Skolutbyte vidgar vyerna

Elever vid Lovisanejdens högstadium skriver om sin resa till en skola i Spanien.

SOL OCH SURF. Lovisaeleverna kunde njuta av bland annat sol, värme och surfning under sitt besök i Spanien.
Helén Kurrihelen.kurri@ostnyland.fi
21.06.2016 10:19 UPPDATERAD 21.06.2016 10:44
Lovisanejdens högstadium samarbetar med en skola i Spanien. Samarbetsprojektet heter Europe Works by Projects och eleverna jobbar med olika projekt under året som de presenterar för varandra. Det internationella samarbetsprojektet är tvåårigt och innefattar också besök mellan skolorna. Senaste läsår har två av den spanska skolans elever gått i Lovisas högstadium tre månader och två av våra elever har fått gå tre månader i den spanska skolan. Eleverna deltar både i den skolans lektioner som de besöker och gör uppgifter för att hänga med i sina egna kurser i hemlandet.
Förutom dessa tre månaders besök har skolan i Lovisa fått besök av elever och lärare från Spanien, och Lovisalever och lärare har gjort ett svarsbesök till den spanska skolan.
I början av maj besökte Lovisaeleverna för första gången skolan Ies Francisco Montoya där de spanska eleverna går. Spanska elever uppträdde med olika musikstycken på blockflöjt. Eleverna presenterade projekt som de hade förberett för varandra och sedan var det dags för lunch.
"I Spanien får eleverna inte skolmat vilket betyder att de vanligen tar med sig någonting hemifrån, oftast ett bröd och en saft. När matrasten småningom tog slut förflyttade vi oss till ett klassrum där vi delade in oss i grupper för att pyssla tillsammans. Vi fick ett stort papper per grupp. Uppgiften var att dekorera pappret och få det att se så snyggt ut som möjligt."
En annan dag besökte eleverna en odling, där man fick se hur det går till då de sår frön och ska odla växter. Därefter åkte man vidare till en plats där grönsakerna förpackades för att sedan skickas till butiker runt omkring i Europa. I ett växthus bekantade sig eleverna med tomatodling.
De spanska eleverna besökte Lovisanejdens högstadium i februari, och Lovisaeleverna gjorde sin svarsvisit i maj. Samarbetet mellan skolorna fortsätter nästa läsår.
Eleverna Ronja Blomqvist, Oskar Granlund, Emma Hellroos, Pernilla Johansson, Nea Olli, Venla Silvennoinen, Sofia Stenstrand, Dina Gango och Marta Nyberg deltog under förra året i utbytet. Texten baserar sig på deras dagböcker, som ÖN publicerar i en förkortad version.
Lärare på Spanien-resan var Petra Ekman och Gunilla Nyström.

ANDRA LÄSER