Ungdomarnas rop är värt att höras

Tonåringarna från Teaterskolan i Borgå ställer sig på scenen med ett angeläget budskap. Med föreställningen Rop! tangerar de en rad teman som är viktiga för dagens ungdomar.

ANGELÄGET. Teaterskolans ungdomar gör en aktuell och angelägen insats med pjäsen Rop! Merete Lindholm, bekant bland annat från Postbackens sommarteater, och de övriga nio ungdomarna stod för idel fina sceninsatser.
Rakt och ärligt, utan att krusa. Det är med en omedelbar inställning och total närvaro som de tio ungdomarna i Teaterskolan i Borgå intar Kulturhuset Grands scen. Pjäsen Rop! är skriven i fjol av ungdomar från Åbolands Teaterskola och det märks på tilltalet: här riktar man sig till ungdomarna på deras eget språk.
"Välkommen till verkligheten, utan filter" lyder en av de inledande replikerna. Det ger en fingervisning om hur ungdomar (och många vuxna med dem) existerar inte bara i den reella världen utan också i en parallellvärld av sociala medier. Där cirkulerar livet i snabba appar eller i ångestframkallande uppdateringar på Instagram.
Hashtagg det ena, hashtagg det andra, hashtagg det tredje ... teaterskolans elever lyckas utmärkt väl med att belysa och framför allt med att ifrågasätta den till synes perfekta ytan som sprids i det snabba bildflödet i sociala medier. På kort stund, med några träffsäkra repliker hinner de skärskåda osundheter i vårt samhälle som på ett beklämmande sätt återspeglas i ungdomarnas varande.

Integritet

Som att så små barn som femåringar är missnöjda med sin kropp. Eller att det säljs t-tröjor som lämna magen bar till småflickor. Eller att snuskgubbar försöker ragga upp en då man säljer jultidningar. För att inte tala om kåtbockar som försöker tjatta med en och skickar nakenbilder.

Rop!

Av elever från teaterskolan i Borgå, pjäsen är elevernas arbetsprov för teaterstudierna under läsåret 2018–2019.
På scenen: Elvira Illman, Lisa Rönnberg, Merete Lindholm, Emilia Melén, Josefin Eisentraut, Elodie Böhling, Matilda Grönqvist, Kent Suhonen, Elmer Skog, Anton Isaksson.
Regi: Jani Lastumäki, ledare för Teaterskolan i Borgå.
Spelades den 13.5 och 14.5 på Kulturhuset Grand.
Rop! handlar mycket om integritet, om att var och en har rätt till sin kropp. Unga flickor ska inte kallas horor och unga killar ska inte behöva känna sig pressade att följa flocken och skrika skällskord eller betygsätta tjejerna i skolan. ”Fattar du vad jag får stå ut med varje dag? Jag är så trött på allt. Min kropp är min kropp och ingen ska få ta på mig om jag inte vill det!” säger pjäsens Sandra (Lisa Rönnberg).
Det regnar klyschor som "klart han inte menade något illa" eller "pojkar är som dom är". Det skorrar falskt i öronen och skär i hjärtat när man hör de stereotypibekräftande replikerna levereras från scenen, högt och ljudligt, i Jani Lastuniemis enkla men effektiva och väloljade regi.
HASHTAGG. Lisa Rönnberg t.h., Elvira Illman och Matilda Grönqvist belyser och ifrågasätter den till synes perfekta ytan som sprids i det snabba bildflödet i sociala medier.

Stereotyper

Har vi verkligen inte kommit längre än så med att ifrågasätta de stereotypa könsrollerna, heteronormen? Och får det verkligen finnas vuxna i skolvärlden som fortfarande bekräftar gamla schabloner om att pojkar får vara utagerande och högljudda medan flickor ska vara lågmälda – och syssla med yoga på gympatimmarna.
En poäng som understryks i pjäsen är hur viktigt det är att ställa upp för varandra. Det gäller att tro på sina jämnåriga och att bli trodd. Man både får och ska ifrågasätta att våld är något manligt och att diskutera och resonera är flickigt.
Många gånger är det enklare att inte ta ställning, att inte gå emot normen och säga emot. Risken finns ju att man blir skyddslös, lämnad utanför gemenskapen. Tidlösa problem, men i allra högsta grad sådana som var och en som varit tonåring kan känna igen sig i.
Unga måste få sina röster hörda och bli sedda. Rop! är ett utmärkt exempel på hur unga med teaterns medel kan ge både föräldrar och andra jämnåriga en värdefull inblick i tonåringarnas sfär.