Maj
26.5 – Pappersflygplanets dag
– De rödhårigas dag
25.5 – Internationella nörddagen:
En nörd är en stereotyp benämning på någon som har stort intresse och kunskap inom ett eller flera fixerade områden. Internationella nörddagen inträffar varje år den 25 maj.
– Internationella sköldkörtelsdagen
– Handduksdagen:
Handduksdagen eller Towel Day är en dag som firas till minne av författaren Douglas Adams. Den infaller den 25 maj varje år och firades första gången 2001, två veckor efter författarens död. Högtiden firas genom att man bär med sig en handduk hela dagen, vart man än går. Namnet på högtidsdagen kommer sig av att handdukar är ett viktigt inslag i Adams science fiction-serie "Liftarens guide till galaxen".

Tema. Handduk.
24.5 – Snigeldagen

Tema. Snigel
23.5 – Internationella sköldpaddsdagen:
Internationella sköldpaddsdagen finns till för att skydda sköldpaddor och firas den 23 maj i hela världen sedan år 2000. Dagen handlar om att sprida medvetenhet för att stoppa utrotningen av sköldpaddor.

Tema. Sköldpadda
22.5 – Internationella dagen för biologisk mångfald:
Förenta nationerna har utropat den 22 maj till Internationella dagen för biologisk mångfald (International Day for Biological Diversity). Syftet med dagen är att väcka medvetenhet om den biologiska mångfalden, vilka utmaningar och hot som finns och hur vi kan skydda den. Dagen har firats sedan år 2002 med ett nytt tema för varje år.
21.5 – De stupades dag:
De stupades dag är en allmän flaggdag och infaller den tredje söndagen i maj varje år Dagen firas till minne av de som stupat i krig. Dagen högtidlighölls första gången den 19 maj 1940 på initiativ av marskalk Gustaf Mannerheim.

Tema. De stupades dag
20.5. – Världsbidagen:
Världsbidagen är en av Förenta nationernas internationella daga. Den har firats sedan 2018. Den slovenska biodlingspionären Anton Janša föddes 20 maj 1734 och därför är just det här datumet valt. Bin och fjärilar har en viktig roll som pollinerare och människans framfart har gjort att både bin och fjärilar minskat i antal. Källa: wikipedia

Tema. Bi.
19.5 – Cykla till jobbet-dagen
18.5 – Kristi himmelsfärdsdag:
Kristi himmelsfärdsdag är en av kyrkoårets helgdagar som hör till påsktiden. Den firas alltid 40 dagar efter påsk. Bibeln berättar om hur Jesus efter sin uppståndelse under 40 dagar visade sig för människorna. Sedan togs han upp till himlen.
Kristi himmelsfärdsdag är en så kallad söckenhelg, det vill säga en helgdag som infaller på en annan dag än söndag. I gudstjänsten på Kristi himmelsfärdsdag har man på altaret sex ljus. Den liturgiska färgen är vit. Källa: evl.fi

Tema. Kristi himmelfärdsdag
– Fascinerande växters dag
– Internationella museidagen
17.5 – Internationella dagen mot homofobi:
Den internationella dagen mot homofobi hävdar människors rätt att bli respekterade oavsett sexuell läggning och kräver ett slut på homofobisk diskriminering och homofobiskt våld. Dagen firades första gången 2005. Att det blev just 17 maj beror på att Världshälsoorganisationen WHO den 17.5 1990 tog bort homosexualitet från listan över psykologiska störningar.

– Internationella telekommunikationsdagen:
Dagen är en av FN:s internationella dagar
16.5 – Internationella celiaki-dagen
– Internationella ljusdagen
– Internationella dagen för fredlig samlevnad
15.5 – Internationella familjedagen:
FN:s internationella familjedag firas sedan år 1994 över hela världen. Syftet med internationella familjedagen är att lyfta fram betydelsen och värdet av familjelivet.

Tema.Familj.
14.5 – Mors dag:
Mors dag firas olika dagar i olika länder. I Finland firar vi alla mammor den andra söndagen efter första maj.

Tema. Mors dag.
13.5 – Flora-dagen:
Floradagen den 13 maj är en traditionell festdag bland studenter i Finland.På Floradagen år 1848 lär nationalsången Vårt land ha sjungits för första gången. Flora har namnsdag. Källa: Wikipedia
12.5 – Snellmansdagen:
Snellmansdagen eller finskhetens dag firas på Johan Villhelm Snellmans födelsedag den 12 maj. Dagen är en officiell flaggdag i Finland. Snellman ägnade sitt liv åt att stärka det finska språkets ställning i samhället och utbilda det finska folket. Snellmansdagen blev en nationell festdag på 1920-talet och firades första gången officiellt år 1952 då flaggdagarna för första gången togs in i Universitetsalmanackan. År 1978 utsågs Snellmansdagen också till finskhetens dag. Källa: Wikipedia

Tema. Snellmansdagen.
– Fibromyalgidagen:
Den internationella fibromyalgidagen (Fibromyalgia Awareness Day) firas till minne av Florence Nightingales födelsedag. Det hela började den 12 maj 1998, då den amerikanska organisationen Fibromyalgia Network initierade en nationell kampanj i USA för att öka allmänhetens kunskap om och förståelse av fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom. Sedan dess uppmärksammas denna dag varje år genom olika aktiviteter världen över. Florence Nightingales var en sjuksköterska och en av grundarna av det moderna sjuksköterskeyrket, föddes i Florens den 12 maj 1820. Hon led under sitt liv av svår värk som påminde om fibromyalgi.
– Internationella sjuksköterskedagen
11.5 – Chokladbollens dag:
Chokladbollen ett ogräddat bakverk. Ingredienserna är matfett, havregryn, socker och kakao med någon variation och som är toppad med kokosflingor, pärlsocker eller strössel. Källa: matkalendern.se

Tema. Chokladboll
10.5 – World Lupus Day:
På svenska heter dagen internationella SLE-dagen och SLE står för systemisk lupus erythematosus. Det är en autoimmun inflammationssjukdom som innebär att immunförsvaret angriper den egna kroppen.
9.5 – Europadagen:
Europadagen den 9 maj är en symbol för Europeiska unionen som politisk enhet. Denna dag år 1950 förde Frankrikes utrikesminister Robert Schuman fram förslaget, Schumandeklarationen, om att skapa ett enat Europa för att bevara freden. Förslaget anses ha påbörjat det samarbete som idag representeras av Europeiska unionen. EG beslöt vid sitt toppmöte i Milano 1985 att fira dagen som Europadagen.

Tema. Europadagen.
–Nedkopplingens dag
– Världsdagen för flyttfåglar:
Dagen är en av Förenta Nationernas internationella dagar sedan 2006.
8.5 – Hågkomst och försoning för de som omkom under andra världskriget:
Dagen är en av Förenta nationernas internationella dagar och har firats sedan 2005.
7.5 – Nässlans dag:
Nässlan är en gammal medicinalväxt som innehåller många nyttiga ämnen. Nässlor har också använts som ämne i mjukgörande krämer, schampo och växtgödning. Nässelsoppa på egenhändigt plockade nässlor är en delikatess och snart är det skördetid!
Nässlans dag firas alltid första söndagen i maj.

Tema. Nässlor.
– Skrattdagen:
Världsskrattdagen är en inofficiell temadag som lanserades 1998 av indiern Madan Kataria. Den infaller den första söndagen i maj varje år och går ut på att uppmana människor att skratta mer.
6.5 – Världsastmadagen
5.5 – Grillens dag:
Den första fredagen efter första maj varje år firas grillens dag. Dagen instiftades av Grillfrämjandet i Sverige 2016. Dagen har inte slagit så stort igenom i Finland, men det låter som en bra dag att fira, ungefär nu startar ju grillsäsongen på allvar.

Tema. Grill
– Portugisiska språkets dag:
Den här dagen är en av Förenta nationernas internationella dagar.
– Internationella barnmorskedagen
– Internationella kebabdagen
– Internationella handhygiendagen
– Byxfria dagen
4.5 – Star Wars-dagen:
Star wars-dagen firas den fjärde maj varje år då Star wars-fans runt om i världen samlas för att fira. Dagen firas ofta med att fans till filmserien klär ut sig i star wars-kostymer och håller filmmaraton. Datumet för dagen kommer från uttrycket ”May the fourth be with you” som är en omskrivning av namnet på filmerna ”May the force be with you”.
Det sägs att uttrycket kom till redan under 1970-talet och sedan dess har Star wars-dagen firats. Sedan 2019 är den 4 maj officiellt utsedd till Star wars-dagen i Kalifornien i USA.

Tema. Star Wars
3.5 – Asociala dagen:
Kontakta inte mig i dag! Det här är dagen för alla som egentligen helst vill vara ifred.
Kontakta inte mig i dag! Det här är dagen för alla som egentligen helst vill vara ifred.
– Internationella dagen för pressfrihet:
Pressfrihetsdagen påminner om de fria mediernas betydelse för demokratin och rättsstatsprincipen. Dagen har som syfte att hedra de uppoffringar som gjorts runt om i världen för pressfrihet. Dagen ska också påminna regeringar om deras skyldighet att upprätthålla yttrandefriheten som finns i artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Dagen är en av Förenta nationernas internationella dagar sedan 2003.

Tema. Pressfrihet
2.5 – Internationella tonfiskdagen:
Den internationella tonfiskdagen, World Tuna Day, är en av FN:s internationella dagar. Tonfiskar är mycket viktiga för de marina ekosystemens funktion och därför är det viktigt att tonfisk fiskas hållbart. Dagen är inrättad för att fira tonfiskarter och stödja de samhällen som är beroende av tonfiskfiske.
– Harry Potter-dagen:
Datumet för Harry Potter-dagen har valts eftersom det i J.K Rowlings serie av böcker om Harry Potter var den 2 maj 1998 som Harry och Voldemort utkämpade sin sista strid på Hogwarts. Harry Potter-series första bok utkom 1997.

Tema. Harry Potter.
– Internationella astmadagen
1.5 – Första maj:
Första maj är mest känd som arbetarrörelsens internationella högtidsdag. Dagen har firats sedan 1890 runt om i världen. Redan under antiken firade folk i Europa, men också på andra håll i världen vårens ankomst med en fest.
I Finland fick vi en lag som gav arbetarna en ledig dag den första maj 1944. Sedan 1979 är Första maj i Finland officiell flaggdag och vi firar det finländska arbetets dag. Men främst är Första maj en glad vårfest som man kan fira med mjöd, struvor, och ballonger, demonstrationer eller sillis i glada vänners lag.

Tema. Första maj
April
30.4 – Ålands flaggas dag:
Ålands flaggas dag firas alltid sista söndagen i april.

Tema. Ålands flagga.
– Valborgsmässoafton:
Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, hos oss vappen, firas stort i Finland, men också i Estland, Lettland, Sverige, Tjecken, Slovenien och Tyskland. Vi firar att vintern är slut. Traditionen grundar sig på en förkristen högtid som länge firats i Tyskland. Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis som blev helgonförklarad den 1 maj. På det sättet förbands hennes namn med de förkristna vårfesterna, som av kristendomen stämplades som häxförsamlingar. Källa: wikipedia
– Internationella jazz-dagen
29.4 – Dansens dag:
Dansens dag är en temadag som firas årligen världen över för att lyfta dansen som konstform. Den Internationella Dansens dag etablerades 1982 av International Dance Committee, ITI-Unesco och infaller 29 april. Den 29 april är också den franske dansören och balettmästaren Jean-Georges Noverres födelsedag.

Tema. Dansens dag.
28.4 – Internationella arbetsmiljödagen:
Den internationella arbetsmiljödagen är en årlig internationell kampanj för att främja en säker, hälsosam och anständigt arbete. Den 28 april är för övrigt också dagen som den fackliga rörelsen har vigt åt att hedra alla som har dött i arbetet.
– Världsdagen för säkerhet och hälsa på arbetsplatsen
27.4 – Nationella veterandagen
– Världstapirdagen
26.4 – Internationella ledarhundsdagen:
Den internationella ledarhundsdagen arrangeras den sista onsdagen i april varje år. På denna dag uppmärksammas alla de duktiga ledarhundar som dagligen hjälper blinda och synskadade att ta sig fram säkert i den offentliga miljön.

Tema. Ledarhund.
– Världsdagen för intellektuell äganderätt:
Denna dag är instiftad av FN:s Världsorganisation för intellektuell äganderätt, WIPO. Genom denna temadag vill man framhäva den avgörande betydelse som kreativitet och uppfinningar har för ökat välstånd och välbefinnande i hela världen.
Denna dag är instiftad av FN:s Världsorganisation för intellektuell äganderätt, WIPO. Genom denna temadag vill man framhäva den avgörande betydelse som kreativitet och uppfinningar har för ökat välstånd och välbefinnande i hela världen.
– Internationella dagen till minnet av Tjernobylkatastrofen
25.4 – Världsmalariadagen:
Den 25 april 2001 ordnades den första African Malaria Day. I maj 2007 beslöt Världshälsoorganisationens (WHO) högsta beslutande organ att en Världsmalariadag ska ordnas varje år för att sprida information om malaria och hur man kan bekämpa och förebygga malaria.
24.4 – Nationella hunddagen:
Den nationella hunddagen firas varje år den 24 april sedan 2007 och instiftades av Finska Kennelklubben. Temat i år är Hunden som medborgare. På hunddagen utlyser Kennelklubben två utmaningar i de sociala medierna. Den första är Ta hunden med till jobbet-dagen. Hunddagens andra utmaning på sociala medier är en gemensamma promenad. Källa: Finska Kennelklubben
Den nationella hunddagen firas varje år den 24 april sedan 2007 och instiftades av Finska Kennelklubben. Temat i år är Hunden som medborgare. På hunddagen utlyser Kennelklubben två utmaningar i de sociala medierna. Den första är Ta hunden med till jobbet-dagen. Hunddagens andra utmaning på sociala medier är en gemensamma promenad. Källa: Finska Kennelklubben

Tema. Hunddag.
– Den lokala handelns dag
– Försöksdjurens dag:
Försöksdjurens Dag, World Day For Laboratory Animals, instiftades 1979 av organisationen International Association Against Painful Experiments on Animals, IAAPEA.
23.4 – Sankt Georg-dagen:
Sankt Georg dagen firas den 23 april och är traditionellt sett pojkscouternas högtid. Sankt Georg, scouternas skyddshelgon, var enligt legenden en kristen riddare som levde under slutet av 300-talet och som räddade en stad och dess prinsessa från en våldsam och hotfull drake.
– Världsbokdagen:
1995 beslutade Unescos generalkonferens att den 23 april skall vara hela världens temadag för att uppmärksamma boken och upphovsrätten.
I Katalonien har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet Sankt Göran den här dagen med att ge en bok i gåva till dem man tycker om och få en ros tillbaka. Dagens tema hänger alltså ihop med varandra.
– Bokens och rosens dag:
Bokens och rosens dag härstammar från Barcelona i Spanien. År 1926 utsågs den 23 april till böckernas och rosornas dag efter en idé som en bokhandlare i Barcelona hade. Bokens och rosens dag började firas i Finland i slutet av 1990-talet.

Tema. Bokens och rosens dag.
– Engelska språkets dag:
Engelska språkets dag instiftades 2010 av Unesco. Engelska är ett av FN:s sex officiella arbetsspråk och modersmål för omkring 400 miljoner människor i världen. Det är officiellt språk i 67 länder. 23 april sägs vara både William Shakespeares födelsedag och författarens dödsdag.
– Spanska språkets dag:
Spanska språkets dag instiftades 2010 av Unesco.
22.4 – Jordens dag:
Initiativet till Jordens dag, Earth day, togs av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson för att uppmärksamma världens miljöproblem. Dagen firades första gången 1970. Jordens dag infaller under våren på norra halvklotet, medan södra halvklotet vid samma tid har höst.
Sedan 1992 är dagen en av Förenta nationernas internationella dagar, den Internationella dagen för Moder Jord.

Tema. Jordens dag.
– Lekdagen:
Lekdagen är en nationell temadag och i år är temat leken som gemensamt språk. Lekdagen fick sin start 2012 som ett led i att aktivera vuxna att ordna lekfullt program för barn. Källa: leikkipaiva.fi
21.4. – Terrakottakrukans dag:
Den klassiska lerkrukan har en alldeles egen temadag. Under antiken användes terrakottan till ornament, under renässansen till bland annat statyer, på 1990-talet målade många väggarna i den brunröda kulören och i dag finns terrakottakrukan i nästan alla hem.

Tema. Terrakottakruka.
– Världsdagen för kreativitet och innovation:
Förenta nationerna har instiftat Världsdagen för kreativitet och innovationer. Den infaller alltid den 21 april. Syftet med Världsdagen för kreativitet och innovationer är att öka medvetenheten kring kreativitet och innovationernas betydelse för alla olika perspektiv på mänsklig utveckling.
20.4 – Polkagrisens dag:
Amalia Eriksson i Gränna uppfann godiset och Gränna är fortfarande polkagrisarnas hemvist. En polkagris bakas av socker, vatten, ättika och pepparmyntsolja. Polkagrisen är en svensk specialitet och började säljas i mitten av 1800-talet. Polka var då en populär dans och gris var ett vanligt ord för sötsak, och så kom namnet polkagris till.
19.4 – Humordagen:
I dag är dagen för att underhålla familj, kolleger och vänner med alla bra - eller dåliga - skämt man kan.
18.4. – Aforismdagen:
Den finskspråkiga föreningen Suomen aforismiyhdistys har startar temadagen för aforismer. Aforismdagen har firats sedan 2006.
17.4 – De blödarsjukas dag
16.4 – Nationell stressmedvetenhetsdag
– Gå till jobbet i pyamas-dagen
15.4. – Gnällspikarnas dag
– Suddgummits dag
14.4 – Exens dag
13.4. – Dagen för psykisk hälsa bland studerande
12.4 – Lakritsdagen:
Internationella lakritsdagen är varje år den 12 april. Dagen skapades för att fira svart lakrits historia, hälsofördelar och hur lakrits spridit sig världen över. Lakrits framställs ur en rot som skapar en massa, som var användes som en medicinalväxt. Enligt studier har den visat sig kunna ha cancerförebyggande egenskaper. Källa: matkalender.se

Tema: Lakrits.
– Linssoppans dag:
Också linssoppa har en egen dag. Linser är bra på många vis, de är billiga, goda, mättande, klimatvänliga och nyttiga. Linssoppa kan varieras på många sätt, det är bara att kolla på nätet efter ett recept man vill prova. Och linssoppa passar bra med det tredje temat för dagen:
– Den grillade ostmackans dag
11.4 – Internationella Parkinsondagen:
Den 11 april är Internationella Parkinson-dagen. De vanligaste symtomen är skakningar, darrningar, muskelstelhet och sämre balans. Rörelser blir långsammare och det blir också svårt att starta en rörelse. Sjukdomen beror på att de nervceller som producerar dopamin bryts ner. Parkinsons sjukdom går inte att bota men symtomen kan behandlas effektivt hos de allra flesta under många år. Den vanligaste behandlingen är att man tillför hjärnan nytt dopamin genom ett läkemedel.
– Husdjurens dag

Tema.Husdjur
10.4. – Annandag påsk:
Annandag påsk är dagen efter påskdagen. Det var då som den uppståndna Jesus uppenbarade sig för lärjungarna. Fram till 1700-talet fanns även helgdagarna tredjedag påsk och fjärdedag påsk.
– Internationella syskondagen
9.4 – Påskdagen:
Dagen kallas också påsksöndagen och firas för att Jesus återuppstod på påskdagen.
– Internationella gin & tonic-dagen
– Mikael Agricola-dagen

Tema. Minnesmärke över Mikael Agricola
Mikael Agricola brukar kallas för det finska skriftspråkets fader. Han är mest känd för sin ABC-bok på finska och för att han översatte Nya testamentet till finska. ABC-boken skrev han 1543 och översättningen är från 1548. Mikael Agricola har sina rötter i Pernå.
Mikael Agricoladagen firas på årsdagen av Agricolas död. Dagen är en flaggdag och Mikael Agricoladagen kom in i kalendern 1960.
– Finska språkets dag:
Den 9 april har bland annat Elias namnsdag. Elias Lönnrot, som sammanställde nationaleposet Kalevala, hade födelsedag den här dagen.
8.4 – Romernas nationaldag:
Romernas internationaldag har firats sedan år 1990. Helsingfors universitets almanacksbyrå införde romernas nationaldag i almanackan från och med år 2014, då romernas internationella dag också blev en nationell flaggdag i Finland.
– Påsklördag
7.4 – Världshälsodagen:
En av FN:s internationella dagar som firats årligen den 7 april under ledning av Världshälsoorganisationen (WHO). Dagen firas sedan sedan 1950 då organisationen bildandes 7 april 1948. Världshälsorapporten brukar presenteras i samband med Världshälsodagen.
– Långfredag:

Tema. Långfredag
Långfredagen är en kristen högtid och firas till minne av Jesu korsfästelse och död på Golgata. Dagen är en helgdag, och förr skulle man inte utföra något arbete under långfredagen. Också snabba rörelser, skratt och glad musik skulle undvikas. I dag är det inte lika strikt. Namnet långfredag kommer av att dagen var lång och fylld av lidande för Jesus och av att gudstjänsten var längre än vanligt. Högtidlighållandet av långfredagen började i Jerusalem under 300-talet. Källa: Wikipedia
6.4 – Pingisens dag

Tema. Pingis
– Internationella sportdagen för utveckling och fred
– Skärtorsdag
5.4. – Karamelldagen
4.4. – Internationella dagen för minor och minröjning:
I dag uppmärksammas arbetet med att röja och förstöra minor, ge stöd till de som drabbats av minor och öka medvetandet om riskerna med minor. Arbetet sker inom FN, med stöd av Europeiska kommissionen och genom enskilda länder.
– Morotens dag:
Morotens dag grundades 2003 för att sprida kunskap om moroten och dess goda egenskaper. Moroten kommer från Asien ungefär där Afghanistan finns i dag. Morot odlades i medelhavsområdet redan för 2000 år sedan. Till Europa kom den på 1100-talet via Spanien, då var moroten starkt violett. Fram till 1500-talet var den violett, röd eller gul. I västvärlden har moroten varit orangegul sedan 1600-talet. Då korsade holländarna den gula och den röda moroten och fick fram den orange sorten.
Mest morötter äter man i England och Frankrike. Morötter innehåller stora mängder karoten som är bra för ögonen, huden, håret och naglarna.

Tema. Morötter
3.4. – Kärlekens dag:
Kärlekens dag ska inte blandas ihop med Alla hjärtans dag. Kärlekens dag firas ändå på samma vis som Alla hjärtans dag, genom att sprida kärlek omkring oss.

Tema. Kärlek
2.4 – Internationella barnboksdagen:
Den Internationella barnboksdagen firas världen över till minne av författaren Hans Christian Andersens födelsedag och för att uppmärksamma barn- och ungdomslitteratur. Det var IBBY, the International Board on Books for Young People, som redan 1967 kom med idén om att hylla barn- och ungdomsböcker med en särskild dag på året.

Tema. HC Andersen
– Världsautismdagen:
Världsautismdagen är en dag för att öka medvetenhet och förståelse för personer med autism. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling i december 2007.
1.4 – Första april, skojardagen:
De tidigaste beläggen för skämtande denna dag härstammar från 1500-talet. Skämtsamma vårfester med olika narrelement verkar ha förekommit i många kulturer. Idén är att skämten ska roa utan att ge några allvarliga konsekvenser.
Upptåg som liknar våra aprilskämt förekommer i de flesta europeiska länder. I Frankrike finns belägg från 1500-talet. Där kallas den lurade för poisson d’avril (”aprilfisk”) och antingen fäster man ritade fiskar på varandras ryggar eller så utsätter man varandra för andra skämt. I Storbritannien, USA och Australien kallas dagen All Fool’s Day.
Den äldsta kända medievitsen är från 1846, då tidningen Evening Standard i London publicerade en annons om åsnevisning i utkanten av staden. Människor åkte dit och gick runt och letade efter åsnor. Tills de tittade på varandra och förstod att de själva var åsnorna. Källa: nordiskamuseet.se
Mars
31.3 – Världsbackupdagen
30.3 – Dagen för högtidlighållande av Ålands demilitarisering:
Konventionen om demilitarisering av Ålandsöarna undertecknades i Paris den 30 mars 1856, efter Krimkriget. Den 30 mars är sedan 1999 också officiell flaggdag på Åland.

Tema. Åland
– Bipolärdagen
– Blyertspennans dag
29.3 – Dagen för goda gärningar
28.3 – Ogräsdagen
27.3 – Världsteaterdagen:
Den 27 mars varje år firas världsteaterdagen runt om i hela världen. Dagen uppmärksammar det unika i teaterkonsten och dess universella roll för människor i alla delar av världen.

Tema. Teater.
26.3 – Marie bebådelsedag:
I evangelierna berättas att ärkeängeln Gabriel nedsteg till Maria och meddelade att hon skulle föda Guds son nio månader senare. Dagen kallas därför i den kyrkliga kalendern för Marie bebådelsedag.
Fram till 1954 firades Marie bebådelsedag alltid den 25 mars i Finland och var en helgdag. När helgdagen avskaffades flyttades det kyrkliga firandet av jungfru Marie bebådelsedag till den söndag som infaller mellan den 22 och 28 mars. I kristna länder har dagen firats åtminstone sedan 600-talet. Källa: nordiskamuseet.se
– Sommartiden börjar:
Klockan ställs fram en timme söndagen den 26 mars klockan 3.00 på natten. I Finland har sommartid och normaltid tillämpats varje år sedan 1981. Enhetlig praxis med sommartid och vintertid tillämpas i hela Europeiska unionen. 2019 föreslog EU-kommissionen att man ska avskaffa sommartiden, men medlemsländerna bestämmer själva om de gör så.

Tema. Sommartid.
25.3 – Våffeldagen:
Våffeldagen är en senare benämning på Vårfrudagen, Marie bebådelsedag. Numera förknippar vi denna dag med våfflor. Till vårfrudagen finns flera lekfulla traditioner knutna. I bondesamhället inledde vårfrudagen en period med intensivt vårbruk och markerade övergången mellan vinter och vår. Vårfrudagen användes också för vädertydor och betraktades som en vädermässig vändpunkt. Så mycket snö som det fanns på taken denna dag, skulle det också finnas på marken till Valborg.

Tema. Våffla
Det icke kyrkliga firandet av Marie bebådelsedag eller vårfrudagen som blev våffeldagen ligger kvar den 25 mars när den kyrkliga helgen flyttades, se morgondagens tema. Källa: nordiskamuseet.se
24.3 – Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass
– Världstuberkulosdagen:
Internationella tuberkulosdagen infaller den 24 mars. Finland är ett land med låg förekomst av tuberkulos, men i utvecklingsländerna och i närområdena är sjukdomen vanlig.
23.3 – Matlådans dag
– Nordens dag:
Nordens dag firas till minne av Helsingforsavtalet som undertecknades 1962 och som utgör grunden för det nordiska samarbetet. I avtalet kom de nordiska länderna överens om samarbete inom en rad områden, kulturellt, rättsligt, socialt och ekonomiskt. Föreningen Norden uppmanar alla kommuner att flagga på Nordens dag och att uppmärksamma det nordiska samarbetet.

Tema. Nordens dag
22.3 – Internationella vattendagen:
Världsvattendagen är instiftad av FN och målet är att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former. Dagen startades på initiativ av FNs generalförsamling år 1992 och har sedan dess varje år belyst olika vattenrelaterade teman. Att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem är målet med Världsvattendagen. Årets tema är Påskynda omställningen.

Tema.Världsvattendag.
21.3 – Internationella dagen för avskaffande av rasism
– Internationella Down syndrom-dagen:
FN har utlyst den 21 mars till Världsdagen för Downs syndrom. Dagen är vald eftersom Downs syndrom innebär att man har 3 exemplar av kromosom nr 21. Kampanjen Rocka sockorna, att den här dagen ha på sig omaka par sockor för att uppmärksamma att olika är bra, kom till Finland från USA via Sverige. Idén att rocka sockor kommer från att kromosomer ser ut som små kryss precis som sockor som paras ihop med hälarna mot varandra.

Tema. Down syndrom-dagen
– Internationella poesidagen
– Internationella sömndagen
– Internationella dockteaterdagen
20.3 – Vårdagjämningen:
I dag står syd- och nordpolen helt lodrätt mot varandra i jordens omloppsbana runt solen. Det betyder att det är vårdagjämning, och snart dags att ställa om klockorna till sommartid. Vårdagjämning är inte fråga om en specifik dag, vilket är en vanlig missuppfattning. Men vårdagjämning har infallit den 20.3 hos oss redan länge och kommer att göra det många år framöver.

Vårdagjämningen är den 20.3.
– Världsberättardagen:
Världsberättardagen, World Storytelling Day, startade 2001 i Sverige när berättarentusiaster diskuterade hur man skulle kunna sprida och lyfta det muntliga berättandet. De valde den dag då natt och dag är lika långa, vårdagjämningen.
2002 spreds berättardagen vidare till de övriga skandinaviska länderna, sedan följde Kanada, Frankrike och 2005 hade 25 länder spridda över hela världen anslutit sig. Idag är Världsberättardagen väl etablerad. Varje år väljs ett gemensamt tema för dagen. Det görs via Facebook. Över 13 000 berättare är anslutna till World Storytelling Day-gruppen där berättare från hela världen disciplinerat diskuterar fram varje års tema. Genom dagen har man lycka. Tema för dagen i år är Tillsammans kan vi, Together we can.
– Internationella lyckodagen
19.3 – Minna Canth-dagen och jämställdhetsdagen:
Minna Canth var den första finskspråkiga kvinnliga författaren och den mest betydande pjäsförfattaren näst efter Aleksis Kivi. Hon skrev om livet realistiskt och samhällskritiskt, ur ett kvinnoperspektiv. Hon gav ut tio teaterpjäser, sju noveller, berättelser, tidningsartiklar och tal. Mer än femhundra privatbrev har publicerats.
Minna Canth dog år 1897 i hjärtinfarkt bara 53 år gammal. År 2003 fick hon som första kvinna i Finland en egen flaggdag. Författarens födelsedag blev samtidigt också en temadag för jämställdhet.

Tema. Minna Canth.
– Supporterns dag
18.3 – Bussförarens dag
17.3 – Saint Patrick´s day:
Irlands nationaldag. Dagen firas inte bara på Irland, utan irländare runt om i världen firar också sin nationaldag, St Patrick's Day, stort. Dagen är uppkallad efter biskopen som omvände irländarna till katolicismen på 400-talet. Enligt legenden blev den unge Patrick blev kidnappad från sin familj i England och fördes till Irland av irländska rånare.

Tema. St Patrick´s day.
– Kollektivavtalets dag
– Internationella sömndagen
18.3 – Bussförarens dag
19.3 – Minna Canth-dagen och jämställdhetsdagen:
Minna Canth var den första finskspråkiga kvinnliga författaren och den mest betydande pjäsförfattaren näst efter Aleksis Kivi. Hon skrev om livet realistiskt och samhällskritiskt, ur ett kvinnoperspektiv. Hon gav ut tio teaterpjäser, sju noveller, berättelser, tidningsartiklar och tal. Mer än femhundra privatbrev har publicerats.
Minna Canth dog år 1897 i hjärtinfarkt bara 53 år gammal. År 2003 fick hon som första kvinna i Finland en egen flaggdag. Författarens födelsedag blev samtidigt också en temadag för jämställdhet.
– Supporterns dag
16.3 – Stoppa incestdagen
– Allt du gör är rätt-dagen
15.3 – Internationella dagen mot polisvåld:
Den Internationella dagen mot polisvåld instiftades av rörelserna Black flag i Schweiz och COBP, Collectif Opposé à la Brutalité Policière, i kanadensiska Montreal.
– Internationella konsumentdagen:
Rörelsen Consumers International instiftade Internationella konsumentdagen och i över 150 länder med över 200 medlemsorganisationer uppmärksammas dagen för att öka medvetenheten om konsumenters rättigheter, och ansvar.
14.3 – Pi-dagen:
Dagen är tillägnad talet den matematiska konstanten pi, som är 3,141592653589793... med oändligt antal decimaler. Datumet för pi-dagen är valt utifrån värdet på pi. Dagen sägs ha firats för första gången 1998 i San Francisco.
– Matematikens dag:
Unesco utropade 2019 14 mars till Internationella matematikdagen. Redan tidigare uppmärksammades matematik under den här dagen i många länder.

Tema.Matematik
– Paj-dagen:
Pi-dagen lär ofta firas med goda pajer, och därför har 14 mars också blivit pajdag.
13.3 – Mazarindagen:
Mazarindagen firas i dag, även om det finns de som firar den 10 januari. Men mazariner är så goda så de tål att firas två gånger. Mazariner, ett bakverk som består av ett skal av mördeg, fylld med mandelmassa och täckt av glasyr, är en delikat klassiker.
Mazarinen uppkallades av fransmannen Jules Mazarin som levde under första halvan av 1600-talet. Han hette egentligen Giulio Mazarini och härstammade från en familj på Scililien. Mazarin var kardinal och minister i Frankrike.

Tema. Mazarin
– Källkritikens dag
12.3 – Alla korvars dag:
Det är Korvakademien i Sverige som instiftat Alla kornars dag, dagen för alla korvälskare. Korvakademin fyllde 25 år 2016 och då startades Alla korvars dag.

Tema. Korv
– Världsdagen mot cybercensur
– Nationella syntolkningsdagen
– Plantera en blomma-dagen
11.3 – Europeisk minnesdag för terrorismens offer:
En dag för att hedra och minnas offer för terroristattacker, deras familjer och deras vänner. Den 11 mars är årsdagen av terrordådet i Madrid 2004, som dödade över 190 personer och skadade 1 800.
– World Plumbing Day, Rörmokeriets världsdag
10.3. – V8-motorns dag
9 .3 – Tomatsåsens dag:
Också tomatsåsen har en alldeles egen dag. Tomaten är kanske den vanligaste grönsaken i vår matlagning och den innehåller en hel drös nyttiga ämnen. Tomater i sallad, som soppa eller sås, bara att välja. Tomatsåser finns det också otaliga recept på, det är bara att prova sig fram.

– Världsnjurdagen
– Köttbullens dag
8.3 – Internationella kvinnodagen:
Kvinnodagen har funnits i kalendern sedan 1994, men fanns av misstag med också åren 1990 och 1991. Kvinnodagen firades dock redan på 1910-talet, då vid samma tid på året som mors dag. Medan mors dag har ansetts vara en borgerlig fest har kvinnodagen i högre grad varit en dag som vänsteranhängare har firat.
7.3 – Punchrullens dag:
Kärt barn har många namn; punchrulle, dammsugare, arraksrulle. Godsaken är definitivt svensk, men den har också letat sig in i de finländska hemmen. SÅ om du inte visste det, så har också punchrullen en egen dag. Namnet dammsugare kommer av att bakverken liknar de tubformiga dammsugare som var vanliga i hemmen från 1920-talet.

Tema. Punchrulle
6.3 – Europeiska logopeddagen:
Den 6 mars varje år uppmärksammas logopedi i hela Europa. Årets tema är logopeder i akut- och intensivvård. Logopeder arbetar med att stödja människor i alla åldrar som har svårt att kommunicera, det vill säga har brister vad gäller röst, tal, språk eller samspel med andra. Att stödja personer som har svårt att äta och svälja ingår också i logopeders verksamhetsområde.
5.3 – Ostbågarnas dag:
Varför inte? Ostbågar är gott, och kan väl förtjäna en dag på samma sätt som kanelbullen eller geléhallonet.

Tema. Ostbågar
4.3. – Bananens dag:
Bananens dag instiftades i Sverige 2017. Och varför kunde inte vi också kunna fira bananen?Bananens dag förekommer även i USA och Australien. Att bananens dag infaller just den 4 mars beror på att det var då som det svenska företaget The Banana Company grundades.

Tema. Banan.
3.3 – Mandelkubbens dag:
Mandelkubbar är en klassisk svensk delikatess. Wikipedia beskriver kakan som ett svenskt bakverk som består avbland annat vetemjöl, socker, smör, ägg, hjorthornssalt och bittermandelolja. Det är bittermandeloljan som ger mandelkubben dess unika smak. Mandelkubbar garneras ofta med pärlsocker.

Tema. Mandelkubb
– Uppskärningarnas dag
2.3 – Serietidningens dag:
Den här dagen verkar inte firas i Finland - ännu. Men i Sverige finns den sedan några år.
1.3 – Internationella dagen mot diskriminering:
Zero Discrimination Day är en årlig dag som firas den 1 mars varje år. Dagen är instiftad av FN och syftar till att främja jämlikhet inför lagen och i praktiken i alla FN: s medlemsländer.
– Vi som älskar jordnötssmör-dagen
– Dagen för artigheter
Februari
28.2 – Kalevala-dagen och den finska kulturens dag:
I dag firas den finska kulturens dag och samtidigt Kalevaladagen. Dagen har fått sitt namn efter Finlands nationalepos Kalevala som sammanställdes av Elias Lönnrot.
Kalevala består av upptecknade muntliga berättelser i versform som Lönnrot skrivit ner. Den första sammanställningen gavs ut 1835. År 1849 gav han ut en ny, omarbetad version som blev det nationalepos vi känner till idag. Kalevala översattes till svenska 1841 och till franska 1845. Idag har det översatts till ca 60 olika språk.
Man började fira Kalevaladagen under 1800-talet i de akademiska kretsarna och den första allmänna Kalevala-festen anordnades år 1885 av Finska litteratursällskapet när eposet fyllde 50.

Tema. Kalevala-dagen.
– Internationella musarmsdagen:
På engelska heter dagen RSI – Repetative Strain Injury. Det är ett samlingsnamn för arbetsrelaterade stressfrakturer i nacke, rygg, bröst, axlar, armar och händer.
Belastningsskador på grund av sittande arbete framför dator blir allt vanligare, och det här är dagen för att se över sin arbetsställning och komma ihåg att ta pauser och sträcka på sig under arbetsdagen.
Belastningsskador på grund av sittande arbete framför dator blir allt vanligare, och det här är dagen för att se över sin arbetsställning och komma ihåg att ta pauser och sträcka på sig under arbetsdagen.
– Myggholkens dag
27.2. – Internationella isbjörnsdagen
26.2 – Termosens dag
25.2. – Grapefruktens dag:
Grapefruktens instiftades av Florida Department of Citrus. Grapefrukten är en del av citrussläktet och är en hybrid mellan apelsin och pompelmus, pomelo. Grapefrukt innehåller massor av C-vitamin men är också suverän i kampen mot bakterier? Grapefrukt sägs vara effektiv mot influensa, irritationer i halsen och munnen, öroninflammation, urinvägs- och svampinfektioner. Källa: matkalendern.se

Tema. Grapefrukt
24.2. – Sverigefinnarnas dag
23.2 – Kakelplattans dag
22.2. – Askonsdag:
I dag är det första dagen i fastetiden.
– Nationella Margaritadagen
– Alla scouters dag
World thinking day, alla scouters dag, började firas 1926 och var länge flickscouternas dag. Scoutrörelsens grundare, Robert Baden Powell hade födelsedag den här dagen.
– Internationella brottsofferdagen
21.2. – Fastlagstisdag:
I Sverige heter dagen fettisdagen, men det är samma temadag det är fråga om. Fastlagstisdag infaller dagen innan fastan inför påsk inleds, och det är dagen för att frossa i fett och socker. Det är också av samma orsak som internationella pannkaksdagen firas samma dag – det är den sista dagen före fastan och då ska man äta gott.
I dag är den stora frågan inför fastlagstisdagen om den gräddfyllda bullen ska innehålla sylt eller mandelmassa, och alla tänker kanske inte på fastlagstisdag som en del av kyrkoåret.

Tema. Fastlagsbulle
– Internationella pannkaksdagen
– Internationella modersmålsdagen
Instiftades av Unesco 1999 för att man varje år ska lyfta framspråklig och kulturell mångfald i världen.
20.2 – Älska ditt husdjur-dagen
19.2. – Knäckebrödets dag:
Knäckebrödets dag finns till för att uppmärksamma det hårda brödet. Traditionen att baka knäckebröd är gammal. Från början var knäckebrödet ett stort förrådsbröd och hålet i mitten användes för att torka brödet och hänga upp det för hålla råttor borta. Knäckebrödet kom till Finland från Sverige, och det verkar inte som om dagens kulle firas i Finland i någon större skala. Källa: matkalendern.se

tema. Knäckebröd
– Fastlagssöndag:
Kyrkoåret börjar med advent och dess höjdpunkt är påsken. De flesta andra helgdagar fastställs så att man antingen räknar bakåt eller framåt från påsken.
Kyrkoåret börjar med advent och dess höjdpunkt är påsken. De flesta andra helgdagar fastställs så att man antingen räknar bakåt eller framåt från påsken.
Påsk firas den första söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen (tidigast den 22 mars och senast den 25 april). Påsken föregås av fastetiden, som alltid är lika lång (40 vardagar) oberoende av när påsken infaller. Fastetiden börjar från askonsdagen, som följer på fastlagssöndagen. Fastetiden har sex söndagar (söndagarna 1–5 i fastetiden och palmsöndagen). Palmsöndagen inleder stilla veckan, som innehåller bland annat skärtorsdagen och långfredagen.
Fastetiden föregås av förfastan som alltid är lika lång: tredje söndagen före fastetiden (Septuagesima), andra söndagen före fastetiden (Sexagesima) och fastlagssöndagen. När kyrkoårets kalender görs upp räknar man helgerna bakåt från påskdagen till första söndagen i förfastan (septuagesima). Kyrkoårets början räknas från första söndagen i advent. Källa: evl.fi
18.2. – Fotens dag:
Det här är en dag att uppmärksamma de fötter som tålmodigt bär oss varje dag. Kanske en bra dag att få pedikyr eller att se över sin uppsättning skor och skaffa ett par riktigt fotvänliga skor.

Tema. Fotens dag
17.2. – Café au lait-dagen
16.2 – Gör en surkart en tjänst-dagen
15.2 – Internationella barncancerdagen:
Internationella barncancerdagen firas för att uppmärksamma barn och ungdomar som drabbats av cancer och för att sprida information om barncancer till allmänheten och samla in pengar till barncancerforskning. Internationella barncancerdagen instiftades 2002 av International Confederation of Childhood Cancer Parent Organisations (ICCCPO), en internationell föräldraorganisation för barn med cancer.
– Geléhallonens dag
14.2. – Alla hjärtans dag:
Alla hjärtans dag, vändagen, Sankt Valentins dag, Valentindagen. I dag passar många på att visa lite extra kärlek eller uppmärksamma sina vänner den 14 februari.
Redan i slutet av 400-talet firades helgonet Valentinus inom den katolska kyrkan. Kopplingen till romantik och kärlek lär ha uppkommit under medeltiden i England, Skottland och norra Frankrike. På 1300-talet blev Valentindagen en fest för ungdomar och förälskade i England och Frankrike. Då började man skriva kärleksbrev till sin älskade. På 1800-talet kom tryckta Valentinkort.
Till Finland kom alla hjärtans dag på 1960-talet, främst från Amerika, och Stockmanns varuhus lär ha varit första att skylta med hjärtan på dagen. I den finska almanackan nämndes ystävänpäivä första gången 1987, och året därpå kunde man läsa namnet vändagen i landets svenskspråkiga almanacka. Först 1996 kom dagen officiellt in i almanackan och fick nu på svenska namnet alla hjärtans dag. Källa: wikipedia, Språkbruk

Tema. Alla hjärtans dag
– Nationella fisksoppa-dagen:
Föreningen Pro kala har utlyst den nationella dagen för fisksoppa 14.2 2023. På föreningens webbplats finns flera recept på läcker soppa.
13.2 – Tandborstbytardagen:
Vi byter tandborste alldeles för sällan, visar flera undersökningar. Då kan det vara bra med en speciell temadag för att påminnas om att slänga den gamla och skaffa ny tandborste.

Borsta tänderna om du vill slippa hål.
– Världsradiodagen:
I dag firar vi världsradiodagen som instiftades av Unesco 2011. Radion är fortfarande det massmedium som når allra flest människor, och är ett av de billigaste och mest effektiva sätten att nå ut med viktig information. Tema för årets Världsradiodagen är Radio och Fred.

Tema. Radio.
– Internationella epilepsidagen
12.2 – Nationella teckenspråksdagen:
Våra nationella teckenspråks egen högtidsdag, teckenspråkets dag, firas den 12 februari. Dagen instiftades av De dövas förbund 2009 och temadagen firades första gången 2010. Teckenspråkets dag har etablerat sig som teckenspråksgemenskapens viktigaste högtidsdag. 12 februari är också dövundervisningens fader C. O. Malms (1826–1863) födelsedag. Källa: kuurojenliitto.fi

Tema. Teckenspråk
11.2 – 112-dagen:
I dag är det 112-dagen, och hela veckan, från 6.2 till 12.6 firas nödnummerveckan. 112-dagen är en riksomfattande kampanj i syfte att fästa allmänhetens uppmärksamhet på vardagssäkerhet och på hur den kan förbättras. Varje år har det ordnats evenemang på olika håll i Finland, och dessutom aktiva kampanjer i sociala medier. År 2023 är temat för kampanjen "Beredskap är en av vardagens små handlingar". 112-dagen firas i hela EU. Källa: 112.fi

Räddningsverket, Östra Nylands räddningsverk, brandbilar, Borgå
– Världsdagen för de sjuka:
Världsdagen för de sjuka är en minnesdag i romersk-katolska kyrkan som instiftades den 13 maj 1992 av påven Johannes Paulus II.
– Den vita t-skjortans dag
10.2 – Baljväxtens dag:
Det är FN som utlyst baljväxternas dag. Man vill fästa uppmärksamhet vid baljväxter som innehåller både viktiga vitaminer och mineraler. Baljväxterna är också en bra proteinkälla. Baljväxter är också klimatsmarta och det behövs inte mycket mark att odla dem på.

Tema. Baljväxter
– Vintercyklingens dag
9.2 – Tandvärksdagen
– Läs i badet-dagen
8.2 – Ägghalvans dag
7.2 – Tankens dag:
Tankens dag instiftades i Sverige 2010 och firades första gången i Gävle och Sollefteå. Syftet med tankens dag är att öka medvetandet om hur våra tankar påverkar våra liv. Det är inget dumt tema för en dag!
– Vinka åt din granne-dagen
6.2 – Samernas nationaldag:
Samernas nationaldag är gemensam för alla samer oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. Samerådets samekonferens beslutade 1992 i Helsingfors att samernas gemensamma nationaldag skall vara den 6 februari. Nationaldagen firades för första gången 1993 samtidigt som FN:s internationella urbefolkningsår officiellt öppnades.
Det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Mötet samlade över hundra samer från Sverige och Norge, därav en stor del kvinnor. Det var första gången i den samiska historien som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades till ett gränslöst möte för diskutera gemensamma problem. Därför har den 6 februari valts som en viktig symboldag för alla samer, oavsett vilket land man bor i.
Källa: Sametinget.se
Källa: Sametinget.se

Tema. Samedag
– Dagen mot kvinnlig omskärelse
– Semikolonets dag
5.2 – Runebergsdagen:
Firas till minne av vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Dagen är Runebergs födelsedag, han föddes 1804. Runebergsdagen har varit flaggdag sedan 1952. Nationalskalden är ju lite Borgås egen skald eftersom familjen Runeberg bodde så länge i staden. Ett besök i nationalskaldens hem på Runebergsgatan är ett bra sätt att fira dagen på. Och förstås med en läcker Runebergstårta.

4.2 – Världscancerdagen:
Världscancerdagen är en av FN:s internationella dagar. Den instiftades år 2000 vid en konferens i Paris och uppmärksammas varje år.
3.2 – Tuggummi-dagen
– Jobba naken-dagen
– Morotskakans dag:
Morotskaka är supergott, och det känns som något bra att kakan fått en alldeles egen temadag. Nätet är fullt med recept på smarriga kakor, bara att börja riva morötter och baka en själv.

2.2 – Internationella tvillingdagen:
Den internationella tvillingdagen instiftades 2010 av föreningen Finlands Flerlingsfamiljer. Föreningens webbplats är www.monikkoperheet.fi. På föreningens sida kan man läsa att det föds tvillingar i mellan 600 och 700 finländska familjer varje år och trillingar i 5-10 familjer. Av alla födslar under ett år är andelen flerbarnsfödslar omkring 1,35 procent.

– Internationella våtmarksdagen
– Murmeldjursdagen
– Plättdagen
– Spela ukulele-dagen
– Dagen för att förnya sig själv
1.2 – Robinson Crusoe-dagen:
Romanen Robinson Crusoe skrevs 1719 av författaren Daniel Defoe och handlar om en man som överlever ett skeppsbrott och bor på en nästan öde ö i 28 år. Robinson Crusoe får sedan sällskap av infödingen Fredag. Varför romanen fått en egen temadag, enligt vissa källor, är höljt i dunkel.
– Ormdagen
Januari
31.1 – Tvärtom-dagen:
Ja blir nej, in blir ut och liten blir stor. Alla ungars älsklingsdag - i dag är det okej att göra helt tvärtom.
– Varm kakao-dagen:
Kakaobönan har känts till sedan åtminstone 600 före Kristus, och en dryck av bönan har använts för otaliga ändamål. Även om vi i dag kanske inte tror att kakao kan bota sjukdomar kan väl ingen förneka att en kopp varm kakao, kanske toppad med vispgrädde, är jättegott.

30.1 – Croissantens dag
Croissanten har fått sitt namn efter sitt halvmåneformade utseende. Bakverket är starkt förknippad med Frankrike och finns på de flesta fransmäns frukostbord. Enligt vissa källor har croissanten ändå sitt ursprung i 1600-talets Österrike.

29.1 - Veganska pizzadagen
Den första Vegan Pizza Day firades 2011. Veganska pizzadagen grundades för att öka medvetenheten kring kött- och mjölkfria pizzor. Recept för att skapa veganska pizzor finns det numera mycket av liksom vegan- och växtbaserade matlagningsbloggar och veganska kokböcker. Källa: matkalender.nu
28.1 - Legodagen:
I dag kan man ägna en stund åt att återuppliva sina barndomsminnen och bygga något trevligt med legobitar.
27.1 - Förintelsens minnesdag
Förintelsens minnesdag är den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Den 27 januari 1945 befriade röda armén fångarna i koncentrationslägret Auschwitz. Minnesdagen är för alla som bekämpar antisemitism, intolerans, främlingsfientlighet och rasism. Europaparlamentet rekommenderade att dagen uppmärksammas till minnet av förintelsen 1995. Dagen har funnits i den finska almanackan sedan 2002. FN deklarerade 2005 dagen som internationell minnesdag. Källa: Wikipedia

26.1. – Partnernas dag:
I dag är det dagen för att uppmärksamma sin partner. En bukett blommor är aldrig fel.

Tema. Blommor
25.1 – Halvsnö-dagen:
Enligt folktron ska hälften av vinterns snö ha fallit fram till denna dag. Året delades in i två halvor - där den ena halvan varade mellan 14 april och 14 oktober. Utifrån det är det då halvsnödag i dag. Källa: svenska högtider.com

Slask, snöslask, Borgå, is, isig trottoar
– Motsatsernas dag
24.1 – Frufri-dagen:
Frufridagen kom till efter ett inslag i ett svensk radioprogram 1954. Tanken var att alla husmödrar skulle få ledigt en hel dag och deras män skulle sköta hushållet och sköta barnen. Den första frufridagen söndagen den 24 januari 1954 blev mycket omdiskuterad och omskriven. Källa: Wikipedia
23.1 – Elens dag
– Mät din fot-dagen
22.1 – Vinets dag:
Ta en flaska av ditt favoritvin och dela den med din favoritmänniska. Vin produceras runt om i världen på olika sorter av druvor som har fått jäsa och man har hittat bevis för att man gjorde vin redan för 6000 år sedan. Man har firat vinets dag, wine day, sedan medeltiden. Vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Vincent av Zaragoza var en spansk diakon som dog martyrdöden under kristendomsförföljelserna i början av 300-talet.
På många vinområden ordnas vinfestivaler vindagen i ära.

21.1 – Kramens dag:
En kram är aldrig fel och därför har kramen en egen dag. Kramens dag, National Hugging Day, firas den här dagen varje år. Kramens dag skapades i USA 1986 av Kevin Zaborney, för att uppmana folk att krama sina nära och kära lite oftare. Källa: wikipedia

– Släktforskningen dag
20.1 – Lösenordsbytardagen:
Lösenord är en allt större del av vår vardag, och alltför många av oss är dåliga på att byta sina lösenord på internet. Det finns också de som använder samma löseord på alla ställen det är möjligt för att bättre komma ihåg lösenordet. Varför ska man inte göra så? Jo, då ökar risken för att man får sitt konto kapat.
Lösenordsbytardagen påminner om att se över och byta inloggning till konton. Ett bra lösenord är både svårt att gissa för någon annan och svårt att upptäcka med en lösenordsknäckare men samtidigt lätt för användaren att komma ihåg.

19.1 – Internationella popcorn-dagen:
Vad relaterar man med popcorn? Jo, bio. Det är också en svensk biografkedja som instiftat dagen. Och det var så sent som 2017.
Man tillreder popcorn genom att hetta upp majskärnor som expanderas och puffas upp. Snackset har sina rötter i Amerika och man får gå flera århundrade tillbaka. Tidigare gjorde man popcorn genom att hetta upp olja i en kastrull och poppa majskornen i kastrullen, men sedan mikrovågsugnen kom har det blivit allt mer vanligt att poppa popcorn i mikron.

18.1 – Internationella Nalle Puh-dagen:
Den sympatiska lilla björnen med de många visdomsorden har en alldeles egen dag. Den engelska författaren A.A Milne skapade björnen, som på engelska heter Winnie the Pooh. Den första boken om Nalle Puh publicerades 1926 och illustrerades av Ernest H. Shepard. Rättigheterna såldes på 1960-talet till Walt Disney Productions.

17.1 – Glöm ditt nyårslöfte-dagen:
Vem som hittat på den här dagen är oklart. En dag när man efter två veckor av självdisciplin kan bryta mot sitt nyårslöfte med hänvisning till temadagen kan i och för sig vara trevligt. Sedan är det bara att återuppta bantningen eller motionerandet i morgon.
16.1 – Världssnödagen:
World snow day är dagen då man ska njuta av snö på alla tänkbara och otänkbara sätt. Många skidorter ordnar extra program, och målet är att lyfta fram det roliga med snö och snösporter.

– Martin Luther King-dagen
– Internationella LCHF-dagen
– Blue Monday
15.1 – Tulpanens dag:
Tulpanens dag har firats sedan 1990. Ett bra tema för en dag mitt i januari - en bukett fräscha tulpaner på bordet gör vilken dag som helst lite bättre.

– Världsreligionsdagen:
Världsreligionsdagen är den tredje söndagen i januari. Dagen instiftades 1949 av ett samfund i USA. Temat för världsreligionsdagen är att alla religionerna har en gemensam grund, att religion måste skapa enighet mellan människor och att religion måste överensstämma med vetenskap, forskning och förnuft. Källa: wikipedia
– Den nypressade juicens dag
– Hattdagen
14.1 – Klä upp ditt husdjur-dagen:
Klä upp ditt husdjur-dagen har kommit till som ett sätt att fästa uppmärksamhet vid djur och deras välmående. Den här dagen handlar det om att klä sitt husdjur, om det sedan är en hund, en katt eller en minigris. Man får tycka vad man vill om att klä ett djur, men det finns raser och arter som fryser när det är kallt, och åtminstone dem måste man kunna klä.

13.1. – Tjugondag Knut:
Knut har namnsdag i dag. Tjugondag Knut firas som slutet på julhelgen tjugo dagar efter julafton, och senast nu är det dags att slänga ut granen och packa in julprydnaderna till nästa år. Tjugondag Knut firas i delar av Finland, Sverige och Norge som den dag då julen är slut. I andra länder är julen slut redan på trettondagen.
Knutdagen har fått sitt namn efter den danska hertigen Knut Lavard. Han mördades i Danmark den 7 januari 1131. Mördaren var hans kusin Magnus som såg Knut som en rival om vem som skulle få överta makten efter kung Nils. Knut blev helgonförklarad och först uppkallades den 7 januari efter honom. Senare flyttades namnet Knut i almanackan från 7 till 13 januari.
– Gummianka-dagen
12.1 – Marsipanens dag:
Enligt svenska temakalendrar firas marsipanens dag i dag, men dagen verkar inte finnas på finska eller firas i Finland. Man tillverkade marsipan redan 700 år f.Kr, med honung istället för socker som sötningsmedel. Till Sverige kom marsipanen i början av 1500-talet och den såldes då främst på apotek och som läkemedel mot förstoppning och impotens.

11.1 – Stig i en pöl och vät ner en vän-dagen:
En av de mer fantasifulla temadagarna är Stig i en pöl och vät ner en vän-dagen. Alla kommer vi säkert ihåg hur roligt det var att hoppa i vattenpölar så att vattnet stänkte, men en egen temadag? Dessutom är det rätt bakvänt med en sådan dag i januari när vattenpölarna oftast är frusna.

– En hemlig vän-dagen
10.1 – De besynnerliga människornas dag:
Vi är alla olika, i allmänhet på ett bra sätt. Det finns de som är lite egendomliga, som är excentriska, som beter sig lite avvikande. Det här är dagen då vi uppmärksammar de som är egendomliga eller lite besynnerliga och firar att det finns mångfald i världen. Källa: checkiday.com
– Uppskatta dina krukväxter-dagen:
I dag är dagen för att ta lite extra hand om alla krukväxter. Kanske det är dags att byta mylla? Eller behöver någon växt en större kruka? Krukväxter gör vår vardag trivsam och bidrar till att vi mår bättre.

9.1 – Den statiska elens dag
– Städa ditt skrivbord-dagen:
Ett välstädat skrivbord hjälper en att fokusera och gör att man jobbar effektivare. Det är tanken bakom att låta en temadag i början av året bli dagen då man ordnar upp alla gamla högar på sitt bord. Målet med dagen är att få folk att sedan hålla rent och snyggt på bordet så det inte behövs en större städinsats före följande år. Hur dagen uppkommit och vem som etablerat den är okänt. Källa: checkiday.com

8.1 – Bubbelbadsdagen:
Att bada bubbelbad har varit populärt sedan man uppfann tvål som gjorde bubblor i badvattnet. Att bada bubbelbad är uppfriskande och avslappnande på en gång. Vem som hittat på att bubbelbad ska ha en egen dag är för oss höljd i dunkel, men ett skönt bad mitt i vintermörkret är väl aldrig fel.

– Åk metro utan byxor-dagen:
Den som deltar i Åk metro utan byxor-dagen, eller på engelska The No Pants Subway Ride åker inte metro helt naken, utan är klädd i vinterrock, hatt, handskar och halsduk, men har inga byxor på sig under rocken.
Dagen har firats sedan 2002 och det är New York City som är huvudsäte för den lite udda dagen. Första gången var det sju manliga byxlösa metroåkare som steg på en vagn en efter en vid olika stationer. De låssades som om de inte kände varandra. Målet var att skapa förvirring men också att roa. Följande år var det fler byxlösa passagerare och bland dem fanns också kvinnor. Dagen instiftades internationellt 2008 och i dag deltar metropassagerare i städer i åtminstone 25 länder i firandet av dagen. Källa: checkiday.com
7.1 – Temadagens dag
6.1 – Trettondag:
Trettondagen firas den sjätte januari och har förknippats med många olika teman. Redan på 200-talet firade man den här dagen, då som Jesu födelsefest. Därför kallar vi den fortfarande ibland för den ”gamla julen”.
Det andra temat för trettondagen är Jesu dop. I den österländska kristenheten firar kyrkorna fortfarande trettondagen med det här temat. Ett tredje tema för trettondagen är bröllopet i Kana.
I väst började kyrkorna istället fira trettondagen till minnet av berättelsen om de tre vise männen, som kom för att hylla judarnas nyfödde konung. De äldre temana för trettondagen flyttade kyrkorna i väst fram till de två söndagarna efter trettondagen.
I den första kyrkoordningen för den lutherska kyrkan i Sverige-Finland från 1500-talet skildras trettondagen som ”Vår Herres dopdag, som kallas för Heliga Tre Kungarnas Dag”. Också Sveriges riksvapen – Tre kronor – har sina rötter i de tre kungarnas kronor.
Det traditionella namnet på trettondagen är epifania, Herrens uppenbarelse. Den är en av de stora Kristusfesterna och vi firar den med den vita liturgiska färgen och sex altarljus. Trettondagens namn kommer från att högtiden firas på den trettonde dagen efter jul. Källa: evl.fi
5.1 – Trettondagsafton
– Nationella fågeldagen:
Den nationella fågeldagen 5 januari firas stort i USA, men det finns också flera andra datum under året då fåglar uppmärksammas.
I USA började man fira National Bird Day för att öka medvetenheten om fåglar och om att många fågelarter är på väg att dö ut.

4.1 – Punkskriftens dag:
Punktskriften utvecklades på 1820-talet av fransmannen Louis Braille. Systemet består av sex upphöjda punkter och man bildar bokstäver genom att kombinera punkterna på olika sätt. Man kan också skapa notsystem för musik med punkterna.
Dagen firas för att hedra minnet av Louis Brailles födelse. Han föddes 4.1 1809 nära Paris och dog 1842. Louis blev blind som treåring efter en olycka och som vuxen kom han att arbeta som lärare för andra synskadade och utarbetade då punktskriften.

Punktskrift för personer som inte kan se utvecklades redan för 200 år sedan.
– Världshypnosdagen:
Världshypnosdagen firas för att skapa mer medvetenhet bland människor om fördelarna med hypnos.
3.1 – Internationella J.R.R. Tolkien-dagen:
Den Internationella J.R.R. Tolkien-dagen instiftades av föreningen The Tolkien Society för att fira den stora författarens födelsedag. Tolkien föddes 3.1 1892.
John Ronald Reuel Tolkien var en brittisk författare och universitetsprofessor. Hans mest kända verk är trilogin Sagan om ringen. Källa: Wikipedia
– Sugrörsdagen:
Den 3 januari 1888 patenterades det första konstgjorda sugröret och det är orsaken till att dagen firas som sugrörets dag. Marvin Chester Stone i Washington D.C. drack en drink genom ett vassrör som mjuknade och hamnade i drinken. Det blev upptakten till ett sugrör av papper som sedan fick ett lager paraffin för att hålla bättre. Källa: checkiday.com

Det första sugröret som beviljades patent var av papper med ett överdrag av paraffin. I dag är sugrör i paper igen allmänna.
2.1 – Världsdagen för introverta:
Den schweiziske psykologen Carl Jung var den första att namnge de personlighetsdrag, extrovert och introvert, som bestämmer om en människa trivs bäst i större sociala sammanhang eller i små, trygga sällskap. Det var på 1920-talet.
En introvert person är övervägande reserverad, iakttagande, eftertänksam, emotionellt kontrollerad utåt. En introvert person föredrar att interagera socialt i små grupper eller med enskilda personer, koncentrera sig på en uppgift i taget i stället för många, samt att läsa, skriva och tänka i stället för att prata. En introvert person får energi av att tillbringa tid för sig själv och ha det lugnt omkring sig.
En studie från 2012 visar att introverta personer är bättre på att tänka abstrakt.
Oftast har en person både extroverta och introverta drag, beroende på situationen. Källa: Illustrerad vetenskap
1.1 – Nyårsdagen
– Vinterbadsdagen:
Man har vinterbadat, det vill säga badat i öppet iskallt vatten vintertid till exempel i en vak, i över hundra år. Det första dokumenterade vinterbadet ägde rum 1904 i Boston i USA. I delar av Canada är vinterbad en del av nyårstraditionen. Traditionen är stark också i Holland. Källa: daysoftheyear.com
– Internationella pizzadagen:
Att internationella pizzadagen firas på nyårsdagen lär komma sig av att det den dagen bakas och säljs rekordmånga pizzor. Den första pizzerian i Finland lär enligt Wikipedia ha varit restaurang Giovanni som öppnade på första maj 1961 i Fredrikshamn. Grundare var den italienska köksmästaren och sjömannen Giovanni Tedeschi.
Letar man på nätet ser man att också 9.2 är en internationell pizzadag. Det å sin sida kommer sig av att tillverkningen av napoletansk pizza,Pizza Napoletana, den 9 februari 2005 skyddades inom Europeiska unionen. Tillverkningen måste ske enligt vissa krav men skyddet ställer inget krav på var pizzan tillverkas.
