En investering som räddar liv

Igen är tiden på året då största delen av dagen består av mörker och grått väder. Risken att du blir påkörd när du rör dig utomhus då blir tre gånger större.

Men det finns en liten sak som kan göra skillnaden mellan liv och död – reflexen.
Därför ska du bära reflex
Reflexer är inte bara bra på höst och vinter, utan reflex bör bäras året runt för att man ska vara säker på att man syns i trafiken. Om alla hade burit ens en liten reflex skulle antalet dödsolyckor minska märkbart. Skillnaden på hur synlig du är i mörkret, med eller utan reflex, är enligt trafikverket så mycket som 100 meter. Rör du dig utan reflex ser bilisten inte dig före på 20-30 meters avstånd ifrån dig– då kan det redan vara för sent att bromsa eller väja, i synnerhet om det är halt. Det är alltså inte bara bra för en själv att synas, utan även för bilisterna.
En reflex behöver inte vara stor för att göra skillnad. Då den placeras lågt och så att den rör sig, exempelvis på ben och armar, ökar chansen redan mycket att bli sedd lite tidigare i vintermörkret. Reflexer är inte fult – de kan rädda ditt liv en dag. Det lönar sig att lägga en liten summa pengar på att köpa en SIS-märkt eller CE-märkt reflex, eller reflexväst. Det är den billigaste livsförsäkringen man kan få.

ANDRA LÄSER