Regeringen är inte redo att slopa restaurangrestriktionerna – i kraft åtminstone till den 15 november

Coronaläget kräver enligt regeringen att restaurangrestriktioner fortfarande kvarstår. Därmed omfattas restauranger i totalt sju landskap fortsättningsvis av begränsningar.

Restaurangbegränsningarna innebär bland annat att matrestauranger endast får välkomna 75 procent av normalt kundantal inomhus.
Regeringen har beslutat att förlänga den förordning som begränsar restaurangernas verksamhet på grund av coronaepidemin.
Den nuvarande förordningen skulle egentligen ha varit i kraft endast till oktober månads slut, vilket hade inneburit att restauranger fått verka som normalt från och med måndag.
Förordningens giltighetstid förlängs nu till 15 november.
Restriktionerna följer samma regler som tidigare, vilket innebär fortsatta begränsningar i sju landskap runtom i landet.
I de landskapen kan restaurangerna ändå välja att i stället kräva covidintyg av besökarna och därmed få hålla öppet som normalt trots de rådande restriktionerna.

Klagan till justitiekanslern

Turism- och restaurangförbundet Mara är kritiskt till beslutet, speciellt begränsningarna för de restauranger som i huvudsak serverar mat.
Enligt Mara har Institutet för hälsa och välfärd konstaterat att smittrisken är låg i matrestaurangerna.
Förbundet lämnar in en klagan till justitiekanslern om den förlängda förordningen. Enligt Mara följer regeringen inte sin egen hybridstrategi då de nu förlänger förordningen i stället för att avveckla de rådande restriktionerna.

Begränsningar för samhällsspridningsfasen

Gäller i landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Päijänne-Tavastland, Österbotten, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Nyland från och med den 22 oktober.
Restauranger får servera alkohol klockan 07-24 och vara öppna klockan 05-01.
Barer får välkomna hälften av det normala kundantalet både inomhus och utomhus. Matställen får välkomna 75 procent av det normala kundantalet inomhus.
Alla kunder i restaurangens lokaler inomhus ska ha en egen sittplats vid ett bord eller en motsvarande plan yta.
Restriktionerna kan slopas ifall restaurangen valt att kräva ett giltigt covidintyg av alla besökare.

Begränsningar i övriga landskap

Inga särskilda begränsningar i fråga om antalet kunder eller serverings- och öppettiderna.
De allmänna kraven på hygien och avstånd mellan kunder gäller fortfarande.