Rederiet J.L Runeberg premierades – "Fartyget har varit en stilig havsnära reklam för Borgå under många decennier"

Föreingen Borgå turistguider uppmärksammar rederiet m/s J.L.Runeberg med utmärkelsen Årets turismgärning.

Rederiet m/s J.L. Runeberg premierades.
21.02.2023 12:09 UPPDATERAD 21.02.2023 12:17
Valet av rederiet J.L Runeberg till Årets turismgärning motiveras så här:
Rederiet belönas för sitt förtjänstfulla, långsiktiga och bestämda arbete för att erbjuda kryssningstjänster i Borgå och i Helsingfors. Redan för 38 år sedan bestämde havsbjörnarna Ted Lönnroos och Ingmar Gustafsson att motorfartyget Runeberg borde räddas för det var då i dåligt skick. Tillsammans med frivilliga reparerades fartyget och kryssningarna började. Båten har seglat i nästan 40 år och haft nästan 350 000 passagerare ombord. 
Fartyget Runeberg, som i år fyller 111 år, är också ett uttryck för det havsnära kulturarvet i Borgå. Rederiets verksamhet har haft och kommer också i framtiden att ha en betydelsefull påverkan på turismen i Borgå.
– Det här året har föreningen glädjen att uppmärksamma Ted och Ingmar med utmärkelsen Årets turismgärning. Deras fartyg J.L. Runeberg har varit en stilig havsnära reklam för Borgå under många decennier. Passagerarna kan njuta av ett lugnt och fridfullt resande ombord på J.L. Runeberg, säger föreningens ordförande Mia Salonen i ett pressmeddelande.
Rederiet har klarat sig trots flera motgångar. Senast på sommaren 2022 råkade fartyget ut för ett motorfel som ledde till att säsongen förkortades avsevärt. 
ÖN var med på en av säsongens sista resor. Nästa sommar trafikerar J.L.Runeberg som vanligt igen. I fjol tilldelades Årets turismgärning Inka Töyrylä för sin bok Porvoon vanhat talot.

ANDRA LÄSER