Hon vill jobba för att även kvinnor ska kunna bli rymdforskare

Kvinnorättsorganisationen Zonta firar hundra år i år. Då passar ett bekant ansikte på att grunda en lokal förening i Sibbo. – Vi vill skapa nätverk för kvinnor i området så de kan avancera och nå sin fulla potential, säger Christel Liljeström.

<b>Nystartad förening.</b> Christel Liljeström tycker att metoo har sänkt tröskeln för att prata om sexuella trakasserier. Den nya föreningen Zonta ska hjälpa kvinnor att nätverka och jobba med eller utbilda sig till vad de vill genom att spränga könsstereotyper.
26.06.2019 06:28 UPPDATERAD 26.06.2019 07:07
– Jämställdheten i Finland har gått mycket framåt i Finland de senaste åren. Jag kommer ihåg när jag var ny i kommunfullmäktige och fick höra att jag hade fel: "flicka lilla, vi har alltid gjort så här".
Den mångåriga SFP-politikern och nuvarande sekreteraren för svenska riksdagsgruppen Christel Liljeström häller upp saft i plastmuggarna. ÖN är hemma hos henne på gården i Hertsby i Sibbo för att ta del av en nyhet. Och den här gången gäller det inte politik, utan en nystartad förening där Liljeström själv är ordförande: Zonta i Sibbo.
Zonta är en internationell organisation med lokala föreningar. Syftet är enkelt: Att skapa en språngbräda för kvinnor att komma in i mansdominerade branscher och spränga könsstereotyper. Kvinnor ska få utbilda sig och jobba med precis vad de vill.

ANDRA LÄSER