Timeout för svenska församlingshemmet

Gemensamma kyrkorådet har, efter en jämn omröstning, beslutat att en ny fastighetsstrategi bereds först 2019. Det betyder att svenska församlingshemmet är tryggat för ett eller kanske till och med två år framåt.

SVENSKA FÖRSAMLINGSHEMMET. Verksamheten är tryggad för åtminstone ett, kanske två år.
Enligt förslaget till gemensamma kyrkorådet som samlades på torsdagskvällen skulle rådet bara skicka den nya fastighetsstrategin, som innebär försäljning av svenska församlingshemmet, vidare till kyrkofullmäktige.
Ledamoten Stig Bäcklund kom ändå med ett motförslag.
– Jag anförde att vi inte kan föra den nya strategin vidare eftersom den gjorts på felaktiga grunder och mot god förvaltningssed, säger Bäcklund. I stället föreslog jag att fastighetsstrategin bereds på nytt.
Omröstningsresultatet blev 4-4, med en nedlagd röst och en borta. I sådana fall är det ordförandes röst som avgör och ordförande kyrkoherde Mats Lindgård hade röstat för ny beredning.

Fredar 2018

Nu tar man alltså timeout med fastighetsstrategin.
– Kyrkorådet kom överens om att vi fredar hela 2018 för att lugna de upprörda stämningarna, säger Bäcklund. Det betyder att man inleder beredningen av en ny fastighetsstrategi först 2019.
– Något måste hända med samfällighetens fastigheter, det är helt klart. Men vår ekonomi är inte i så dåligt skick att vi inte kan vänta ett tag på nya beslut.
Det här innebär också att det är delvis nya förtroendevalda som får ta itu med fastighetsstrategin. Församlingsval hålls nämligen om ett år.
Bäcklund är glad över att kyrkorådets medlemmar nu kan diskutera utan agg.
– Det var en bra stämning på mötet.

ANDRA LÄSER