Matilda Svahn: Sociala mediers säkerhetspolicy väcker oro i Amerika

I USA överväger man kraftiga säkerhetsåtgärder för att minska riskerna med framför allt kinesiska applikationen Tik Tok, berättar dagens kolumnist som studerar journalistik i Texas. 

17.03.2023 06:35
Sociala mediers påverkan på människor, speciellt unga människor, tycks vara på tapeten konstant. Dagligen kan man höra diskussioner om huruvida de är nyttiga för oss, eller om vi borde dra ner på användningen av dem. I Amerika diskuteras sociala medier också ur en annan vinkel. Inte om deras nyttighet eller skadlighet, men snarare om deras säkerhet gällande information vi delar med dem.
I januari började jag en ny kurs på Texas State University, där vi lär oss om företags strategier med sociala medier. Redan under den första veckan dök frågan om säkerhetsinställningarna på sociala medier upp. Flera plattformar tycks ha problem med säkerhetsinställningar men en plattform sticker ut. Applikationen Tik Tok tycks ideligen hamna i knipa för sina problem med säkerheten.
Det finns en ständig oro över hur Tik Tok hanterar informationen vi delar med själva applikationen. Då en konsument laddar ner Tik Tok och skapar en användare på plattformen accepterar man en lång rad med säkerhetsvillkor, oftast utan att ens kolla på dem. Som konsument låter man Tik Tok konstant plocka information från ens telefon, utan att vi vet hur den informationen används och hur den lagras.

ANDRA LÄSER