Det var på håret att Anette Karlsson skulle ha blivit invald

Hurraropen ekade på socialdemokraten Anette Karlssons valvaka när resultatet från förhandsrösterna kom klockan 20. Partiet låg då som klar etta, och Karlsson hade redan fått 1 100 personliga röster. Rösterna fortsatte regna in och på slutrakan såg det ut som om hon skulle bli invald.

GLADA MINER. Anette Karlsson, SDP, till höger gratuleras till det goda resultatet från förhandsröstningen.

Så gick det inte, men det var spännande in i det sista. När nittio procent av rösterna var räknade hängde Anette Karlssons plats på om SDP skulle få ett mandat till eller inte. Hennes 2 642 röster räckte till sist inte till, men Karlsson är mycket nöjd med resultatet.

– Jag tredubblade mina personliga röster jämfört med riksdagsvalet för fyra år sedan. Jag fick nästmest röster i Borgå, och det är ett superbra resultat för mig, säger hon.

Fast visst hade en plats i riksdagen smakat.

– Det är klart att det är målet om man ställer upp i ett val. Men jag förstår hur det går till och vet att man inte kan vara säker på något innan de sista rösterna är räknade, så kan inte vara så besviken.

Tre jämnstora

Med facit i hand är Karlsson bekymrad över den östnyländska representationen i riksdagen under följande mandatperiod. De enda ledamöterna från regionen är Hjallis Harkimo, Liike nyt, och Heikki Vestman, Saml.

– De riktar båda in sig mot Helsingfors. Det här är oroväckande för vår region, säger hon.

SDP gjorde ett bra val och slutade som etta, men marginalen till Sannfinländarna och Samlingspartiet är så liten att de tre partierna i stort sett är jämnstora. Det gör efterdyningarna av valet extra spännanden.

– Det blir nya vindar inom finländsk politik nu och det blir intressant att se hur det går att bilda regering. Jag har stort förtroende för Antti Rinne, han är en bra förhandlare, säger Karlsson.

Antti Rinne fick 12 086 röster och valdes in i Nylands valkrets.

Större stöd i Östnyland

I östra Nyland gick socialdemokraterna framåt i alla andra kommuner än Sibbo, där stödet var i stort sett samma som det var för fyra år sedan i riksdagsvalet. I Borgå röstade 18,7 procent av väljarna som gick till valurnorna på SDP. Det är 2,7 procentenheter fler än 2015. I Lovisa var SDP:s stöd 19,8 procent, 4,9 procentenheter större, och i Lappträsk var stöder 11.7 procent och 3,8 procentenheter större än i förra valet. I Sibbo röstade 10,8 procent på SDP.

– Det är alltid bra när det går uppåt, kommenterar Anette Karlsson.

Förutom Karlsson ställde östnylänningarna Sami Ryynänen och Daniel Hannus upp för SDP. Hannus fick 861 röster och Ryynänen fick 1 862 röster.

Rolig kampanj

Anette Karlssons kampanj har kostat omkring 15 000 euro.

– Vi har bland annat delat ut flyers och knackat dörr. Det har varit roligt hela tiden, och folk har gärna pratat, säger hon.

Ove Blomqvist har lett Anette Karlssons kampanj och följt sin kandidat genom hela Nyland.

– Vi har gjort allt vad vi har kunnat. Jag är optimist vad gäller det slutliga resultatet, men det är en besvikelse om rösterna stannar under 3 000, säger han.

Ove Blomqvist är optimistisk också vad gäller partiets resultat.

– Jag tror att vi vinner, men inte med så stor marginal, säger han.

Där hade Blomqvist rätt, och även om hans kandidat inte tog sig över den magiska gränsen på 3 000 röster så finns orsak att vara glad.