När hjärtat bankar för fotbollen

Visuella konstnären Sophia Ehrnrooths tvärkonstnärliga utställning i Konsthallen tar fasta på en dröm som delas av miljoner och åter miljoner barn i hela världen: drömmen om att bli fotbollsstjärna.

DRÖMMAR. Sophia Ehrnrooth inspirerades av sin sons passion för fotboll och skapade utställningen Drömmen om mästerskapet med fotbollsjuniorernas engagemang och intensitet som utgångspunkt.
07.05.2018 15:22
Drömmen om mästerskapet heter Sophia Ehrnrooths utställning där hon dyker ner i fotbollens magiska värld sedd ur den finländske juniorens perspektiv. I fotografiets och videoinstallationens form försöker hon förstå med vilken passion och intensitet de unga spelarna tar sig an sporten – både på gräsklädda träningsarenor och i hemmasoffan med spelkonsolens fotbollsspel för ögonen.
Ehrnrooth fick upp ögonen för fotbollens värld för fem år sedan då hennes son började spela fotboll. Hon fascinerades av sportens känslovärld; de starka kasten mellan glädje och besvikelse, vinst och förlust. Idén till utställningen fick hon faktiskt på Pellingefärjan när hon tillsammans med sin son var på väg över till familjens sommarviste.
– Han var sju-åtta år gammal och satt i baksätet och rabblade namn på internationella fotbollsstjärnor. Han kom upp till närmare åttio namn, så där bara, och då insåg jag att hans fotbollsvärld var mycket större än att dribbla med de andra fotbollsknattarna på träningarna.

Kupolhallar och konsolspel

Sophia Ehrnrooth gick in för att stifta närmare bekantskap med juniorfotbollen. Hon tog konstnärsblicken med sig när hon levde fotbollsföräldervardag under lysrören i kupolhallar och när hon satt hemma i soffan med sin son och följde med matcherna i Europeiska fotbollsfederationen Uefas turnering för klubblag i Europa, Champions League.
Hon såg också hur uppslukad sonen och hans kompisar var av Champions League-fotbollsspelet på spelkonsolen.
– Jag upptäckte att de här unga killarna sitter på en otrolig mängd kunskap om fotboll. De är det specialkunnandet och den passionen som jag vill lyfta fram i mina verk, samtidigt vill jag också undersöka hur man kan föra samman idrottens och kulturens värld.
BLEV INSPIRERAD. Sophia Ehrnrooths utställning Drömmen om mästerskapet baserar sig på konstnärens egna erfarenheter som fotbollsförälder.

Äkta fotbollskärlek

Precis det handlar det också om i utställningens mest iögonfallande verk, videoinstallation 879 heroes by heart där tre killar i tioårsåldern rabblar upp namnen på alla fotbollsproffs de känner till. Killarna är iklädda sitt favoritlags spelskjortor, och med stort allvar och djup koncentration räknar de upp namn efter namn efter namn och når var och en upp till över 200 proffsspelare från hela världen – en rentav till långt över 300 spelare.
Ehrnrooth visade installationen för före detta fotbollsproffset Aki Riihilahti. Även han blev imponerad, och inte bara av mängden namn. Det visade sig att killarna inte mekaniskt och på måfå räknade upp spelarnas namn, utan de gjorde det med en driven systematik.
– De räknar upp namnen enligt lag och i rätt ordning sett till spelpositionerna. Hade de till exempel glömt en back så gick de tillbaka och fogade in honom. Hur är det möjligt? Och hur är det möjligt att de vet namnet på fotbollsspelare som var stora för tjugo, trettio år sedan eller så? frågar sig Sophia Ehrnrooth.

Drömmen om mästerskapet

Visuella konstnären Sophia Ehrnrooths utställning i Konsthallen i Konstfabriken i Borgå.
Ehrnrooth utexaminerats från Bildkonstakademin 1990 och har arbetat mångsidigt med målning, fotografi, mediekonst och film.
Utställningen i Konsthallen omfattar en videoinstallation och fotografier samt en video- och ljudinstallation som nu visas för första gången.
Utställningen pågår till och med den 3 juni och är öppen tisdag-fredag kl. 10–18, lördag-söndag kl. 11–16.

Sportens hjärta

I Konsthallen ställer hon även ut ett nytt verk som kombinerar bild med ljud. På en teveskärm pulserar bilder på fotbollar – en VM-boll i taget som byts ut med jämna mellanrum – och ur en högtalare på golvet dunkar hjärtljud i samma takt. Här, i installationen 108 beats, om någonstans känner man sportens puls.
I anslutning till helheten Drömmen om mästerskapet har Sophia Ehrnrooth också funderat mycket på fotbollens stundtals showaktiga framtoning, och ser sporten som en av världens största underhållningsindustrier, vid sidan om filmbranschen.
Med stor genomslagskraft kommer också ett stort ansvar. Här vill hon synliggöra fotbollen som en jämlik arena, inte minst via Uefas satsning #notoracism, nej till rasism, ett ställningstagande som alla Champions League-matcher de facto inleds med.
– Det är fascinerande att se hur det fotbollsjuniorerna inte ser några gränser mellan ras eller nationalitet, det enda de ser är sina fotbollshjältar, sina fotbollsgladiatorer.
STJÄRNGLANS. Med fotografiets och videoinstallationens hjälp tränger Sophia Ehrnrooth in i den finländska fotbollsjuniorens krassa träningsverklighet kontra drömmarna om spel på stora arenor.

Drömmarna lever

I Ehrnrooths fotografier hägrar kanske mästerskapsdrömmarna – som i bilden där det precis ska bli avspark i Champions League-finalen – men utställningens djup ligger i fotografierna som beskriver de finländska fotbollsjuniorneras krassa vardag. Deras drömmar ska klara ur och skur och klara träningspass i kymiga kupolhallar, också då knattarna själva kanske är skadedrabbade eller bänkas av tränaren för många matcher å rad.
De föga verklighetsförankrade fotbollsdrömmarna är fascinerande att uppleva via Sophia Ehrnrooths utställning i Konsthallen. Trots allt vet de allra flesta fotbollskillarna och -tjejerna att de inte kommer att bli en ny Lionel Messi eller en ny Marta Vieira da Silva, men det hindrar dem inte från att drömma, och det är det allra viktigaste – att drömmen om mästerskapet lever oavsett vad verkligheten säger.
Sophia Ehrnrooths Drömmen om mästerskapet visades 2015 i Helsingfors och i Sarajevo, och tidigare i år i Rom. Kortfilmen Dream of Championchips som baserar sig på utställningen hade premiär 2018 och visats på en rad internationella filmfestivaler. Den fick ett hedersomnämnande på årets Docpoint-festival.

ANDRA LÄSER