Klappjakt med hårda pärmar

Med några dagar kvar till jul är tiden knapp för de sista klapparna. Östnyland tipsar om presenter ur höstens finlandssvenska kulturskörd; hårdpärmade presenter som gläder små och större läsare.

Det är inte bara hängivna bokmalar, romantillvända tonåringar och sagoälskande småttingar som gläds av platta paket med nydoftande böcker inuti. Tittar man till höstens inhemska utgivning på svenska hittar man litterära klappar som gläder också den mera sporadiska läsaren. Kanske hittar du den eftersökta, perfekta, sista minuten-julgåvan för släkt och vänner bland titlarna nedan?

Sportfånen.

Den finländska fotbollen upphör inte att engagera greninitierade bänkidrottare och forna målspottare. År efter år sparkar landslaget boll på gräsmattor i ministater runtom i Europa; d spelar oavgjort eller förlorar för det mesta och blåvita, våta drömmar om att spela EM släcks gång efter gång. Ibland blixtrar talangen till. Mårten Westö har i samarbete med Alexei Eremenko sr skrivit en intressant berättelse om fotobollsfamiljen Eremenko,

Familjenamnet har blivit något av en stämpel för fotobollskunnande och bolltrolleri i Finland, men alltid går det inte som på Strömsö: det finns både upp- och nedgångar, det finns skrikande löpsedlar som följer sönerna Alexei jr:s, Romans och Sergeis proffskarriärer. Fotbollsälskarnas hårda önskeklapp heter kort och gott Eremenko.

Mårten Westö & Alexei Eremenko sr, Eremenko. Schildts & Söderströms.

Historikern.

Det pratas mycket om hur illa ställt det är med historiekunnandet hos oss finländare, speciellt då hos den yngre generationen som gått grundskolan enligt en läroplan som blundar för stora delar av vår historia. Nu finns det möjlighet att lappa luckorna i allmänbildningen i fråga om Finlands svenska historia med två digra verk av Max Engman respektive av Henrik Meinander. Lättlästa kan man kanske inte kalla de välskrivna, detaljerade verken om fosterlandet, Språkfrågan och Nationalstaten, men laddade med intressanta och välunderbyggda fakta är böckerna som tidsmässigt löper från 1812 fram till nutid. Här är klapparna som ger tyngd – på fler sätt än ett – i julklappssäcken, men för nybörjarhistorikern kan luntorna kännas som i mesta laget. På plussidan får man också se att mottagaren har glädje av gåvan långt in på vårsidan.

Max Engman Språkfrågan, Finlandssvenskhetens uppkomst 1812–1922, Henrik Meinander Nationalstaten. Finlands svenskhet 1922–2015. Atlantis.

Lighthistorikern.

Den som baxnade vid föregående tips kan andas ut. Det går att få en snabb överblick av Finlands historia från de senaste hundra åren i lättversion. Alfred Backas humorpräglade verk Finland hundranånting lyfter fram milstolpar från vår hur snart hundraåriga existens som suverän stat. Komikern, underhållaren och samhällskritikern Backa har skrivit Finlands historia med glimten i ögat och allt från kvinnlig rösträtt till förbudstider, Lapporörelsen, tre krig och mobiltelefoneran avhandlas i korta, snärtiga texter. Frågan som dyker upp är väl närmast följande: måste man ha grepp om landets historia skriven på torrtraditionellt sätt för att inse vilka partier av Alfred Backas, i och för sig föredömligt faktaspäckade texter, är historiA och vilka goda historiEr?

Alfred Backa, Finland hundranånting. 1917–2017. Schildts & Söderströms.

Deckarslukaren 1.

Deckare och thrillers som utspelar sig i finlandssvenska miljöer är ingenting som vi är bortskämda med. Då och då löser någon ett mysterium i Sibbo eller i Nykarleby, men det är inte vardagsmat. Nu kan vänner av listiga mordhistorier gnugga händerna; Eva Frantz debutbok Sommarön bjuder på ett fullskaligt mysterium i Svenskfinlands heligaste rum, skärgården i semestertider. Igenkänningsfaktorerna höjer läsningen; man känner lukten av gammal sommarstuga och utedass i och för sig också av mustig tallskog och saltstänkta klippor. Det här är en spännande nog klapp som dessutom ger sköna sommarvibbar i vintermörkret.

Eva Frantz, Sommarön, Schildts & Söderströms.

Deckarslukaren 2.

Ond bråd död på hemmaplan, det är vad deckarförfattaren Christian Rönnbacka bjuder på i sin femte bok om kriminalkommissarie Antti Hautalehto vid Borgåpolisen. Den här gången är det två småbrottslingar från Borgå som åker på smuggeluppdrag till Europa när allting plötsligt går snett. En kedja av händelser som bland annat inbegriper en blöthjärtad torped, en strypt Lovisaskurk och en selfiepinne med begärligt innehåll tar vid. Som vanligt hinner Hautalehto charma sambon med nyfällt vilt på tallriken samt dricka öl med kollegerna nere vid ån. Precis polisjargong och plausibel story, stort plus för östnyländsk koppling, på finska.

Christian Rönnbacka, Kaikki mitä kiiltää, Crime Time.

Deckarslukaren 3.

Jag tar tillbaka allt som jag skrev innan. Visst finns det deckare som utspelar sig i ankdammens environger och inte minst i vårt eget östra Nyland. Tom Paxal är tillbaka med del tre i kriminaltrilogin om krematorievaktmästaren John Ström. Tidigare har han blivit nitad och jagad, nu är det dags för den stora uppgörelsen i Askad. Det är en absurd och rå historia som författaren dukar upp, och det är också lång väg till kvalitetsdeckare av svensk typ.

Men fantasin flödar, till den grad att man knappt hänger med bland alla lejda mördare, eskortflickor och banditbossar med märkliga namn som ränner på mellan Helsingfors, Borgå, Lovisa och Viborg. I Askad har ingredienserna från hela raden av b-klassens thriller- och actionfilmer klämts in mellan pärmarna. Paxals rappa dialogen fungerar hårdkokt och utmärkt – nog för att det som avfyras rätt ofta är mer än lovligt banalt.

Tom Paxal, Askad, Litorale.

Aktualitetsvännen 1.

Laura Saarikoskis och Saska Saarikoskis bok Trump och vredens Amerika kom några veckor för presidentvalet i USA och man önskar verkligen att de amerikanska väljarna hade läst boken innan de gick (eller inte gick) till valurnorna. I det här skedet, då Donald Trump är bara veckor från att bli insvuren som USA:s president nummer 45, är den faktaunderbyggda minibiografin minst lika angelägen läsning. Känn din fiende ... eller hur det heter.

Författarna går metodiskt tillväga och granskar trumpens bakgrund som privatperson, finansman och mr-tramp-i-klaveret. Donald Trump är helt klart en kontroversiell person som i sin kommande presidentroll riskerar påverka oss alla. Värt att notera är att det här är den enda boken som utkommit på svenska om Trump; den är översatt från finskan av Fredrik Lång och Joel Backström.

Laura Saarikoski, Saska Saarikoski, Trump och vredens Amerika, Förlaget.

Litteraturkramaren.

Peter Sandströms dubbelt prisnominerade roman Laudatur är garanterat en välkommen klapp för den som uppskattar inhemsk kvalitetslitteratur. Sandström lyfter bekanta fixpunkter ur sitt författarskap; det handlar om fäder och söner, om mannens ungdom, medelålder och bortom. I hans fiktiva värld är männen inte så bekväma i sina maskuliniteter och berättelsen löper från en tvättmaskinsnära vuxentillvaro till en ungdomssommar då far och son tar familjens gamla Ford Taunus och åker på en roadtrip på den österbottniska landsbygden. En sugga och en gubbe i flaggstången är bara förnamnet på berättelsen.

Peter Sandström, Laudatur, Schildts & Söderströms.

Novellälskaren.

Underbart men kort. Så kan man väl säga om Johan Bargums senaste samling Korta stycken. Bargum är bekant som en novellens mästare och nu har han bantat ner sina texter ytterligare så att det som är kvar är ett antal briljanta prosatexter som löper över två-tre sidor. Författarens skicklighet kommer i fram i textens komposition, i välavvägda ord, i ögonblicksbilder, i plötsliga skeenden. Med små medel bygger Johan Bargum hela universum av sina korta stycken. Det här är skön läsning också för hen som tycker att en hel roman är för mastigt.

Johan Bargum, Korta stycken, Förlaget *

Sara Razai är tillbaka med en på många plan högaktuell roman. Djävulen är en lögnare utspelar sig dels i förorten Gårdsbacka i östra Helsingfors, dels i New Bell i Kamerun. Berättelsen tar avstamp i finländska Meris och invandrartjejen Hopes vänskap, de är BFF (best friends forever) och fortsätter vara det via Facebook-chatten då Hope deporteras till Kamerun. Razai låter läsaren följa med i tonårens många kringelkrokande våndor, de som uppstår på gränsen till vuxenlivet.

Vad formas vi av? Omgivningens tryck och förväntningar? Av inbyggda kulturella markörer? Sara Razai rör sig lika hemtamt i den rassimpräglade finländska som den familjestyrda kamerunska förorten. Hon bollar skickligt med allt från ensamhetens förlamande grepp i samhällets randmarker till det komplexa mönster som bildar det man kallar identitet.

Sara Razai, Djävulen är en lögnare, Förlaget.

Elvaåringen.

Pinsamt och livsviktigt heter den fristående uppföljaren till Annika Sandelins omtyckta mellanåldersbok Yokos nattbok. Nu fyller Yoko elva och sin nattbok skriver hon ner alla viktigheter som händer i hennes på-gränsen-till-tonårings-värld. Kompisarna finns med, liksom de stundtals pinsamma föräldrarna, och humorn är också en viktig ingrediens i den här varma boken. Linda Bondestams illustrationer ger läsningen ett extra kick.

Annika Sandelin text, Linda Bondestam illustrationer, Pinsamt och livsviktigt, Förlaget.

Läslärlingen.

Alfabetets alla bokstäver är turvis huvudperson på de färgglada sidorna i Lotta Morings och Emma Rönnholms fantasieggande och lärdomslockande bok Fröken Frigga Krikonkvist. Som titeln redan antyder är den här "moderna abc-boken" en formlig explosion av fyndiga ordvändningar och härliga, tungvrickande rim. "Vissa ord med O brukar vägas eller mätas, ett lok, en flod, en bro, en rolig ko på zoo" kan det heta. Eller "Elva herrar dricker te, på ett elegant kafé. En är envis som en ger, två har benet i paket". Inte för att tala om nämnda Frigga Krikonqvist som "tyckte maten var för trist". De fyndiga ramsorna i sig lockar till läsning och stakar man sig på quenell eller quiche kan man roa sig med de färgsprakande, finurliga illustrationerna.

Lotta Moring text, Emma Rönnholm illustrationer, Fröken Frigga Krikonqvist, Marginal.

Humorspisaren.

Teds sista ord.

Radio Pleppo-X3M-prataren-komikern Ted Forsström återvänder till boken som medium och ger ut humoristiska smakbitar för den snuttälskande läsaren. Senast handlade det om tokiga översättningar från finska till svenska, bland annat knäppa gatuskyltar, och nu är det dags för mer lek med ord. Den behändiga lilla boken Teds sista ord formas av mer än hundra påhittade ord som du inte visst du behövde. Orden kommer tack och lov med exempelmeningar så att man vet hur man ska använda de nyspråkliga finurligheterna.

Ted Forsström, Teds sista ord, Förlaget.

* Artikeln ändrad torsdagen den 22.12. Johan Bargums bok Korta stycken ges ut på Förlaget och inte på Schildts & Söderströms vilket tidigare angavs.