Turisterna lockas till Lovisa – "Här får vi den rätta sommarkänslan"

Staden och företagarna var rädda för att turismen skulle utebli i sommar. Tack vare en ökning på inhemska turister är årets turistmängd ändå densamma som tidigare år.

SOMMARKÄNSLA. Toni och Minna Huopalainen njuter av solen och ska snart fortsätta sin färd mot sommarstugan i Pyttis.
I ett somrigt Lovisa med lätta vindpustar sitter många och njuter i solen vid Saltbodans uteservering. Kyrkslättborna Toni och Minna Huopalainen gillar utsikten vid havet. De är på väg till sommarstugan i Pyttis och berättar att de varje sommar stannar till i Lovisa, som de tycker kan erbjuda något speciellt.
– Vi får alltid sommarkänsla i Lovisa, berättar Minna Huopalainen.
Paret säger att restriktionerna inte påverkat dem personligen, och att de nästa vecka åker på semester till Litauen.
– Jag tror att det inhemska resandet kommer öka nu när utbudet blivit mindre, spekulerar Toni Huopalainen kring sommarens turism.
Turistinformatör Shasmine Bruce på turistinfo i Lovisa ger honom rätt:
– De inhemska turisterna har ökat med 20 procent i år, vilket har kompenserat för de uteblivna utländska turisterna, berättar Shasmine Bruce.

Sommarhatt eller Svartholm

Hundra meter inåt land sitter ett annat par och försöker tyda en karta över Lovisa. Jyväskyläborna Mika och Maija Korpimo har kommit på en dagsutflykt till Lovisa från Kotka, där de spenderat sina tre senaste nätter i en husvagn. De har precis anlänt till staden och försöker göra upp en plan för dagen.
– Vi skulle vilja åka till Svartholm men båtarnas avgångar passar inte riktigt in i vår tidtabell, säger Mika Korpimo.
DAGSUTFLYKT. Detta är Maija Korpimos första besök i Lovisa medan Mika Korpimo besökt staden innan.
På Maija Korpimos agenda ligger anskaffandet av en ny sommarhatt som ska skydda mot sol och blåst. I Kotka berättar de att turisterna flockas och att inhemsk turism verkar vara sommarens hit.
I butiken Karamaloo står försäljaren Anette och säljer kläder och smycken från Afrika. Hon berättar att turisterna ofta blivit positivt överraskade då de anlänt till Lovisa och över hur fin staden är. Just turisterna var hon och butikens ägare Oona Ritari oroliga över att inte skulle uppenbara sig i sommar.
– Men det har varit bra med människor här, berättar Anette glatt överraskad.
Inne på turistinfokontoret berättar turistinformatörerna Shasmine Bruce och Lina Olander att det är många nyss anlända turister som kommer in och ber om kartor och tips på sevärdheter.
HJÄLPER TURISTERNA. Inne på Turistinfo i Lovisa bjuder Shasmine Bruce och Lina Olander på tips åt turisterna.

Vad säger ni då?

– Skeppsbron och Svartholm brukar jag alltid rekommendera, säger Lina Olander.
Andra somrar brukar ryska semesterfirare utgöra en stor del av turismen i Lovisa. Det här året har de ändå uteblivit med tanke på rådande situation med stängda gränser och stränga reserestriktioner.
I måndags öppnade Finland gränserna till ett tiotal länder vilket ökat tron hos företagarna på att även utländska resenärer kommer besöka Lovisa i sommar.
ANDRA LÄSER