Borgåbon Petri Eklöf kom till final i tävlingen Årets vackraste ring - hans skapelse Birjuza är inspirerad av Fabergé

En ring som är både designad och tillverkad av Borgåbon Petri Eklöf har kommit till final i tävlingen Årets vackraste ring.

Ringen Birjuza, designad och tillverkad av Peter Eklöf.
Publikomröstningen för finalen är nu öppen. Det är fjortonde gången som tävlingen i smyckedesign arrangeras. I år är "förflutna minnen" tävlingens tema.
Bland finalisterna är Borgåbon Petri Eklöf med sin ring Birjuza som är helt och hållet tillverkad för hand, utan gjutna eller 3D-printade delar.
Eklöfs ring är inspirerad av de dyra lyx- och dekorationsföremålen samt det högklassiga arbetet som Karl Fabergés företag var känt för under 1800-talet i Sankt Petersburg: Framför allt påskäggen som beställdes av tsarfamiljen. På samma sätt som förebilderna är ringen inte gjord för vardagsbruk: Den är i första hand ett konstverk.
Eklöf har verkat inom guldsmedsbranschen i 26 år, och blev utnämnd till Årets guldsmed 2020. Han är Borgåbo sedan 20 år, men Atelier Eklöf med guldsmedsverkstad och affär finns i centrum av Helsingfors.
Syftet med tävlingen Årets vackraste ring är att lyfta fram kunnandet inom finsk smyckedesign. Vinnaren belönas med ett 3 000 euros stipendium.

De här materialen är Birjuza gjord av:

18 karats gult-, vitt-, grönt och rött guld.
En 11ct rosenslipad "ice blue" turmalin samt 55 stycken färglösa, gröna, gula och champagnefärgade, briljantslipade diamanter.

ANDRA LÄSER