Familjeföretaget vågade satsa på lyxbåtar

Trots rådande lågkonjunktur valde familjeföretaget Magnusson & Stoor att satsa på något nytt. Här valde man att börja sälja båtar.

MINST. Trettiofotaren är Brizo Yachts minsta båt.
15.07.2016 06:00 UPPDATERAD 15.07.2016 08:06
Att starta ett nytt båtmärke är ingen lätt uppgift. Att starta ett nytt båtmärke i lyxklassen för förmögna kunder är definitivt inte det. Och att dessutom göra det mitt i rådande lågkonjunktur gör det absolut inte lättare.
Men det var precis vad man gjorde på familjeföretaget Magnusson & Stoor i Borgå.
Året var 2011 när Johnny Stoor föreslog att man skulle starta ett eget båtmärke och det skulle bli stora motorbåtar i lyxklassen. Som nytillträdd vd var hans första steg därmed att skapa varumärket Brizo Yachts vars förmånligaste produkt skulle bli en trettio fot lång aluminiumbåt som i runda drag kostar drygt 400 000 euro.
Det var ändå inte ett totalt hopp ut i det okända. Kunskap från båtbranschen hade man redan i det skedet eftersom företaget hade tillverkat båtar som underleverantör redan länge. Nu blev det dags att göra det också i egen regi.
Det har varit en otroligt svår och arbetskrävande process att skapa ett varumärke.
Nu sitter Johnny Stoor i det renoverade kontoret där väggarna pryds av bilder på tidigare sålda Brizo-båtar. Bakom kontorsdörren ligger företagets hallar där en stor mängd tunga maskiner ligger utspridda på 2 300 kvadratmeter.
– Det har varit en otroligt svår och arbetskrävande process att skapa ett varumärke. Men det är absolut inget jag ångrar, säger Stoor medan kontorshunden, en chihuahua, springer kring fötterna.
CHEF. Vd Johnny Stoor deltar själv i jobbet. Här står han framför den avbeställda fyrtiofotaren som skulle till Tyskland.

Lång historia

Magnusson & Stoor grundades av Johnnys Pappa och hans kollega redan 1979, men 2010 tog Johnny Stoor och hans syster Nancy Stoor över hälften av företaget var. Företaget, som sysselsätter femton personer utöver ägarna, tillverkar metallprodukter av olika slag - bland annat utrustning för Borgåföretaget Lamor och båtar för andra företag. I hallen finns också nu en glänsande halvfärdig aluminiumbåt som levereras till något företag i Finland.
– Jag kan inte säga till vem. Men det räcker väl med att det är ett av de större familjeföretagen i Finland, säger Johnny Stoor.
Den egna båtproduktionen betyder inte att man slutar med företagets traditionella verksamhet. Brizo Yachts är tillräckligt exklusivt för att sälja bara en eller högst två båtar per år och fungerar därför som extra affärer. Takten kan jämföras med det österbottniska Nautor's Swan vars största båtar produceras i ungefär samma takt. De två företagen påminner om varandra också i ett annat avseende: kundkretsen ser ungefär likadan ut.
Den låga försäljningstakten betyder att Brizo Yachts hittills har blivit såld i en handfull exemplar. Det är också meningen: båtarna är skräddarsydda för kunderna och tar ett knappt år att leverera efter beställning. Meningen är att kunden kan välja allt från ytor till motorer, färger och inredning.
– Vi skulle kunna sälja två per år, men inte mera. Då skulle det bli en produktionslinje.
I något skede kommer också personalstyrkan emot, och det är här som jämförelserna med Nautor's Swan tar slut. Medan Nautor har en personalstyrka på 250 och bygger också mindre båtar för att bygga ut orderstocken har Magnusson & Stoor 15 personer på lönelistorna.

Kraftiga båtar

Brizo tillverkas av aluminium och finns i flera olika storlekar från trettio fot och uppåt. Skrovet är designat tillsammans med den Borgåbaserade båtkonstruktören Karl-Johan Stråhlmann, medan andra underleverantörer sköter träarbetena och elektroniken. Resten tillverkas av Magnusson & Stoors egen personal på Mästarvägen i Borgå.
I konceptet ingår också att kunderna är inblandade i arbetsprocessen från första början, förutsatt att de vill.
– Kunderna får följa med produktionen väldigt nära. Efter avslutad affär är vi också måna om att sköta eftermarknadsföringen. Vi är i kontakt för att fråga hur allt fungerar.
Den största båten som företaget hittills sålt är en femtiofotare som levererades till en kund i Ryssland för en ansenlig summa pengar. Det blev också Johnny Stoors favoritbåt från fabriksgolvet: den utrustades med vattenjet, två motorer på 900 hästkrafter var och går lätt upp i 45 knop.
METALL. Båtarna byggs av aluminium.
– Tyvärr har bolaget ingen sådan som modellbåt. Men jag fick åtminstone provköra den. Vår idé är att varje båt är unik. Din granne ska inte kunna ha en likadan även om han köper den från oss.
Angående lågkonjunkturen konstaterar Stoor att de rika kanske blir lite försiktigare.
– Men det verkar inte vara avgörande för dem om det går sämre i världsekonomin. De har ändå råd att beställa en båt.

Stort är bra

Ab Magnusson & Stoor Oy

Är ett metallföretag grundat 1979.
Ägs sedan 2010 av syskonen Johnny och Nancy Stoor.
Företaget startade det egna båtmärket Brizo Yachts 2011.
Sysselsätter femton personer utöver ägarna.
Det svåraste i processen har varit att bygga upp ett varumärke. Det har krävt – och kräver fortfarande – överraskande mycket jobb. Kundkretsen är dessutom kräsen och inte särskilt stor, och därför har marknadsföringen mest riktats till Ryssland, Europa, Sydeuropa och Skandinavien. I första hand har man satsat på reklam i olika båttidningar och på att besöka mässor ute i världen.
– I Finland har vi nästan inte alls marknadsfört oss. Vi har märkt att kundsegmentet är ganska litet här. Köpkraften finns på annat håll.
Själva initiativet att börja sälja båtar under ett eget varumärke kom från Johnny Stoor som har ett stort båtintresse. Att det blev just av en större kaliber beror på att det inte är särskilt mycket billigare att tillverka mindre båtar. Stoor konstaterar också att det är svårt att göra verksamheten lönsam om man säljer båtar som är mindre än trettio fot.
I regel säljs Brizo Yachts som fritidsbåtar, men de fungerar också som yrkesfordon med polis och brandkår som den första tilltänkta kundgruppen.
På verkstadsgolvet står nu en halvfärdig fyrtiotvåfotare. Båten skulle tillverkas för en tysk köpare som ändå drog sig ur när hans affärer fick sig en törn. Handpenningen täcker produktionskostnaderna hittills, men samtidigt förlorade man omkring ett års jobb. Nu är meningen att göra båten klar som ett eget projekt.
På hösten är det sedan dags att börja tillverka en Brizo för nästa kund, den här gången en trettiofotare som ska bli klar nästa vår.
– Jag är själv med i arbetsprocessen, både i det fysiska jobbet och i planering och inköp. Alla i personalen är inte inblandade, men vi har några som deltar i båtbyggandet.
UTRUSTNING. Båtarna är skräddarsydda enligt kundernas önskemål. Så här ser femtiofotaren ut.

ANDRA LÄSER