Smaku är här - efter två års paus kan huvudevenemanget äntligen ordnas igen

Smaku står för dörren, och när den omtyckta matfestivalen nu ordnas för sjunde gången är det mesta sig likt - men i år kan det avslutande huvudevenemanget äntligen ordnas utan några restriktioner.

Pilvi Mölsä (till vänster) och Laura Pulkkinen ser fram emot årets Smaku.
Elin Lindbergelin.lindberg@ostnyland.fi
22.08.2022 09:01
Under de senaste åren har matfestivalen Smaku kommit att etablera sig i Borgå och bli ett uppskattat årligt evenemang. I år går Smaku av stapeln mellan 22 augusti och 3 september, och de sexton deltagande restaurangerna bjuder på allt från kantarellstuvning till plankstek och svartvinbärspannacotta.
Precis som tidigare år kostar rätterna mellan fem och sju euro. Efter en paus på två år orsakad av coronapandemin kan Smakus huvudevenemang nu äntligen ordnas igen.
– Vi är verkligen glada över att vi i år kan ordna vårt huvudevenemang. Nästan alla deltagande restauranger är på plats i Konstfabriken, och de restauranger som inte kan delta erbjuder ändå sin mat på plats, säger Pilvi Mölsä, producent för Smaku.
Årets huvudevenemang äger rum 3 september mellan klockan 12 och 18 på Konstfabriken, och förutom att gästerna kan smaka på de olika rätterna arrangeras ett Food Talk där bland annat Kai Kallio och Robert Nemlander deltar. Dessutom belönas den bästa maträtten under kvällen.
– Vinnaren avgörs av både publik- och juryröster, säger Mölsä.
Pilvi Mölsä (till vänster) och Laura Pulkkinen är glada över att årets huvudevenemang kan ordnas utan restriktioner i Konstfabriken.

Expanderingen sker med omtanke

Det är inte endast i Borgå som Smaku har etablerat sig, utan matfestivalen har också expanderat till Nådendal och Lovisa. I Lovisa ordnas Smaku för andra året under samma veckoslut som Lovisa Historiska Hus, det vill säga mellan 27 och 28 augusti. Då finns alla deltagande restaurangers matportioner samlade i Societetshuset, och det bjuds på all från Toast Skagen till rimmad oxe och en modern variant av morotstårta. 
– Vi har inte bråttom med att expandera Smaku till fler ställen. Vi vill göra det vi gör ordentligt. Diskussioner förs nog med andra städer, men vi vill växa långsamt, säger Mölsä.
Mer information om vilka restauranger som deltar och vilka rätter som erbjuds finns på smakufestivals.com.