Alla dagar har sitt eget tema. Vad är det för dag i dag?

Nu får du på ostnyland.fi veta vad som firas varje dag. Vi har samlat årets temadagar från flera olika källor och gör varken anspråk på att ha med alla temadagar eller på att listan är exakt. Kanelbullens dag har många hört talas om, men hur är det med fotens dag eller grapefruktens dag? Alla dagar under året har sitt eget tema, vissa av dem är traditionella, röda dagar i vår kalender medan andra går åt det mera humoristiska hållet.

01.01.2023 07:30 UPPDATERAD 03.02.2023 13:05

Februari

5.2 – Runebergsdagen:
Firas till minne av vår nationalskald Johan Ludvig Runeberg. Dagen är Runebergs födelsedag, han föddes 1804. Runebergsdagen har varit flaggdag sedan 1952. Nationalskalden är ju lite Borgås egen skald eftersom familjen Runeberg bodde så länge i staden. Ett besök i nationalskaldens hem på Runebergsgatan är ett bra sätt att fira dagen på. Och förstås med en läcker Runebergstårta.
4.2 – Världscancerdagen:
Världscancerdagen är en av FN:s internationella dagar. Den instiftades år 2000 vid en konferens i Paris och uppmärksammas varje år.
3.2 – Tuggummi-dagen
– Jobba naken-dagen
– Morotskakans dag:
Morotskaka är supergott, och det känns som något bra att kakan fått en alldeles egen temadag. Nätet är fullt med recept på smarriga kakor, bara att börja riva morötter och baka en själv.
2.2 – Internationella tvillingdagen:
Den internationella tvillingdagen instiftades 2010 av föreningen Finlands Flerlingsfamiljer. Föreningens webbplats är www.monikkoperheet.fi. På föreningens sida kan man läsa att det föds tvillingar i mellan 600 och 700 finländska familjer varje år och trillingar i 5-10 familjer. Av alla födslar under ett år är andelen flerbarnsfödslar omkring 1,35 procent.
– Internationella våtmarksdagen
– Murmeldjursdagen
– Plättdagen
– Spela ukulele-dagen
– Dagen för att förnya sig själv
1.2 – Robinson Crusoe-dagen:
Romanen Robinson Crusoe skrevs 1719 av författaren Daniel Defoe och handlar om en man som överlever ett skeppsbrott och bor på en nästan öde ö i 28 år. Robinson Crusoe får sedan sällskap av infödingen Fredag. Varför romanen fått en egen temadag, enligt vissa källor, är höljt i dunkel.
– Ormdagen

Januari

31.1 – Tvärtom-dagen:
Ja blir nej, in blir ut och liten blir stor. Alla ungars älsklingsdag - i dag är det okej att göra helt tvärtom.
– Varm kakao-dagen:
Kakaobönan har känts till sedan åtminstone 600 före Kristus, och en dryck av bönan har använts för otaliga ändamål. Även om vi i dag kanske inte tror att kakao kan bota sjukdomar kan väl ingen förneka att en kopp varm kakao, kanske toppad med vispgrädde, är jättegott.
30.1 – Croissantens dag
Croissanten har fått sitt namn efter sitt halvmåneformade utseende. Bakverket är starkt förknippad med Frankrike och finns på de flesta fransmäns frukostbord. Enligt vissa källor har croissanten ändå sitt ursprung i 1600-talets Österrike.
29.1 - Veganska pizzadagen
Den första Vegan Pizza Day firades 2011. Veganska pizzadagen grundades för att öka medvetenheten kring kött- och mjölkfria pizzor. Recept för att skapa veganska pizzor finns det numera mycket av liksom vegan- och växtbaserade matlagningsbloggar och veganska kokböcker. Källa: matkalender.nu
28.1 - Legodagen:
I dag kan man ägna en stund åt att återuppliva sina barndomsminnen och bygga något trevligt med legobitar.
27.1 - Förintelsens minnesdag
Förintelsens minnesdag är den internationella minnesdagen för förintelsens offer. Den 27 januari 1945 befriade röda armén fångarna i koncentrationslägret Auschwitz. Minnesdagen är för alla som bekämpar antisemitism, intolerans, främlingsfientlighet och rasism. Europaparlamentet rekommenderade att dagen uppmärksammas till minnet av förintelsen 1995. Dagen har funnits i den finska almanackan sedan 2002. FN deklarerade 2005 dagen som internationell minnesdag. Källa: Wikipedia
26.1. – Partnernas dag:
I dag är det dagen för att uppmärksamma sin partner. En bukett blommor är aldrig fel.
Tema. Blommor
25.1Halvsnö-dagen:
Enligt folktron ska hälften av vinterns snö ha fallit fram till denna dag. Året delades in i två halvor - där den ena halvan varade mellan 14 april och 14 oktober. Utifrån det är det då halvsnödag i dag. Källa: svenska högtider.com
Slask, snöslask, Borgå, is, isig trottoar
– Motsatsernas dag
24.1Frufri-dagen:
Frufridagen kom till efter ett inslag i ett svensk radioprogram 1954. Tanken var att alla husmödrar skulle få ledigt en hel dag och deras män skulle sköta hushållet och sköta barnen. Den första frufridagen söndagen den 24 januari 1954 blev mycket omdiskuterad och omskriven. Källa: Wikipedia
23.1 – Elens dag
        – Mät din fot-dagen
22.1 – Vinets dag:
Ta en flaska av ditt favoritvin och dela den med din favoritmänniska. Vin produceras runt om i världen på olika sorter av druvor som har fått jäsa och man har hittat bevis för att man gjorde vin redan för 6000 år sedan. Man har firat vinets dag, wine day, sedan medeltiden. Vinmakare och vingårdsarbetare började tillbe Saint Vincent som sitt skyddshelgon. Vincent av Zaragoza var en spansk diakon som dog martyrdöden under kristendomsförföljelserna i början av 300-talet.
På många vinområden ordnas vinfestivaler vindagen i ära.
21.1 – Kramens dag:
En kram är aldrig fel och därför har kramen en egen dag. Kramens dag, National Hugging Day, firas den här dagen varje år. Kramens dag skapades i USA 1986 av Kevin Zaborney, för att uppmana folk att krama sina nära och kära lite oftare. Källa: wikipedia

          – Släktforskningen dag
20.1 – Lösenordsbytardagen:
Lösenord är en allt större del av vår vardag, och alltför många av oss är dåliga på att byta sina lösenord på internet. Det finns också de som använder samma löseord på alla ställen det är möjligt för att bättre komma ihåg lösenordet. Varför ska man inte göra så? Jo, då ökar risken för att man får sitt konto kapat.
Lösenordsbytardagen påminner om att se över och byta inloggning till konton. Ett bra lösenord är både svårt att gissa för någon annan och svårt att upptäcka med en lösenordsknäckare men samtidigt lätt för användaren att komma ihåg.
19.1 – Internationella popcorn-dagen:
Vad relaterar man med popcorn? Jo, bio. Det är också en svensk biografkedja som instiftat dagen. Och det var så sent som 2017.
Man tillreder popcorn genom att hetta upp majskärnor som expanderas och puffas upp. Snackset har sina rötter i Amerika och man får gå flera århundrade tillbaka. Tidigare gjorde man popcorn genom att hetta upp olja i en kastrull och poppa majskornen i kastrullen, men sedan mikrovågsugnen kom har det blivit allt mer vanligt att poppa popcorn i mikron.
18.1 – Internationella Nalle Puh-dagen:
Den sympatiska lilla björnen med de många visdomsorden har en alldeles egen dag. Den engelska författaren A.A Milne skapade björnen, som på engelska heter Winnie the Pooh. Den första boken om Nalle Puh publicerades 1926 och illustrerades av Ernest H. Shepard. Rättigheterna såldes på 1960-talet till Walt Disney Productions.
17.1    – Glöm ditt nyårslöfte-dagen:
Vem som hittat på den här dagen är oklart. En dag när man efter två veckor av självdisciplin kan bryta mot sitt nyårslöfte med hänvisning till temadagen kan i och för sig vara trevligt. Sedan är det bara att återuppta bantningen eller motionerandet i morgon. 
16.1    – Världssnödagen:
World snow day är dagen då man ska njuta av snö på alla tänkbara och otänkbara sätt. Många skidorter ordnar extra program, och målet är att lyfta fram det roliga med snö och snösporter.
          – Martin Luther King-dagen
          – Internationella LCHF-dagen
          – Blue Monday
15.1   – Tulpanens dag:
Tulpanens dag har firats sedan 1990. Ett bra tema för en dag mitt i januari - en bukett fräscha tulpaner på bordet gör vilken dag som helst lite bättre.
         – Världsreligionsdagen:
Världsreligionsdagen är den tredje söndagen i januari. Dagen instiftades 1949 av ett samfund i USA. Temat för världsreligionsdagen är att alla religionerna har en gemensam grund, att religion måste skapa enighet mellan människor och att religion måste överensstämma med vetenskap, forskning och förnuft. Källa: wikipedia
        – Den nypressade juicens dag
       – Hattdagen
14.1   – Klä upp ditt husdjur-dagen:
Klä upp ditt husdjur-dagen har kommit till som ett sätt att fästa uppmärksamhet vid djur och deras välmående. Den här dagen handlar det om att klä sitt husdjur, om det sedan är en hund, en katt eller en minigris. Man får tycka vad man vill om att klä ett djur, men det finns raser och arter som fryser när det är kallt, och åtminstone dem måste man kunna klä.
13.1.   – Tjugondag Knut:
Knut har namnsdag i dag. Tjugondag Knut firas som slutet på julhelgen tjugo dagar efter julafton, och senast nu är det dags att slänga ut granen och packa in julprydnaderna till nästa år. Tjugondag Knut firas i delar av Finland, Sverige och Norge som den dag då julen är slut. I andra länder är julen slut redan på trettondagen.
Knutdagen har fått sitt namn efter den danska hertigen Knut Lavard. Han mördades i Danmark den 7 januari 1131. Mördaren var hans kusin Magnus som såg Knut som en rival om vem som skulle få överta makten efter kung Nils. Knut blev helgonförklarad och först uppkallades den 7 januari efter honom. Senare flyttades namnet Knut i almanackan från 7 till 13 januari.
         – Gummianka-dagen
12.1   – Marsipanens dag:
Enligt svenska temakalendrar firas marsipanens dag i dag, men dagen verkar inte finnas på finska eller firas i Finland. Man tillverkade marsipan redan 700 år f.Kr, med honung istället för socker som sötningsmedel. Till Sverige kom marsipanen i början av 1500-talet och den såldes då främst på apotek och som läkemedel mot förstoppning och impotens.
11.1    – Stig i en pöl och vät ner en vän-dagen:
En av de mer fantasifulla temadagarna är Stig i en pöl och vät ner en vän-dagen. Alla kommer vi säkert ihåg hur roligt det var att hoppa i vattenpölar så att vattnet stänkte, men en egen temadag? Dessutom är det rätt bakvänt med en sådan dag i januari när vattenpölarna oftast är frusna.
          – En hemlig vän-dagen
10.1  – De besynnerliga människornas dag:
Vi är alla olika, i allmänhet på ett bra sätt. Det finns de som är lite egendomliga, som är excentriska, som beter sig lite avvikande. Det här är dagen då vi uppmärksammar de som är egendomliga eller lite besynnerliga och firar att det finns mångfald i världen. Källa: checkiday.com
         – Uppskatta dina krukväxter-dagen:
I dag är dagen för att ta lite extra hand om alla krukväxter. Kanske det är dags att byta mylla? Eller behöver någon växt en större kruka? Krukväxter gör vår vardag trivsam och bidrar till att vi mår bättre.
9.1   – Den statiska elens dag
       – Städa ditt skrivbord-dagen:
Ett välstädat skrivbord hjälper en att fokusera och gör att man jobbar effektivare. Det är tanken bakom att låta en temadag i början av året bli dagen då man ordnar upp alla gamla högar på sitt bord. Målet med dagen är att få folk att sedan hålla rent och snyggt på bordet så det inte behövs en större städinsats före följande år. Hur dagen uppkommit och vem som etablerat den är okänt. Källa: checkiday.com
8.1   – Bubbelbadsdagen:
Att bada bubbelbad har varit populärt sedan man uppfann tvål som gjorde bubblor i badvattnet. Att bada bubbelbad är uppfriskande och avslappnande på en gång. Vem som hittat på att bubbelbad ska ha en egen dag är för oss höljd i dunkel, men ett skönt bad mitt i vintermörkret är väl aldrig fel.
      – Åk metro utan byxor-dagen:
Den som deltar i Åk metro utan byxor-dagen, eller på engelska The No Pants Subway Ride åker inte metro helt naken, utan är klädd i vinterrock, hatt, handskar och halsduk, men har inga byxor på sig under rocken.
Dagen har firats sedan 2002 och det är New York City som är huvudsäte för den lite udda dagen. Första gången var det sju manliga byxlösa metroåkare som steg på en vagn en efter en vid olika stationer. De låssades som om de inte kände varandra. Målet var att skapa förvirring men också att roa. Följande år var det fler byxlösa passagerare och bland dem fanns också kvinnor. Dagen instiftades internationellt 2008 och i dag deltar metropassagerare i städer i åtminstone 25 länder i firandet av dagen. Källa: checkiday.com
7.1    Temadagens dag
6.1   – Trettondag:
Trettondagen firas den sjätte januari och har förknippats med många olika teman. Redan på 200-talet firade man den här dagen, då som Jesu födelsefest. Därför kallar vi den fortfarande ibland för den ”gamla julen”.
Det andra temat för trettondagen är Jesu dop. I den österländska kristenheten firar kyrkorna fortfarande trettondagen med det här temat. Ett tredje tema för trettondagen är bröllopet i Kana.
I väst började kyrkorna istället fira trettondagen till minnet av berättelsen om de tre vise männen, som kom för att hylla judarnas nyfödde konung. De äldre temana för trettondagen flyttade kyrkorna i väst fram till de två söndagarna efter trettondagen.
I den första kyrkoordningen för den lutherska kyrkan i Sverige-Finland från 1500-talet skildras trettondagen som ”Vår Herres dopdag, som kallas för Heliga Tre Kungarnas Dag”. Också Sveriges riksvapen – Tre kronor – har sina rötter i de tre kungarnas kronor.
Det traditionella namnet på trettondagen är epifania, Herrens uppenbarelse. Den är en av de stora Kristusfesterna och vi firar den med den vita liturgiska färgen och sex altarljus. Trettondagens namn kommer från att högtiden firas på den trettonde dagen efter jul. Källa: evl.fi
5.1   – Trettondagsafton
        – Nationella fågeldagen:
Den nationella fågeldagen 5 januari firas stort i USA, men det finns också flera andra datum under året då fåglar uppmärksammas.
I USA började man fira National Bird Day för att öka medvetenheten om fåglar och om att många fågelarter är på väg att dö ut.
4.1   – Punkskriftens dag:
Punktskriften utvecklades på 1820-talet av fransmannen Louis Braille. Systemet består av sex upphöjda punkter och man bildar bokstäver genom att kombinera punkterna på olika sätt. Man kan också skapa notsystem för musik med punkterna.
Dagen firas för att hedra minnet av Louis Brailles födelse. Han föddes 4.1 1809 nära Paris och dog 1842. Louis blev blind som treåring efter en olycka och som vuxen kom han att arbeta som lärare för andra synskadade och utarbetade då punktskriften.
Punktskrift för personer som inte kan se utvecklades redan för 200 år sedan.
       – Världshypnosdagen:
Världshypnosdagen firas för att skapa mer medvetenhet bland människor om fördelarna med hypnos.
3.1  – Internationella J.R.R. Tolkien-dagen:
Den Internationella J.R.R. Tolkien-dagen instiftades av föreningen The Tolkien Society för att fira den stora författarens födelsedag. Tolkien föddes 3.1 1892.
John Ronald Reuel Tolkien var en brittisk författare och universitetsprofessor. Hans mest kända verk är trilogin Sagan om ringen. Källa: Wikipedia
      – Sugrörsdagen:
Den 3 januari 1888 patenterades det första konstgjorda sugröret och det är orsaken till att dagen firas som sugrörets dag. Marvin Chester Stone i Washington D.C. drack en drink genom ett vassrör som mjuknade och hamnade i drinken. Det blev upptakten till ett sugrör av papper som sedan fick ett lager paraffin för att hålla bättre. Källa: checkiday.com
Det första sugröret som beviljades patent var av papper med ett överdrag av paraffin. I dag är sugrör i paper igen allmänna.
2.1    – Världsdagen för introverta:
Den schweiziske psykologen Carl Jung var den första att namnge de personlighetsdrag, extrovert och introvert, som bestämmer om en människa trivs bäst i större sociala sammanhang eller i små, trygga sällskap. Det var på 1920-talet.
En introvert person är övervägande reserverad, iakttagande, eftertänksam, emotionellt kontrollerad utåt. En introvert person föredrar att interagera socialt i små grupper eller med enskilda personer, koncentrera sig på en uppgift i taget i stället för många, samt att läsa, skriva och tänka i stället för att prata. En introvert person får energi av att tillbringa tid för sig själv och ha det lugnt omkring sig.
En studie från 2012 visar att introverta personer är bättre på att tänka abstrakt.
Oftast har en person både extroverta och introverta drag, beroende på situationen. Källa: Illustrerad vetenskap
1.1Nyårsdagen
      – Vinterbadsdagen:
Man har vinterbadat, det vill säga badat i öppet iskallt vatten vintertid till exempel i en vak, i över hundra år. Det första dokumenterade vinterbadet ägde rum 1904 i Boston i USA. I delar av Canada är vinterbad en del av nyårstraditionen. Traditionen är stark också i Holland. Källa: daysoftheyear.com
     – Internationella pizzadagen:
Att internationella pizzadagen firas på nyårsdagen lär komma sig av att det den dagen bakas och säljs rekordmånga pizzor. Den första pizzerian i Finland lär enligt Wikipedia ha varit restaurang Giovanni som öppnade på första maj 1961 i Fredrikshamn. Grundare var den italienska köksmästaren och sjömannen Giovanni Tedeschi.
Letar man på nätet ser man att också 9.2 är en internationell pizzadag. Det å sin sida kommer sig av att tillverkningen av napoletansk pizza,Pizza Napoletana, den 9 februari 2005 skyddades inom Europeiska unionen. Tillverkningen måste ske enligt vissa krav men skyddet ställer inget krav på var pizzan tillverkas.

ANDRA LÄSER