Vitsippsbuketter och diskplockning – en del av traditionen

Mors dag har i Finland firats sedan 1918, och sedan 1947 har det varit en officiell flaggdag. Trots att dagen till en början firades endast i Alavieska, firas den nu i hela nationen den andra söndagen i maj.

Mors dag. För Alexandra Lönn, längst till vänster, Jeanette Lönn och Asta Aarnio är mors dag en dag som absolut måste firas – enligt traditionen i familjen.
– Första gången jag minns att vi firade mors dag måste nog ha varit efter kriget, säger Asta Aarnio. Då på den tiden försökte man hitta så mycket som möjligt att fira, för att lite lätta på vardagen, fortsätter hon.
Förutom Asta Aarnio sitter även hennes dotter, Jeanette Lönn, samt hennes dotterdotter Alexandra Lönn kring kaffebordet. Det mörkrostade kaffet ryker i koppen framför oss, och bordet är dukat med både kaka, bullar och småbröd. Men på söndag kommer det se annorlunda ut.
– På mors dag brukar det höra till att vi kommer med familjen hit till momi, och så lagar min man den middagen hon vill ha. Oftast brukar det bli något med fisk, konstaterar Jeanette Lönn, och Asta nickar instämmande.
– Vi har aldrig haft traditionen att gå ut och äta, vi brukar vilja samlas här för att äta tillsammans i stället, fortsätter Jeanette.
– Ja, och den viktigaste traditionen är kanske det att vi alla, barn och vuxna samlas och är tillsammans. Det är liksom en sådan söndag som man inte bokar in något annat program på, konstaterar Alexandra Lönn, dotter till Jeanette och dotterdotter till Asta.

Traditioner viktiga

Trots att det finns mycket i dagens värld som snabbt förändras och kanske faller bort så håller alla tre generationer med om att mors dag är en högtid som nog kommer leva kvar.
– Det är ändå en så pass långvarig tradition, som sitter så djupt i samhället, att jag nog har svårt att tro att den skulle falla bort, konstaterar Alexandra.
Mamma Jeanette håller med.
– Jo, nog har jag svårt att se ett scenario där till exempel Alexandra inte skulle bli uppvaktad på mors dag av sina barn.
Något som levt kvar som en del av traditionerna kring mors dag, på ett eller annat sätt, är blommorna, om det sedan är en köpt ros eller en bukett vitsippor plockade för hand.
– När jag firade min mamma så köpte vi nog sällan saker, men ut och plocka blommor gick vi alltid, säger Asta.
– Ja, och jag minns nog mors dagar då jag plockat såväl vissnade och slutblommade buketter som buketter med skott och någon enstaka blomma, fortsätter Jeanette.
– Ja, jag plockar nog inte blommor jag längre, säger Alexandra skrattande.
– Nej, ska man ha blommor av dig så får dom nog komma på beställning, säger Jeanette instämmande.

Kort åt den som är viktig

Jeanette Lönn jobbar som lågstadielärare i Gammelbacka skola, så hon får ta del av mors- och fars dagar redan i ett tidigt skede av året. Det innebär även att hon ibland kommer i kontakt med annorlunda familjesituationer.
– Förutom nyfamiljer, med föräldrar och bonusföräldrar, så finns det ju även familjer med kanske bara en ensamstående förälder, eller varför inte familjer med två mammor eller två pappor. Men i skolan firar vi nog ändå mors- och fars dag, inte någon föräldradag.
Hon säger att man, trots att man kanske inte har en mamma att fira just nu den här helgen, så hittar man nog alltid någon att pyssla kort åt.
– Det kan vara en gudmor, moster eller faster, eller någon annan som står barnet nära. I vissa fall finns det fortfarande kvar mor-och farmödrar som man kan fira. Man får ta det som det kommer, prata med familjen om hur man vill göra det och sen skräddarsy programmet efter det.

Dubbelt firande

– På senare år har vi vuxit ifrån hyschandet om att inte väcka mamma förrän frukosten var klar, som tur är, säger Jeanette, och resten av bordet skrattar till. Vi har gjort det så att jag blir firad av min familj på förmiddagen, och sen åker vi i väg för att fira momi på eftermiddagen.
Jeanette konstaterar att samtidigt som det är en dag man blir firad, så kommer man inte ifrån att man även är den som ställer till med kalas. Och städar undan.
– Som en återkommande morsdagsgåva brukar jag få äran att plocka undan disken varje år, säger Jeanette och tittar menande på Alexandra.
– Ja, men det är ju också en sorts tradition, svarar Alexandra.
Då Alexandra, som är född 1997, inte längre går i lågstadiet blir det inte särskilt mycket pysslande med små gåvor och kort längre.
– Nog kan jag kanske hålla med om att högtiden har blivit lite kommersialiserad, men inte så farligt som det kunde vara. Mammor och pappor kommer alltid att finnas, och då ska de firas, vare sig butikerna går på vinst av det eller inte, konstaterar Alexandra.

Mors dag

Firades första gången i Finland 7 juli 1918, men då endast i byn Alavieska i norra Finland
Vilho Reima, folkskollärare och riksdagsledamot var den som tog morsdagsfirandet till Finland.
Året därpå, 1919, hade man flyttat firandet till den tredje söndagen i maj. Då firade även några andra kommuner.
1927 valdes den andra söndagen i maj till mors dag, så som det är än i dag.
1947 blev mors dag en officiell flaggdag.
De flesta andra länder som firar mors dag, firar samma dag som Finland. Däribland Nederländerna, Taiwan och Peru. I Indonesien firar man mors dag den 22 december.

ANDRA LÄSER