huvudsaken var att på något sätt få bröd på bordet.

Skeppsbron och Café Saltbodan

Innan Café Saltbodan var Skeppsbron i princip bara en tom grusplan. År 1986 grundades kaféet av Marja och Dierk Kühn och området har vuxit sen dess. Idén fick de efter en skidresa på vintern.
– Vi hade just kommit från en skidresa till Svartholm på vintern med Marja och satt här var kaféet ligger i dag och tänkte för oss själva hur skönt det skulle vara med varmt kaffe just nu. Efter det började vi arbeta med projektet.
Det var startpunkten för at utveckla Skeppsbron till det som det är i dag, och inte enbart genom kaféverksamheten. Kühn var central figur i grundandet av föreningen Klassiska Båtar, sjöfartsmuseet och återbyggningen av saltbodarna på talkoarbete.
– Det är nog svårt att begripa hur en grusplan utvecklades till det här. På 1990-talet framskred många projekt och det centrala som drivit verksamheten har varit försäkrandet av områdets kulturella och historiska arv.
Kühns evighetsprojekt höll honom kvar i Lovisa.
Kühns målsättning har alltid varit att säkerställa områdets enhetliga utseende och dess internationella atmosfär.
– Skeppsbron är som Lovisabons gemensamma vardagsrum på sommaren. Det finns många möjligheter att utveckla området. Jag tycker det ska vara liv och kultur här, och det är någonting jag kämpar för.
Eldsvådan hösten 2019 och coronapandemin som följde har inneburit helt nya utmaningar för Café Saltbodan.
– Branden var fruktansvärd och vattenskadan som den orsakade besvärlig att renovera. Men det kunde väl ha gått värre: hela huset brann inte och ingen dog i eldsvådan, vilket är det viktigaste. Trots alla motgångar står huset ännu kvar.

ANDRA LÄSER