Bastubrand på Emsalö: ”Det kunde ha gått mycket värre”

Enheter från räddningsverket och avtalsbrandkårer från Tolkis och Hammars ryckte ut när det började brinna i ett stort egnahemshus på Timmerviksvägen på Emsalö.

En brand fick sin början i en bastu på Emsalö.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
12.12.2022 07:33 UPPDATERAD 12.12.2022 11:53
Olyckan var framme på många fronter när en familj badade bastu i sitt hem på Emsalö på söndagskvällen efter niotiden.
– Efter att de hade badat bastu upptäckte familjen rökbildning i mellantaket. De larmade oss genast, säger jourhavande brandmästare Jouni Virta.
Tecknen var dåliga från början: att det börjar brinna i mellantaket i en bastu är allvarligt i sig, men den långa vägen till huset på Emsalö bjöd också på en ytterligare utmaning.
– Det är rätt så lång väg till Timmerviksvägen, även för den närmaste avtalsbrandkåren, säger Virta.
Vägen bjöd på ännu ett hinder när räddningsenheterna närmade sig huset.
– Ett fordon hade kört i diket cirka 150 meter från huset där det brann. Brandbilarna kunde alltså inte ta sig ända fram. Det betydde att räddningspersonalen tvingades springa till branden med utrustningen, säger Virta.
Här vände lyckan, till all tur.
– Vi lyckades snabbt hitta brandhärden genom att riva bastuväggen. Branden begränsades till bastun och endast tvättrummet bredvid utsattes för rök. Resten av hemmet klarade sig. Det kunde ha gått mycket värre.
Ingen skadades i branden, men Virta var i kontakt med familjen senare på kvällen och fick höra att de hade bestämt sig för att övernatta annanstans.
– De bestämde sig för att låta huset vädra eftersom några i familjen inte klarade av röklukten, säger Virta.

ANDRA LÄSER