Se upp i trafiken – det dåliga väglaget är tillbaka i morgon

Veckoslutet gick i varmare temperaturer men snön och vinden satte bilisterna på prov. Trafiken löpte lugnt i Östnyland men i morgon drar nästa snöoväder in över regionen.

DÅLIGT VÄGLAG. Räddningsverket i Östra Nyland hade en lugn helg det dåliga väglaget till trots. I morgon drar nästa snöoväder in över regionen.
Metorologiska institutet gick i helgen ut med en varning för dåligt väglag i största delen av landet. Varningen var i kraft hela söndagen, och enligt Sini Tenhunen, jourhavande meteorolog vid Meteorologiska institutet var det inte halkan utan främst snöyran som orsakade det dåliga väglaget.
Snön försämrade sikten och i kombination med vinden bildades också snödrivor på vägarna. I Östnyland anpassade bilisterna uppenbarligen farten efter vädret: enligt jourhavande brandmästare Timo Tähtinen på Östra Nylands räddningsverk förlöpte trafiken normalt.
På Borgå energi oroade man sig för att den våta snön som föll under natten till söndagen skulle tynga ner kvistarna på träden. Då kvistarna rör vid ellinjerna förorsakar det störningar i eldistributionen, men den här gången visade sig oron vara obefogad.
– Här hjälpte uppenbarligen den hårda vinden till och snöns blåste ner från träden i stället för att tynga ner ellinjerna, säger Timo Tähtinen.
Den häftiga snöyran ledde däremot till smärre förseningar i flygtrafiken vid Helsingfors–Vanda flygplats på söndagen medan VR förbereder sig för sämre väder och ställer åtminstone in tågturer i lokaltrafiken i huvudstadsregionen i dag. Tåg i fjärrtrafiken inhiberas inte på förhand, men VR uppmanar alla passagerare att förbereda sig på förseningar och inställda tåg.
Snön och snödrivor som uppstått på marken har lett till förseningar och problem i tågtrafiken de senaste dagarna. Snöovädret leder framför allt till infrastrukturella problem, såsom växelproblem. Ett antal lok och tågvagnar har också gått sönder.
Ett lågtryck närmar sig Finland under natten mellan söndag och måndag. På tisdag väntas följande nederbördsområde dra in över östra Nyland: då är det blötsnö och hårda vindar att vänta med dåligt väglag som följd. SPT/ÖN

ANDRA LÄSER