Pellingefärjan står stilla – enbart larmtrafik tillåten

Ett tekniskt fel innebär att trafiken till och från Pellinge står stilla de närmaste timmarna. Det innebär bland annat att ett par dussin elever väntar på att kunna åka hem.

STOPP. Pellingefärjan fick ett tekniskt fel på måndagsförmiddagen.
Max Nyberg
28.10.2019 11:49 UPPDATERAD 28.10.2019 13:40
Ett tekniskt fel uppstod på Pellingefärjan ungefär klockan 10.45 på måndagsförmiddagen, men vad exakt som är sönder är inte klart i skrivande stund. Färjskötare Christer Andersson säger att en motor gick varm, och att man beställt en montör.
– Jag väntar nu på att motorn svalnar, och på att montören anländer för att se var felet ligger. Trafiken står stilla tills felet är reparerat, enbart larmtrafik kommer över i nuläget, säger Andersson ungefär klockan 11.45.
Hur länge färjan står är inte klart, men Andersson gissar att det dröjer till eftermiddagen innan trafiken löper normalt.
– Montören kommer från Åbo, så redan det tar en stund. Han beräknas vara här kring 12.45.
Situationen påverkar inte bara vuxna – också barn som väntar på att åka hem efter skolan har blivit strandade på fastlandet. Bildningsdirektör Rikard Lindström påpekar att det inte finns mycket man kan göra åt saken.
– Det är lite force majeure. Om färjan inte går så går den inte. Huvudsaken är att barnen är trygga, de är i skolan och väntar på besked. Vissa hann åka med bussen innan vi fick veta om felet, men de är tillbaka vid skolan. Vi har inte ordnat med något speciellt program, de har vuxen övervakning och kanske läser läxor eller är på sina telefoner.
Det är i huvudsak Grännäs skola som påverkas av färjstoppet, men också andra skolor har elever som får vänta på att ta sig hem.
– På svenska sidan påverkar det här ett femtontal elever, varav några är i högstadiet. På finska sidan gäller det kanske fem elever.

ANDRA LÄSER