Djurnära julexpo på Emsalö

"Räven raskar över isen" känner man för att sjunga så här i adventstid. Det handlar nämligen mycket om rävar när keramikern Tidi Fohlin bjuder in till traditionell julutställning med gäster på Emsalö.

LEKFULL. Tidi Fohlin fastnade för rävar efter att en räv byggde bo och fick ungar under hennes hus på Emsalö. Hon har bland annat gjort fat med rävkänsla.
25.11.2016 18:15 UPPDATERAD 25.11.2016 16:17
Havet på Esthamnsfjärden, som breder ut sig nedanför Tidi Fohlins ateljé på västra Emsalö, svallar fritt och av havsisen syns inga spår. Rävar finns det däremot gott om, både verkliga individer och keramiska ugnsbrända kusiner, och julvisan om den raskande räven är i själva verket inte alls långsökt.
I fjol vintras upptäckte keramikern att en räv byggt bo precis under hennes bibliotek och hon följde fascinerat med Foxis – som hon kallade den – förehavanden och blev inspirerad av att forma räviga föremål i lera.
– Foxi blev kvar hela vintern och jag såg till att hon hade mat. Gissa om jag blev förvånad då jag på senvåren såg att det också bodde en kull ungar under huset. Jag räknade till hela åtta stycken.

Rara fat

Tidi Fohlin började experimentera med stengodslera och designade grunda fat formade som ett smalnande rävansikte med öron. Svårigheten låg i att få de spetsiga rävöronen att stå upp också efter bränningen, men det lyckas hon med efter några försök.
De sympatiska rävfaten kommer i olika storlekar och glaseringen går från mickel räv-röd via citrongul till mönstrad i olika nyanser. Foxi finns också i miniatyrversion; Fohlin har gjort en samling små broscher med sina svansprydda under-huset-skyddslingar som förlaga.
Rävserien omfattar också bland annat rävfiguriner i olika utformning. En är försedd med änglavingar i enlighet med hur Tidi Fohlin tror att det just nu står till med Foxi.
– På svansstumpen har jag sett att hon har skabb och att dessutom ha åtta ungar som suger musten ur en ... jag tror inte att Foxi klarar sig särskilt länge.

Antik touch

Tidi Fohlin när ett intresse för grekisk keramik och i våras besökte hon Kreta i sällskap med en grupp keramikstuderande. Bland annat bekantade man sig med ruinstaden Knossos, och där blev hon så förtjust i de tvåtusen år gamla utställda föremålen i svartlera, målade med kaolin och rödskiftande dekorationer i järnoxid, att hon väl hemma även själv provade på tekniken.
Nu ställer hon ut en samling skålar, amforor och kärl som andas kretensisk historia, med utgångspunkt i den unika svartlera som förekommer enbart kring en viss by på ön.
Naturens unikum är i högsta grad närvarande också i fotografen Pentti Talarmos fotografier. Hobbyfotografen, bosatt i Hammars, hittar ofta tjusningen i närmiljön. I vissa av de stämningsfulla bilderna är närmiljön rentav så närvarande att han knäppt fotografierna sittande hemma vid köksbordet.

Naturnära

– Vi bor riktigt vid stranden i Hammars och vyerna är väldigt vackra. I går fotograferade jag till exempel en fin bild på en fasan som satt på vårt staket. Det har regnat, träet var vått och fasanen såg häftig ut då den ruskade sin fjäderskrud.
Fasanen finns inte med på julutställningen, men däremot finns det en hel del känsloväckande fjäderfän: fiskmåsar och skrattmåsar. Måsbilderna har Talarmo limmat på mdf-skivor och resultatet blir extra roligt tack vare trälisten försedd med en skåra som han också snickrat till.
– Man kan placera bildplattorna i skåran och behöver inte nödvändigtvis hänga fotografierna på väggen.
Pentti Talarmo fotograferar egentligen helst landskap och åker ofta ut mot Emsalöhållet för att fånga vackra miljöer. Han rör sig under alla årstider och finner stod betydelse i skiftningarna i ljuset.
Ljusets spel är centralt också för utställningens tredje konstnär, målaren Christer Åberg. Han ställer bland annat ut några grafiska verk där humorn ligger på lut i spretande stjärtvippor. Några elefanter finns också med och tronar i ett par tavlor mot kubistiskt färgglad botten.
Julutställningen på södra Emsalö pågår en dryg vecka så det gäller att passa på om man vill fynda konstnärliga klappar till julsäcken och samtidigt få sig en naturskön tur till skärgården.

Nu är det jul igen

Julutställning i ateljé B-G Fohlin på Emsalö, Bastukobbsvägen 10, den 26 november till 4 december.
Målningar av Christer Åberg, fotografier av Pentti Talarmo och keramik av Tidi Fohlin.
Öppning med konstnärerna på plats lördagen den 26 november klockan 13–17.
Ateljén är öppen ti-fre 12–18, lö-sö 12–16. För mera information tfn 041-5050 865.

ANDRA LÄSER