Degerby Hotell i konkurs

Senast på måndag måste det finnas en ny företagare som är beredd att driva hotellverksamhet i Lovisa.

KONKURSFÖRHANDLINGAR. Om man hittar en ny företagare senast på måndag kan hotellverksamheten fortsätta utan avbrott.
Måndagen den 13 augusti försattes Bravotels Oy i Lovisa i konkurs. Konkursboets förvaltare advokaten Robert Wall uppger att han nu för intensiva förhandlingar för att, om möjligt, hitta en företagare som vill ta över verksamheten. Det måste i så fall ske senast två veckor efter att konkursåtgärderna inleddes.
– De fyra anställda vid hotellet sades upp på måndagen den 13 augusti och de har två veckors uppsägningstid, säger Wall.
– Om vi inte hittar en efterföljare inom de här två veckorna är det mycket svårt att få i gång verksamheten på nytt inom en nära framtid.
Wall vill inte ge någon uppskattning om hur sannolikt han tror att det är att en ny företagare hittas i tid.
Han kan ännu inte heller uppge hur stora skulder konkursboet har.
– Det håller jag ännu på och utreder.

Fortums årsrevision

De hotellgäster som har betalat en reserveringssumma till hotellet har små chanser att få tillbaka sina pengar.
– De sätts på samma startlinje som alla andra som har fordringar på bolaget, säger Wall. Däremot kan jag säga att det inte finns speciellt många förhandsbokningar där gästerna har betalat en reserveringsavgift.
– Hotellet har däremot haft en god bokningssituation överlag.
I hotellfastigheten fungerar två olika hotellformer. Förutom Bravotels Oy, som står för mer traditionell hotellverksamhet fungerar också lågpriskedjan Place to sleep i samma hus. Place to sleep-verksamheten fortsätter som förut.
Fortum har just nu årsrevision och den fortgår till mitten av oktober.
– Det är ju firmorna själva som reserverar och sköter sina bokningar av övernattningsplatser, säger Pia Fast som är kommunikationsansvarig på Fortum. Därför har vi inte full kontroll över vilka inkvarteringar som används.
– Men vi har femhundra extra personer på jobb på Hästholmen just nu och det är klart att om en inkvartering faller bort så måste något annat hittas i stället.
Det var Loviisan Sanomat som var först med nyheten om att Bravotels Oy är försatt i konkurs.
ANDRA LÄSER