Elin Blomqvist-Valtonen arrangerar en demonstration mot avvecklingen av Borgå sjukhus: ”Jag har sällan varit så här förbannad”

Gårdagens nyhet om att Borgå sjukhus samjour svävar i fara har satt eld under östnylänningarna. På lördagen arrangeras en demonstration i Borgå.

Elin Blomqvist-Valtonen (SFP) arrangerar en demonstration mot HUS planer för Borgå sjukhus.
Jon Nyqvistjon.nyqvist@ostnyland.fi
29.09.2022 09:22
”Nu behöver vi kämpa för Borgå sjukhus tillsammans!”
Elin Blomqvist-Valtonen (SFP), som är den enda östnyländska ledamoten i HUS-styrelsen, uppmanar östnylänningarna att demonstrera mot de planerade sparåtgärderna som skulle utgöra början av slutet för Borgå sjukhus.
– Jag har sällan varit så här förbannad och jag vet att jag inte är ensam! Även vi utanför Ring 3:an har rätt till patientsäkerhet och jämlik vård, skriver Blomqvist-Valtonen.
På måndag ska HUS styrelse fatta beslut om inbesparingar för att få ekonomin i balans. Målet är att spara 95 miljoner euro och förslaget är bland annat att lägga ner Borgå sjukhus samjour och traumajour.
– De här åtgärderna är oacceptabla och vi behöver tillsammans stå upp för vår rätt till jämlik vård, fortsätter Blomqvist-Valtonen.
Demonstrationen äger rum i Borgå på lördag den 1 oktober, klockan 10-11.30. Platsen är Borgå torg.
– Jag har redan fått lov från staden och håller som bäst på att fylla i ansökan hos polisen. Det borde inte finnas några hinder för demonstrationen, säger Blomqvist-Valtonen på torsdagsmorgonen.
Mera info finns i själva Facebook-evenemanget.