Handboll är en gren som passar för alla

För många finlandssvenskar är handbollen mer än bara en sport. I många familjer finns flera generationer handbollsspelare. För de flera hundra unga och vuxna som spelar i Borgå är handbollen en viktig del av livet.

Handboll är grejen för Kevin Backman och Cian Breen.
27.01.2023 10:30
Femtonåriga Emilia Liljendal har spelat handboll i tolv år,  hela sitt liv med andra ord. Alla aspekter av handbollen intresserar henne, och det är en orsak till att hon även fungerar som tränare åt yngre spelare. Men hon inte enbart spelar och tränar, hon fungerar också som domare.
– Det började med att det lät intressant att döma. Jag gick en kurs där jag utbildades till domare, och efter det fick jag döma några provmatcher, och blev godkänd.
Kursen var avsedd för 15-åringar och äldre, och kursen var inte för svår, tycker Emilia. Hon tycker att vem som helst kan döma. Det är lätt men man behöver intresse, vilja och självsäkerhet, säger hon.
Det finns väldigt mycket positivt med att jobba som domare. Det bästa är att man får ny kunskap och nya vänner, och det svåraste är att vara noggrann hela tiden, så att man inte missar något. 
– Det är viktigt att man vaknar i god tid, kommer ihåg allt och att man har en bra inställning då man har en match. Det är också viktigt att komma ihåg reglerna och att vara rättvis, och att döma alla enligt samma kriterier.
Emilia Liljendal har spelat handboll nästan hela sitt liv.

Det här är handboll

Handboll spelas av två lag med sju spelare var på en plan med mål på varje sida. Målet är att kasta en handboll i motståndarnas mål och få flest mål under matchen. Matchen är uppdelad i två halvor på 12–30 minuter var, beroende på ålder. 
Handboll kräver fysisk styrka, snabba rörelser, precision och mental styrka. Handbollen är en populär sport som är spelad av människor i alla åldrar världen över. Också i Borgå spelas handboll av människor i alla åldrar. Det finns många möjligheter för både ungdomar och vuxna att delta i lag eller tävlingar på fritiden.
14-åriga Cian Breen och 15-åriga Kevin Backman spelar handboll tillsammans i Borgå Akilles. De har redan spelat tillsammans i många år. Backman började spela för ungefär tre år sedan, medan Breen har spelat i cirka åtta år redan. De spelar tillsammans som B-juniorer. Laget består av pojkar födda  2005–2008. Breen är målvakt, medan Backman är linjespelare, ytter eller back.

Så här började det

– Jag spelade först fotboll, men slutade med det och började med handboll eftersom jag ändå ville ha en hobby, säger Cian Breen.
Kevin Backman för sin del höll på med friidrott, men ville börja med en lagsport istället. En nära vän tipsade honom om handboll.
Men processen att bli en duktig handbollsspelare är inte alltid så lätt. Backman förklarar att en riktigt inspirerande och motiverande tränare behövs, då kan man bli en bra handbollsspelare. Breen och Backman är överens om att ledarskap och passion är viktiga egenskaper i handbollen. Båda tycker också att samarbete är avgörande, och att sporten inte fungerar utan en bra laganda.
– Det bästa med handbollen är gemenskapen, säger Breen. 
Backman berättar att han via handbollen har fått många nya vänner, och tycker att hans kompisgäng blivit större. För honom är vänskapen det viktigaste.
Båda tycker att det roligaste de gjort med laget var då de spelade paintball. Cian Breen tycker också att Sjundeå Cup alltid är bra. Sjundeå Cup är Finlands största handbollsturnering, och den spelas utomhus i slutet av handbollssäsongen utanför Fennia Arena i Sjundeå.

Går i generationer

I fyrabarnsfamiljen Illman spelar man handboll redan i tredje generation. En vanlig vecka står det handboll på schemat mellan tre och fem dagar. Bara på sommaren får familjen ladda sina batterier. 
Pappa Christian Illman har fungerat som tränare i åtta år, men har själv spelat i över tjugo år. Han har tidigare spelat i Akilles, men också i Helsingfors och Åbo. Christians pappa började spela handboll för länge sen, och nu har handbollsintresset gått vidare till barnen, varav är den äldsta är 14 år.
Christian Illman är tränare, och hela hans familj spelar handboll.
– Det bästa med att fungera som tränare är att se laget och spelarna utvecklas, säger Illman. 
Illmans alla barn spelar handboll i Akilles. Illman fungerar som tränare för B-juniorerna, laget där den äldste av barnen spelar i, tillsammans med Breen och Backman. 
– Det svåraste med att vara tränare är att lära ut och träna sånt som man inte själv varit med om. 
Intresserad av handboll? Borgå Akilles webbsida har mera information om vem man kan kontakta.
Skribenten är prao på Östnyland.

ANDRA LÄSER