De sköter östra Nylands dolda pärlor - lokalmuseerna bjuder på späckat sommarprogram

I veckan samlades de drivande krafterna bakom lokalmuseerna i östra Nyland under ett tak på Postbacken i Borgå. Syftet var att berätta om sommarprogrammet, men det uppstod också en diskussion om hur utmanande det kan vara att få synlighet för de lokala museerna.

De drivande krafterna bakom östra Nylands lokalmuseer samlades på Postbacken i Illby.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
07.05.2023 10:12
Det är en brokig skara som har samlats i kaffestugan på Postbacken under en lite mulen onsdagsförmiddag. Men en sak har alla deltagare gemensamt: de är verksamma på något av de många lokala museerna som finns i våra trakter, som till exempel Hörbergsgårdens museum på Pellinge, Sibbesgården i Sibbo eller Agricolamuseet i Lovisa.
Inom regionen östra Nyland verkar över trettio så kallade icke-professionella lokalmuseer, som är öppna huvudsakligen under sommaren. De drivs främst med frivilliga krafter, och det visar sig att det handlar om en väldigt sammansvetsad grupp av museientusiaster.
– Man kan säga att det finns ett museum för varje sommarvecka plus lite till, säger Britt-Lis Henriksson-Sederholm från skärgårdsmuseet i Rönnäs i Lovisa.

ANDRA LÄSER