Juulia Salonen skriver fantasifull folkmusik som andas melankoli

Juulia Salonen är en tvåspråkig mångsysslare inom musik och kultur. Nu släpper hennes musikgrupp Juulia Salonen Trio sin första skiva.

FOLKMUSIKER. Juulia Salonen är en tvåspråkig musiker och sångare som är aktuell med en ny skiva tillsammans med Juulia Salonen Trio. Salonen har skrivit och komponerat låtarna som hon beskriver som lekfulla och melankoliska.
Sedan ung ålder har Juulia Salonen varit intresserad av skapande i olika former.
– Som de flesta snälla flickor spelade jag piano och sjöng också i kör. Men jag höll på med allt möjligt – musik, ritande, skrivande och teater.
Juulia Salonen berättar att det därför inte alltid varit en självklarhet att det var just musiken som skulle bli hennes yrke. Men på den vägen blev det när hon i gymnasiet fann folkmusiken. Det var den svensk-finska folkmusikgruppen Hedningarna som tog henne med storm.
– Det var något som jag aldrig hört förut. Sättet som de sjöng på var helt annat. Det kändes fräscht och intressant och gav en ny vinkel till min sång.
Enligt Salonen är det bästa med folkmusiken friheten den ger.
– Det finns så många sätt att sjunga på och inte bara ett format för hur man ska låta. Man uppskattar många olika variationer av att spela och sjunga.
Det finns så många sätt att sjunga på och inte bara ett format för hur man ska låta.
Salonen lyfter också fram att det finns en sorts hantverksanda inom folkmusiken som hon tycker om.
– Nästan alla som sysslar med folkmusik spelar, sjunger, komponerar, arrangerar och gör allt själv.

Mångsysslare

Salonen är en mångsysslare i ordets rätta bemärkelse och håller i trådarna i många projekt. Hon är utbildad magister i folkmusik från Sibelius-Akademin där hon undervisar i musikpedagogik och folkmusik.
FANTASI. – Det som jag tycker om och ofta skriver in i mina låtar är när vardagen får skråmor, när något fantasifullt händer, säger Juulia Salonen.
Hon verkar också i musikberättargruppen Eppel & Peppel som för tillfället håller på att repetera nytt material. Det handlar om en ny tvåspråkig föreställning De som reste som riktar sig till unga i högstadie- och gymnasieåldern.
– Det är en sorts dramatiserad konsert. Våra tidigare föreställningar har innehållit berättande och musik men den här gången blir det större fokus på musiken.
Nästan alla som sysslar med folkmusik spelar, sjunger, komponerar, arrangerar och gör allt själv.
Gruppen kommer turnera med föreställningen under hösten. Som föreställningens namn avslöjar rör det sig om att resa och om att resa till havs.
– Den handlar om att resa i väg på äventyr och att resa i väg för att man måste. Om hur det är att resa och hur det är när man väl kommer fram.

Konst för alla

Salonen arbetar också på Lilla Villan i Sibbo där hon koordinerar Konsttestarna. Det är ett nationellt projekt som går ut på att åttondeklassare får ta del av kultur och sedan tycka till om det som de sett. Projektet är nu halvvägs och planeringen inför nästa års kulturbesök är i gång.
– Arbetet har varit roligt och spännande. Det har varit givande att vara med i ett nytt projekt som startar. Jag tycker det är jättefint att man genom projektet möjliggör att ungdomar får åka i väg och få en konstupplevelse.

Juulia Salonen

Född: i Esbo.
Bor: flyttade till Sibbo 2003 och vid årsskiftet till Kervo.
Gör: på 1990-talet spelade Salonen som 12–13-åring Tiina i den televiserade versionen av de omtyckta Tiina-böckerna skrivna av Anni Polva. Utbildad magister i folkmusik från Sibelius-Akademin. Uppträder ensam och med trion Juulia Salonen Trio som också består av Lassi Logrén och Helmi Camus. Andra aktiva ensembler är Eppel & Peppel och har tidigare också varit med i band som Rosenfink och sångensemblen Mamo.
Aktuell med: Juulia Salonen Trio ger ut sin första skiva ”Kylmillä vesillä” på Zum Beispiel i Borgå den 25.4.2018 kl. 19. Skivan ges ut av Kansanmusiikki-instituutti. Kommande konserter 15.5 kl. 18 på Kervo bibliotek och 16.5 kl. 18 på IPI Kulmakuppila i Helsingfors.
Lyssna: https://soundcloud.com/juuliasalonen/
Det är jämlikt och erbjuds åt alla, inte bara åt dem som går i en bildkonstklass. Det fina är att det kan hända att någon som aldrig varit på teater förut, nu går för första gången på teater och inser att det är roligt.

Skivsläpp

På onsdag släpper Juulia Salonen Trio sin första skiva Kylmillä vesillä. Trion som grundades 2014 består utöver Salonen också av Lassi Logrén och Helmi Camus. Skivan de nu ger ut består av fem musikstycken som Salonen skrivit och komponerat. På skivan sjunger Salonen på finska och i låtarna blandas fantasi och melankoli.
TRIO. Juulia Salonen Trio med Juulia Salonen (i mitten), Lassi Logrén och Helmi Camus är aktuella med skivsläpp i Borgå onsdag kväll. Albumet heter Kylmillä vesillä.
– Jag skriver sällan något som är riktigt lyckligt.
– Det som jag tycker om och ofta skriver in i mina låtar är när vardagen får skråmor, när något fantasifullt händer. I en av låtarna handlar det om att man tror man sett en sjöjungfru och i en annan handlar det om en trädgårdsmästare som blir förälskad i en blomma.
Skivsläppet firas med en konsert på Zum Beispiel på onsdagskvällen. Därefter spelar musikgruppen också i Helsingfors och Kervo.
– Det känns bra att få klart något konkret efter allt arbete vi gjort under åren. Jag är jätteglad att skivan kommer ut nu, säger Juulia Salonen.
ANDRA LÄSER