Varningar ska ha utdelats till personal som har brutit mot förbudet, men det känner inte sjukhusdirektör Leena Koponen till. Hon säger i alla fall att det är den som är ansvarig för verksamheten, till exempel avdelningarnas överläkare, som i första hand uttalar sig. När det gäller sjukhusets verksamhet som helhet är det sjukhusdirektören man ska kontakta.
– Alla anställda borde känna till vilka reglerna är. Inget har förändrats just nu utan vi jobbar enligt HNS medieinstruktioner från 2013.
Jag förstår att sjukhuset har en mediestrategi. Men de anställda har stöd i lagen om yttrandefrihet att uttala sig om sitt eget arbete och sina egna känslor.
Dåliga signaler
Marianne Bruce-Suomela, vårdfacket Tehys ordförande på Borgå sjukhus, tycker att man ger en dålig signal genom att sätta munkavle på personalen.
– Jag förstår att sjukhuset har en mediestrategi. Men de anställda har stöd i lagen om yttrandefrihet att uttala sig om sitt eget arbete och sina egna känslor. I dagens samhälle förutsätts arbetsgivaren respektera de anställdas rättigheter och det borde vara en självklarhet med genomskinliga processer.
Leena Koponen säger att hon strävar efter att ha ett gott samarbete med medierna.
– Jag är gärna med och koordinerar vem som uttalar sig till pressen, men det beror på vad saken gäller.
Marianne Bruce-Suomela stod upp på barrikaderna för sina medlemmar, sjukskötarna, när man kämpade för bättre löner. Det var 2007. I dag handlar det om att bevara förlossningen och avdelningen för nyfödda vid Borgå sjukhus. En kamp som verkar ha gått förlorad, men som Marianne Bruce-Suomela anser är värd att föra ännu.
– I synnerhet när det handlar om så stora förändringar som nu är på gång krävs en öppen atmosfär som tillåter diskussion. Personalen måste få diskutera processen, få vädra sina känslor och få information om vad som händer, även då det inte finns något att informera om. Osäkerheten är så omfattande.

FÖRBUD DÅLIG SIGNAL. Lagen stöder de anställdas rätt att uttala sig om sitt arbete och sina känslor inför förändringar, säger Marianne Bruce-Suomela, vårdfackets ordförande på Borgå sjukhus.
Stängning ett kliv bakåt
I sommar kommer förlossningsavdelningen vara stängd under fem veckor, längre än tidigare somrar. Vid årsskiftet är det meningen att BB stänger för gott. Mycket sorgligt och dålig tajmning, tycker Marianne Bruce-Suomela.
– Det känns som ett enormt kliv bakåt att stänga BB samma år som Borgå firar Alva Forsius, en kvinna som stod upp för ensamstående mammor och deras välbefinnande. Det verkar som att beslutsfattare på varken lokal eller nationell nivå förstår omfattningen av att stänga ett BB. Samtidigt som stora förändringar genomförs ska det dagliga arbetet skötas professionellt. En enskild sjukskötare eller barnmorska har inga möjligheter att påverka besluten som fattas, men man måste i alla fall ha rätt att diskutera besluten.
Just nu jobbar arbetsgrupper, där också personalens representanter deltar, med förberedelserna att stänga BB och avdelningen för nyfödda. Hur stängningen kommer att genomföras rent praktiskt kommer sjukhuset informera om längre fram. I maj berättar man om sommarstängningen, men rådgivningarna kan ge svar redan nu.
– Om media vill ha kommentarer av hur personalen ser på förändringarna är det klokast att vända sig till personalens fackliga ombud, säger Leena Koponen.