Fem flickor vill bli Östnylands lucia

Du kan rösta på din favorit den 3-27 november. Nytt för i år att man kan rösta per sms också.

ÅRETS KANDIDATER: Från vänster Emilia Alasara, Cecilia Kronberg, Matilda Saarela. Framför dem Pipsa Kaikkonen och Ida Lindberg.
Den 13 december kröns Östnylands lucia traditionsenligt på Gamla rådhustorget i Borgå. Men före det ska lucia väljas. Fem flickor är nominerade till det fina uppdraget, som går ut på att sprida ljus och värme, och att göra goda gärningar i näromgivningen. Du som röstar gör också gott. När man röstar skänker man samtidigt en valfri summa till luciainsamlingen. I år går pengarna till specialungdomsarbete i Borgå, Sibbo och Lovisa, till programverksamhet för äldre i Borgå, Sibbo och Lovisa. En del av potten står till luciajuryns förfogande.

Så här röstar du

Sms-röstning
Skriv ÖN 1 lucia, ÖN 2 lucia, ÖN 3 lucia, ÖN 4 lucia eller ÖN 5 lucia och skicka ditt sms till 161 55.
Ett sms kostar 2 euro och debiteras direkt från telefonräkningen.
Endast en röst per telefonnummer registreras.
Du kan också rösta traditionellt genom att fylla i en röstsedel.
Här kan du lämna in din röstsedel:
Tidningen Östnylands redaktion i Borgå och Lovisa
Aktiakontoren i Borgå, Nickby och Lovisa
Söderkulla bibliotek i Sibbo.
Kulturhuset Grand
Borgåbygdens ungdomsförbunds kansli.
Donationer till luciainsamlingen kan läggas i kuvertet med röstningssedeln eller betalas in på luciakontot. Kontonumret är FI 75 405010 5002 7068.
Röstningen pågår fram till den 27 november klockan 12.
Vill du boka lucia? Bokningar tas emot på telefonnumret 045 168 6097.
KANDIDAT NUMMER 1: Pipsa Kaikkonen .
Pipsa Kaikkonen är 17 år gammal, hon bor i Borgå och går i årskurs två i Borgå Gymnasium. Pipsas musikvitsord är tio. Initiativet till att delta i luciavalet kom från Pipsas historielärare Marie Allen som kontaktade henne och frågade om hon ville ställa upp. Sedan barndomen har Pipsa fått höra att hon är en glädjespridare.
– Jag strävar efter att vara närvarande för mina vänner, och både hjälpa och lyssna, säger hon.
Pipsa är medlem i ungdomsfullmäktige i Borgå och berättar att hon har ett stort samhällsintresse. Hon är också aktiv i domkyrkoförsamlingen som hjälpledare och som medlem i kammarkören. Hon hinner också med sin danshobby. I framtiden kan hon tänka sig att arbeta som volontär utomlands.
– Efter det vill jag utbilda mig till talterapeut.
Pipsa lussade i fjol i skolan och uppträdde både i Borgå Gymnasium och i Linnankosken lukio.
– Som lucia vill jag nå människor som kämpar. Jag tror att ett luciabesök är något vi alla behöver, säger hon
KANDIDAT NUMMER 2: Matilda Saarela
Matilda Saarela kommer från byn Illby i Borgå. Matilda är 17 år gammal och studerar på årskurs två till närvårdare i Prakticum. Hennes musikvitsord är nio. Det var Matildas väninna Karin Karlsson som anmälde henne till luciavalet. Flickorna är bekanta med varandra från domkyrkoförsamlingens ungdomsverksamhet. Matilda beskriver sig som en empatisk och jordnära människa med ett högt skratt.
– Om jag skrattar hörs det. Jag kan skratta en hel del om jag är på sådant humör, säger hon.
I framtiden vill hon arbeta akutvårdare eller brandman, och har redan valt sin studieplats för att nå målet.
Ett fint minne för Matilda var en luciakröning i vilken hon medverkade som en av småtomtarna i luciatåget.
– Synen av luciatrion var något jag aldrig glömmer, säger hon.
Luciavärvet har länge varit en dröm för henne och hon hoppas att kunna få lussa särskilt för äldre människor.
Just nu gör Matilda sin praktik på ett äldreboende. Arbetet med äldre sporrade henne att ställa upp i luciavalet. Matilda vet redan att årets luciatrio kommer att besöka samma avdelning där hon nu praktiserar.
KANDIDAT NUMMER 3: Cecilia Kronberg
Cecilia Kronberg är 16 år gammal och bor i Borgå. Hon studerar i Borgå Gymnasium årskurs ett. Hon har tio i musikvitsord. Cecilia beskriver sig själv som öppen och social.
– Jag tycker om att umgås med människor och att göra dem glada. Som lucia skulle jag vilja komma med julglädje
åt människor, säger hon.
Det var Cecilias bästa vän som tyckte att hon lämpade sig som luciakandidat. För tillfället satsar Cecilia för fullt på sina gymnasiestudier.
– Jag har tagit danslektioner i hela mitt liv men beslutade i höstas att ta en paus. Skolan är krävande och jag vill också hinna umgås med mina vänner på fritiden.
Cecilia berättar att hon ännu är osäker över sina framtidsplaner men funderar på att studera psykologi. Som dansare har hon många uppträdanden bakom sig. Hon har också scenvana från att som yngre spelat teater en säsong i Lurens sommarteater i uppsättningen Nils Holgersson.
KANDIDAT NUMMER 4: Emilia Alasara
Emilia Alasara kommer från Söderkulla i Sibbo och är 16 år gammal. Hon studerar i Sibbo gymnasium på årskurs ett. Emilia har musikvitsordet nio. Hon beskriver sig som en människa som sprider glädje till andra människor. Jazzdans och balett är hennes stora intressen, och hon dansar fem gånger i veckan.
– Jag började med barndans som treåring, men höll paus ett par år innan jag som 12-åring började dansa
på allvar, säger hon.
Emilias mamma Nina Skogster anmälde henne till luciavalet.
– Jag har varit lucia i högstadiet då jag gick i Kungsvägens skola och det var en upplevelse som jag tyckte om. Känslan var fin, jag fick nya vänner och en möjlighet att sjunga för andra.
Emilia har uppträtt i många dansuppvisningar såväl ensam som i grupp. Drömjobbet är att bli danslärare. Hon skulle också gärna arbeta som programledare i ett hotell utomlands, för att få en möjlighet att arbeta med både barn och vuxna.
KANDIDAT NUMMER 5: Ida Lindberg
Ida Lindberg bor i Karsby i Borgå. Hon är 17 år gammal och går i Borgå Gymnasium på årskurs två. Hennes musikvitsord är nio. Det var Idas farmor som frågade om hon var intresserad av att ställa upp som luciakandidat. Ida var inte sen att svara ja och medger att det hade varit tal om saken redan i fjol. Ida beskriver sig själv som en positiv människa som vill hjälpa andra.
– Lucia sprider ljus och glädje i mörka tider. Jag vill göra människor glada och visa att det finns ljus och hopp, säger hon.
Till hennes fritidsintressen hör både dans och bildkonst.
– Jag tycker om att måla akvareller och att teckna med kolpennor.
I framtiden hoppas hon kunna göra frivillig värnplikt, och efter det studera medicin.
– Jag tycker om barn, och vill bli barnläkare. Det känns bara så rätt, säger hon.
Ida har stått på scenen i Strömborgska skolans musikevenemang Ströhö i toner, och har även deltagit i dansföreställningar sedan hon var sex år gammal.