Villa Hellberg till salu igen

Vida omtalade Villa Hellberg i Drägsby är igen till salu. Den här gången är prislappen på objektet 3,5 miljoner euro jämnt – en dryg miljon mindre än vid senaste säljförsöket för drygt ett år sedan.

TILL SALU. Villa Hellberg i Drägsby är till salu för 3,5 miljoner euro.
18.09.2017 19:21 UPPDATERAD 19.09.2017 13:39
794 kvadratmeter representationsvilla, 19 hektar naturskönt läge på bägge sidor om Svartså å, egen tennisplan och det på bara 25 minuters avstånd från Helsingfors. Bland annat så lyder säljargumenten för Villa Hellberg i Drägsby som igen är till salu.
– Det är ett väldigt fint ställe med en intressant story, säger Niclas Sergelius, fastighetsförmedlade på Qvadrat LKV.
Sergelius hänvisar till gångna tider då bland annat president Kekkonen sågs som gäst på Villa Hellberg, och till perioden då nya bilmärken lanserades på godset i Drägsby.
Det var kommerserådet* Rudolf Hellberg som lät bygga representationsvillan i slutet av 1950-talet efter arkitekt Frans Nybergs ritningar. Senare var det Hellbergs syster Rakel Wihuri som fick gården i besittning och senare, i slutet av 1980-talet köptes helheten upp av ett investeringsbolag. Då företaget gick i konkurs försökte man få Borgå landskommun att köpa Villa Hellberg.
Förslaget utreddes grundligt, men landskommunens beslutsfattare kom fram till att den begärda summan på 6 miljoner mark var för stor. En tanke var att villan skulle inhysa Finlands jakt- och viltvårdsmuseum, en annan att villan skulle vikas för ett konstcentrum i stil med Retretti.
Hösten 1993 köpte Hans von Rettig gården men ägde den i bara i tre års tid innan bankmagnaten Björn Wahlroos köpte villan. Prissumman låg på under 10 miljoner mark (Borgåbladet 6.3.1996) det vill säga på cirka 590 000 omräknat i euro.
Wahlroos blev inte heller långvarig på gården i och med att han 2001 köpte anrika herrgården Åminne gård ** i Halikko.
För lite mer än ett år sedan var Villa Hellberg senast till salu, då för en summa på 4,4 miljoner euro. Nu är prislappen bantad till 3,5 miljoner vilket ger ett kvadratmeterpris på 4 408,06 euro eller ungefär lika mycket som lägenheterna i ett nybygge i övre änden av Linnankoskigatan.

Till salu igen för ett betydligt mindre pris, hur förklarar du det Niclas Sergelius?

– Det är summa av funktioner, av läget på fastighetsmarknaden och på säljarens vilja att sälja helheten.

Har det funnits intresse för Villa Hellberg?

– Visst finns det folk som är intresserad av Villa Hellberg och jag kommer att visa fastigheten för några spekulanter redan nästa vecka.
Villan har sina poänger, inte minst i form av en gjutjärnsport som leder in på fastighetens upplysta privatväg. Här finns bland annat rumshöjd på 6 meter, jättelika fönster, modernt kök, matsal med plats före minst trettio och flera badrum med marmor.
Separat stockbastu och en fastighetsskötarbyggnad hör också till köpet.
* Artikeln ändrad 19.9. kl. 13.37 handelsråd ändrat till kommerseråd.
** Joensuu gård heter Åminne gård på svenska

ANDRA LÄSER