Han representerar tvåhundra arbetare på kärnkraftverket - så här tänker Arto Mäkinen inför valet

Arto Mäkinen som representerar de närmare tvåhundra arbetarna vid kärnkraftverket i Lovisa förutspår att skillnaden blir kännbar beroende på vilka partier som sitter i nästa regering. Resterna av regeringen Sipiläs så kallade kiky-avtal skulle han vilja slänga i sopkorgen.

Även om strejker är ovanliga på kärnkraftverket gillar huvudförtroendeman Arto Mäkinen inte diskussionen om att begränsa strejkrätten. – Min egen erfarenhet är att konflikter bäst kan lösas med diskussion och förhandlingar. Men jag förstår också de branscher där man måste ta till stridsåtgärder.
Oskar Skogbergoskar.skogberg@ostnyland.fi
15.03.2023 09:59
Hur har den nuvarande regeringen lyckats i sitt arbete? Någorlunda bra om man frågar Arto Mäkinen som är huvudförtroendeman för arbetarna på kraftverket i Lovisa.
– Men vi hade förhoppningar om att regeringen skulle ha korrigerat den kiky-belastning som hänger kvar från Sipilä-regeringens tid. Det gjorde man ändå inte. Fast det är klart att beslutsfattarna haft händerna fulla då vi gått från kris till kris: först hade vi coronapandemin och nu kriget i Ukraina.

ANDRA LÄSER