Micaela Röman blir ny generalsekreterare för Pohjola-Norden

Micaela Röman, fullmäktigeledamot i Sibbo blir ny generalsekreterare för Pohjola-Norden.

Micaela Röman, som tidigare bland annat jobbat som chefredaktör för tidningen Östnyland och Yle-chef, efterträder Tove Ekman. 
Anna Björkqvistanna.bjorkqvist@hbl.fi
24.05.2023 17:47 UPPDATERAD 25.05.2023 08:50
Micaela Röman har en bakgrund som entreprenör, journalist och proffs inom kommunikation. Hon är också fullmäktigeledamot i Sibbo, och var chefredaktör för tidigare Borgåbladet och Östra Nyland, och senare för Östnyland.
Pohjola-Norden rf:s förbundsstyrelse valde henne på tisdagen.
I Pohjola-Nordens pressmeddelande uppger Röman att hon är glad och upprymd.
”Jag känner att det arbete som Pohjola-Norden utför är viktigare än någonsin. Jag vill bidra till att Finland även i framtiden är en stark och välmående del av Norden och en viktig aktör i det nordiska samarbetet. Jag hoppas att jag kan träffa lokalföreningarna så snart som möjligt, så att vi tillsammans kan gå mot jubileumsåret och en ljusare framtid”, säger hon.
Totalt sökte 23 personer tjänsten som generalsekreterare. 
”Vi blev positivt överraskade av både antalet sökande och av hur lämpade de var för tjänsten som generalsekreterare. Jag är övertygad om att under Micaelas ledning kommer det goda arbete som Tove Ekman startade för att föra Pohjola-Norden till nytt uppsving att fortsätta”, säger Kim Berg, ordförande för Pohjola-Norden rf:s förbundsstyrelse.
Enligt HBL:s uppgifter var det här inte första gången som Micaela Röman sökte jobbet som generalsekreterare. När den tidigare generalsekreteraren Tove Ekman valdes var Röman en av toppkandidaterna.
Röman tillträder som generalsekreterare i höst. 

Pohjola-Norden-härvan

Pohjola-Norden har några tuffa år bakom sig. För några år sedan kunde HBL avslöja att den dåvarande generalsekreteraren Michael Oksanen misstänks för att ha fifflat med föreningens medel. När härvan nystades upp framkom det att det hade försvunnit hundratusentals euro från Pohjola-Nordens understödsstiftelse under hans ledning. Saken polisanmäldes och arbetsavtalet med Oksanen hävdes. 
Utöver Oksanen utreds även tidigare styrelsemedlemmars ansvar. 
I början av år 2022 valde Pohjola-Norden en ny generalsekreterare, Tove Ekman. Hon satt på posten i drygt ett år, men valde att lämna uppdraget i april i år. Enligt Ekman hade organisationen betydligt svårare utmaningar än hon väntat sig.
– Situationen i organisationen då jag började motsvarade inte det som hade framställts för mig under rekryteringsprocessen. Organisationens ekonomi och allmänna situation var betydligt allvarligare, sade Tove Ekman.
Pohjola-Norden rf är en nästan 100 år gammal nationell medborgarorganisation. Dess uppdrag är att öka kunskapen om de nordiska länderna i Finland, att främja nordiskt samarbete och sammanhållning på gräsrotsnivå samt att påverka finska myndigheter och beslutsfattare att stärka det nordiska samarbetet.

ANDRA LÄSER